Materiał promocyjny

Dania z twarogiem na Wielkanoc z przepisów Sebastiana Olmy

Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Źródło: Dzień Dobry TVN
W wielkanocnej kuchni, Sebastian Olma przygotował jajka faszerowane twarogiem, zapiekane jajka w skorupkach z pastą wasabi, awokado faszerowane pastą twarogową, paschę wielkanocną oraz sernik na spodzie z brownie. Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN i jak zrobić poszczególne dania. 

Jajka faszerowane twarogiem, pastą z tuńczyka z oliwkami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • jajka - 5 szt.,
    • oliwki do dekoracji,
      • świeże zioła do dekoracji.

        Składniki na pastę z tuńczyka:

        • ugotowane żółtka - 5 szt.,
          • tuńczyk w oleju - 200g,
            • oliwki zielone - 50g plus woda z oliwek do smaku,
              • świeży imbir tarty - 1 łyżka,
                • sok z cytryny do smaku,
                  • pieprz cayenne do smaku.

                    Sposób przygotowania:

                    1. Jajka ugotuj 8 minut od zagotowania wody, następnie przelej je zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania.
                      1. Jajka obierz dokładnie ze skórki i przetnij na dwie równe części.
                        1. Wyjmij żółtko i odłóż do przygotowania pasty.
                          1. Ugotowane żółtka zmiksuj w robocie kuchennym razem z kawałkami tuńczyka w konserwie, wodą z oliwek, kawałkami oliwek i świeżymi imbirem.
                            1. Do smaku pastę dopraw sokiem z cytryny i pieprzem cayenee.
                              1. Pasta powinna mieć kremową konsystencje, przełóż ja do rękawa cukierniczego, nałóż na wierzch jajek i udekoruj oliwkami i świeżymi ziołami.

                                Zapiekane jajka w skorupkach z pastą wasabi, ziołami i twarogiem - przepis krok po kroku

                                Składniki:

                                • twaróg "Łowicz" 1 opak.,
                                  • pasta wasabi - 30 g,
                                    • zioła świeże (koperek i natka pietruszki),
                                      • ugotowane żółtka - 5 szt.,
                                        • sól i czosnek tarty do smaku,
                                          • masło - 50 g,
                                            • jajka - 5 szt.,
                                              • bułka tarta - 2 duże łyżki,
                                                • zioła prowansalskie - 1 łyżka.

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  1. Jajka ugotuj 8 minut od zagotowania wody, następnie przelej je zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania.
                                                    1. Jajka dokładnie przetnij na dwie równe części. Wyjmij żółtko i odłóż do przygotowania pasty.
                                                      1. Twaróg wymieszaj dokładnie z pastą wasabi i posiekanymi ziołami, twaróg powinien mieć kremową konsystencje.
                                                        1. Ugotowane wcześniej żółtka posiekaj na mniejsze kawałki i dodaj do pasty, poza tym dodaj jeszcze szczyptę soli i tarty czosnek.
                                                          1. Masę wymieszaj i nałóż na wierzch jajka tak aby powstała lekka kopuła.
                                                            1. W rondelku rozpuść odrobinę masła, dodaj do niego bułkę tartą i zioła prowansalskie.
                                                              1. Gotową masą posmaruj za pomocą pędzla nafaszerowane wcześniej jajka.
                                                                1. Jajka wstaw do zapieczenia na 5 minut do nagrzanego piekarnika do temp 195 st. C gdy tylko jajka nabiorą złotego koloru.

                                                                  Awokado faszerowane pastą twarogową i pieczoną papryką - przepis krok po kroku

                                                                  Składniki:

                                                                  • jajka - 6 szt.,
                                                                    • awokado miękkie - 6 szt.,
                                                                      • papryka czerwona - 4 szt.,
                                                                        • oliwa z oliwek - 2 łyżki,
                                                                          • sól zwykła,
                                                                            • czosnek - 4 ząbki,
                                                                              • pomidorki suszone - 100 g,
                                                                                • czerwona cebula - 1 szt.,
                                                                                  • oliwki czarne - 50 g,
                                                                                    • kolendra świeża - 1 pęczek,
                                                                                      • sok z cytryny, płatki chili do smaku,
                                                                                        • ser twarogowy - 200 g,
                                                                                          • czerwone chili - 1 szt.,
                                                                                            • kolendra - 1 mały pęczek,
                                                                                              • imbir świeży,
                                                                                                • kiełki lucerny do dekoracji.

