W wielkanocnej kuchni, Sebastian Olma przygotował jajka faszerowane twarogiem, zapiekane jajka w skorupkach z pastą wasabi, awokado faszerowane pastą twarogową, paschę wielkanocną oraz sernik na spodzie z brownie. Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN i jak zrobić poszczególne dania.
Jajka faszerowane twarogiem, pastą z tuńczyka z oliwkami - przepis krok po kroku
Składniki:
- jajka - 5 szt.,
- oliwki do dekoracji,
- świeże zioła do dekoracji.
Składniki na pastę z tuńczyka:
- ugotowane żółtka - 5 szt.,
- tuńczyk w oleju - 200g,
- oliwki zielone - 50g plus woda z oliwek do smaku,
- świeży imbir tarty - 1 łyżka,
- sok z cytryny do smaku,
- pieprz cayenne do smaku.
Sposób przygotowania:
- 1Jajka ugotuj 8 minut od zagotowania wody, następnie przelej je zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania.
- 2Jajka obierz dokładnie ze skórki i przetnij na dwie równe części.
- 3Wyjmij żółtko i odłóż do przygotowania pasty.
- 4Ugotowane żółtka zmiksuj w robocie kuchennym razem z kawałkami tuńczyka w konserwie, wodą z oliwek, kawałkami oliwek i świeżymi imbirem.
- 5Do smaku pastę dopraw sokiem z cytryny i pieprzem cayenee.
- 6Pasta powinna mieć kremową konsystencje, przełóż ja do rękawa cukierniczego, nałóż na wierzch jajek i udekoruj oliwkami i świeżymi ziołami.
Zapiekane jajka w skorupkach z pastą wasabi, ziołami i twarogiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- twaróg "Łowicz" 1 opak.,
- pasta wasabi - 30 g,
- zioła świeże (koperek i natka pietruszki),
- ugotowane żółtka - 5 szt.,
- sól i czosnek tarty do smaku,
- masło - 50 g,
- jajka - 5 szt.,
- bułka tarta - 2 duże łyżki,
- zioła prowansalskie - 1 łyżka.
Sposób przygotowania:
- 1Jajka ugotuj 8 minut od zagotowania wody, następnie przelej je zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania.
- 2Jajka dokładnie przetnij na dwie równe części. Wyjmij żółtko i odłóż do przygotowania pasty.
- 3Twaróg wymieszaj dokładnie z pastą wasabi i posiekanymi ziołami, twaróg powinien mieć kremową konsystencje.
- 4Ugotowane wcześniej żółtka posiekaj na mniejsze kawałki i dodaj do pasty, poza tym dodaj jeszcze szczyptę soli i tarty czosnek.
- 5Masę wymieszaj i nałóż na wierzch jajka tak aby powstała lekka kopuła.
- 6W rondelku rozpuść odrobinę masła, dodaj do niego bułkę tartą i zioła prowansalskie.
- 7Gotową masą posmaruj za pomocą pędzla nafaszerowane wcześniej jajka.
- 8Jajka wstaw do zapieczenia na 5 minut do nagrzanego piekarnika do temp 195 st. C gdy tylko jajka nabiorą złotego koloru.
Awokado faszerowane pastą twarogową i pieczoną papryką - przepis krok po kroku
Składniki:
- jajka - 6 szt.,
- awokado miękkie - 6 szt.,
- papryka czerwona - 4 szt.,
- oliwa z oliwek - 2 łyżki,
- sól zwykła,
- czosnek - 4 ząbki,
- pomidorki suszone - 100 g,
- czerwona cebula - 1 szt.,
- oliwki czarne - 50 g,
- kolendra świeża - 1 pęczek,
- sok z cytryny, płatki chili do smaku,
- ser twarogowy - 200 g,
- czerwone chili - 1 szt.,
- kolendra - 1 mały pęczek,
- imbir świeży,
- kiełki lucerny do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- 1Ugotuj 4 jajka na twardo, obierz, oddziel białka od żółtek i pokrój je na mniejsze kawałki.
- 2Awokado miękkie przetnij na dwie połówki, wydrąż środek (dodamy go do pasty) i zostaw skorupkę.
- 3Paprykę posmaruj oliwą z oliwek, dodaj sól i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika (200st. C.) po około 10 minutach poczekaj aż skórka zejdzie i wyjmij ją delikatnie foliując, gdy papryka wystygnie wówczas zdejmij z niej skórkę i potnij w kostkę.
- 4Do pociętej papryki dodaj jeszcze posiekany czosnek, pomidorki suszone, czerwoną cebulę, oliwki czarne i kolendrę.
- 5Całość dopraw do smaku sokiem z cytryny i płatkami chili.
- 6Ser twarogowy wymieszaj razem z awokado dodając do smaku czerwone chili, kolendrę, imbir i wcześniej pokrojone jajko.
- 7Do skorupki po avocado dodaj pastę twarogową, na wierch salsę z papryki i na górę ułóż świeże kiełki lucerny
Pascha wielkanocna z suszonymi owocami i orzechami - przepis krok po kroku
Składniki:
- ser twarogowy, dobrze zmielony - 1 kg,
- masło - 250 g,
- cukier puder - 200 g,
- cukier wanilinowy - 10 g,
- żółtka ugotowane - 5 szt.,
- mix orzechów - 100 g,
- suszona morela - 50 g,
- suszona żurawina - 50 g,
- pistacje - 20 g,
- rodzynki - 50 g,
- skórka z limonki - 2 szt.,
Sposób przygotowania:
- 1W robocie kuchennym (lub misce) utrzyj ugotowane żółtka z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i kawałkami zimnego masła.
- 2Wszystkie składniki ubij do uzyskania kremowej konsystencji.
- 3Do powstałej masy stopniowo ser twarogowy, jeśli masa jest sucha dodaj trochę słodkiej śmietany.
- 4Gdy masa jest już dobrze wymieszana dodaj na koniec pokrojone wszystkie suszone owoce, mix orzechów, skórkę z limonki i pistacje.
- 5Gotową masę przełóż na cedzak metalowy na którym jest ułożona pieluch lub ścierka bawełniana.
- 6Przykryj talerzykiem i odstaw do lodówki na całą noc, następnie wyjmij i udekoruj suszonymi owocami.
Sernik na spodzie z "brownie" i truskawkami - przepis krok po kroku
Składniki:
- masło - 185 g,
- ciemna czekolada - 185 g,
- jajka - 3 szt.,
- wanilia extract - 1 mała łyżka,
- brązowy cukier - 275 g,
- kakao - 50 g,
- mąka pszenna - 130 g,
- posiekana mleczna czekolada - 50 g,
- twaróg sernikowy - 1 kg,
- masło 150 g,
- cukier 250 g,
- jajka - 8 szt.,
- aromat migdałowy - 10 ml,
- mąką ziemniaczana - 3 łyżki,
- pomarańcza - 2 szt.,
- cukier puder - 50 g,
- truskawki - 300 g.
Sposób przygotowania:
- 1Rozpuść masło i ciemną czekoladę w misce nad lekko parującą wodą, wymieszaj razem ze pomocą plastikowej łyżki, poczekaj aż lekko ostygnie.
- 2W misce ubij jajka, wanilię, cukier aż będą gęste i kleiste, następnie dodaj wcześniej wymieszaną masę z masła i czekolady i dokładnie wymieszaj.
- 3Na koniec do masy dodaj mąkę, kakao i mleczną czekoladę. Masa będzie dość gęsta, zacznij nakładać ją na formę do pieczenia sernika i w staw blaszkę z ciastem do piekarnika na 45 minut do temp. 185 st.
- 4Wyjmij i sprawdź za pomocą wykałaczki czy nie jest mokre w środku, gotowe ciasto zostaw aby ostygło.
- 5W robocie kuchennym za pomocą rózgi utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę dodając na koniec pokrojone zimne masło i aromat migdałowy.
- 6Do utartej masy dodaj twaróg, skórkę z pomarańczy i wymieszaj.
- 7Pozostałe białka ubij na sztywno i dodaj do masy twarogowej delikatnie mieszając.
- 8Na koniec dodaj pokrojone świeże truskawki.
- 9Wlej masę do formy z upieczonym brownie i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 185 st. na około 40-50 minut.
- 10Po upieczeniu, do górnej części sernika wbij wykałaczkę, jeśli po wyjęciu będzie sucha to znak że sernik jest już upieczony.
- 11Porcje sernika udekoruj świeżymi truskawkami.
Zobacz także:
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi
Artykuł sponsorowany