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  1. Ugotuj 4 jajka na twardo, obierz, oddziel białka od żółtek i pokrój je na mniejsze kawałki.
                                                                                                    1. Awokado miękkie przetnij na dwie połówki, wydrąż środek (dodamy go do pasty) i zostaw skorupkę.
                                                                                                      1. Paprykę posmaruj oliwą z oliwek, dodaj sól i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika (200st. C.) po około 10 minutach poczekaj aż skórka zejdzie i wyjmij ją delikatnie foliując, gdy papryka wystygnie wówczas zdejmij z niej skórkę i potnij w kostkę.
                                                                                                        1. Do pociętej papryki dodaj jeszcze posiekany czosnek, pomidorki suszone, czerwoną cebulę, oliwki czarne i kolendrę.
                                                                                                          1. Całość dopraw do smaku sokiem z cytryny i płatkami chili.
                                                                                                            1. Ser twarogowy wymieszaj razem z awokado dodając do smaku czerwone chili, kolendrę, imbir i wcześniej pokrojone jajko.
                                                                                                              1. Do skorupki po avocado dodaj pastę twarogową, na wierch salsę z papryki i na górę ułóż świeże kiełki lucerny

                                                                                                                Pascha wielkanocna z suszonymi owocami i orzechami - przepis krok po kroku

                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                • ser twarogowy, dobrze zmielony - 1 kg,
                                                                                                                  • masło - 250 g,
                                                                                                                    • cukier puder - 200 g,
                                                                                                                      • cukier wanilinowy - 10 g,
                                                                                                                        • żółtka ugotowane - 5 szt.,
                                                                                                                          • mix orzechów - 100 g,
                                                                                                                            • suszona morela - 50 g,
                                                                                                                              • suszona żurawina - 50 g,
                                                                                                                                • pistacje - 20 g,
                                                                                                                                  • rodzynki - 50 g,
                                                                                                                                    • skórka z limonki - 2 szt.,

                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                      1. W robocie kuchennym (lub misce) utrzyj ugotowane żółtka z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i kawałkami zimnego masła.
                                                                                                                                        1. Wszystkie składniki ubij do uzyskania kremowej konsystencji.
                                                                                                                                          1. Do powstałej masy stopniowo ser twarogowy, jeśli masa jest sucha dodaj trochę słodkiej śmietany.
                                                                                                                                            1. Gdy masa jest już dobrze wymieszana dodaj na koniec pokrojone wszystkie suszone owoce, mix orzechów, skórkę z limonki i pistacje.
                                                                                                                                              1. Gotową masę przełóż na cedzak metalowy na którym jest ułożona pieluch lub ścierka bawełniana.
                                                                                                                                                1. Przykryj talerzykiem i odstaw do lodówki na całą noc, następnie wyjmij i udekoruj suszonymi owocami.

                                                                                                                                                  Sernik na spodzie z "brownie" i truskawkami - przepis krok po kroku

                                                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                                                  • masło - 185 g,
                                                                                                                                                    • ciemna czekolada - 185 g,
                                                                                                                                                      • jajka - 3 szt.,
                                                                                                                                                        • wanilia extract - 1 mała łyżka,
                                                                                                                                                          • brązowy cukier - 275 g,
                                                                                                                                                            • kakao - 50 g,
                                                                                                                                                              • mąka pszenna - 130 g,
                                                                                                                                                                • posiekana mleczna czekolada - 50 g,
                                                                                                                                                                  • twaróg sernikowy - 1 kg,
                                                                                                                                                                    • masło 150 g,
                                                                                                                                                                      • cukier 250 g,
                                                                                                                                                                        • jajka - 8 szt.,
                                                                                                                                                                          • aromat migdałowy - 10 ml,
                                                                                                                                                                            • mąką ziemniaczana - 3 łyżki,
                                                                                                                                                                              • pomarańcza - 2 szt.,
                                                                                                                                                                                • cukier puder - 50 g,
                                                                                                                                                                                  • truskawki - 300 g.

                                                                                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                    1. Rozpuść masło i ciemną czekoladę w misce nad lekko parującą wodą, wymieszaj razem ze pomocą plastikowej łyżki, poczekaj aż lekko ostygnie.
                                                                                                                                                                                      1. W misce ubij jajka, wanilię, cukier aż będą gęste i kleiste, następnie dodaj wcześniej wymieszaną masę z masła i czekolady i dokładnie wymieszaj.
                                                                                                                                                                                        1. Na koniec do masy dodaj mąkę, kakao i mleczną czekoladę. Masa będzie dość gęsta, zacznij nakładać ją na formę do pieczenia sernika i w staw blaszkę z ciastem do piekarnika na 45 minut do temp. 185 st.
                                                                                                                                                                                          1. Wyjmij i sprawdź za pomocą wykałaczki czy nie jest mokre w środku, gotowe ciasto zostaw aby ostygło.
                                                                                                                                                                                            1. W robocie kuchennym za pomocą rózgi utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę dodając na koniec pokrojone zimne masło i aromat migdałowy.
                                                                                                                                                                                              1. Do utartej masy dodaj twaróg, skórkę z pomarańczy i wymieszaj.
                                                                                                                                                                                                1. Pozostałe białka ubij na sztywno i dodaj do masy twarogowej delikatnie mieszając.
                                                                                                                                                                                                  1. Na koniec dodaj pokrojone świeże truskawki.
                                                                                                                                                                                                    1. Wlej masę do formy z upieczonym brownie i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 185 st. na około 40-50 minut.
                                                                                                                                                                                                      1. Po upieczeniu, do górnej części sernika wbij wykałaczkę, jeśli po wyjęciu będzie sucha to znak że sernik jest już upieczony.
                                                                                                                                                                                                        1. Porcje sernika udekoruj świeżymi truskawkami.

                                                                                                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                                                                                                          Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi

                                                                                                                                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości