Materiał promocyjny

Przepisy z najlepszymi dodatkami mięsnymi: krem cebulowy, krokiety ziemniaczane, babciny sznycel i sałatka z ryżem makaronowym

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Międzypokoleniowe przepisy
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem tradycyjne, rodzinne smaki według Sebastiana Olmy. Do każdej potrawy wkomponował najlepszej jakości dodatki mięsne. Jak zrobić krem cebulowy z tymiankiem, serem i szynką z wędzarni, krokiety ziemniaczane z serem i szynką z wędzarni, babciny sznycel z serem i schabem wędzonym oraz sałatkę z ryżem makaronowym, warzywami i wędlinami? Sprawdź przepisy.

Krem cebulowy z tymiankiem, serem i szynką z wędzarni - przepis

Krem cebulowy z tymiankiem, serem i szynką z wędzarni
Krem cebulowy z tymiankiem, serem i szynką z wędzarni
Krem cebulowy z tymiankiem, serem i szynką z wędzarni
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • Szynka z wędzarni x 2 opak.
  • Olej do smażenia x 1 łyżka
  • Natka pietruszki x 1 pęczek
  • Cebula cukrowa x 2 kg
  • Czosnek x 10 ząbków
  • Olej do smażenia
  • Masło x 50g
  • Świeżo mielony pieprz do smaku
  • Sól, cukier, tymianek do smaku
  • Bulion x 2l
  • Kozi ser twarogowy x 100g

Sposób przygotowania:

  1. Szynkę z wędzarni pokrój w cienkie plastry, podsmaż na patelni z małą ilością oleju roślinnego. Gdy szynka będzie chrupka dodaj do niej posiekaną natkę pietruszki i świeżo mielony pieprz.
  2. Cebule cukrową drobno posiekaj razem z czosnkiem, podsmaż na oleju z odrobiną masła, soli i cukru aż cebul się zarumieni.
  3. Nastepnie dodaj do garnka suszony tymianek i całość zalej bulionem (optymalnie może być bulion warzywny). Gotuj tak długo aż cebula będzie miękka, a wywar nam odparuję o 1/3.
  4. Następnie zupę zmiksuj na gęsty krem, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Do głębokiego naczynia nalej porcję zupy, następnie rozkrusz trochę twarogu i posyp wszystko prażoną szynką z natką pietruszki.

Krokiety ziemniaczane z serem i szynką z wędzarni - przepis

Składniki:

  • Ugotowane ziemniaki x 1 kg
  • Szynka z wędzarni x 2 opak.
  • Tarty żółty ser x 100g
  • Czerwone I zielone chili po 50g – słodkie
  • Natka pietruszki x 1 pęczek
  • Mąka pszenna do obtoczenia
  • Olej do smażenia
  • Sos jogurtowo czosnkowy x 200g

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowanie ziemniaki zgnieć jak na puree, dodaj do nich posiekaną szynkę z wędzarni, tarty ser żółty, posiekanie chili i natkę pietruszki.
  2. Wszystko dokładnie wymieszaj, formuj kulki o wadze 150 g i obtocz w mące, a następnie formuj z nich okrągłe kotleciki.
  3. Kotleciki smaż na oleju lub piecz w piekarniku.
  4. Gotowe kotleciki podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Babciny sznycel z serem i schabem wędzonym - przepis

Babciny sznycel z serem i schabem wędzonym
Babciny sznycel z serem i schabem wędzonym
Babciny sznycel z serem i schabem wędzonym
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • Schab wp. bez kości x 1 kg
  • Chrzan w słoiczku x 50g
  • Sól, pieprz do smaku
  • Koperek x 1 mały pęczek
  • Szynka z wędzarni x 2 opak.
  • Żółty ser w plasterkach x 100g
  • Mąka do posypania
  • Jajka x 2 szt.
  • Bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia x 100 ml
  • Sałata młoda rzymska x 3 szt.
  • Sos winegret do polania

Sposób przygotowania:

  1. Schab bez kości dokładnie rozklep tłuczkiem, posmaruj chrzanem w słoiczku, dopraw solą, pieprzem i posyp posiekanym koperkiem.
  2. Na schab nałóż plastry wędzonego schabu i żółtego sera. Następnie schab zwiń w kopertę bądź roladkę.
  3. Obtocz w mące, jajku i tartej bułce.
  4. Gotowe i opanierowane kotleciki smaż na patelni z każdej strony aż będzie miał ładny rumiany kolor.
  5. Po usmażeniu sznycla przełóż go na papierowy ręcznik.
  6. Sznycle podawaj z sałatą rzymską i sosem winegrette.

Sałatka z ryżem makaronowym, warzywami i wędlinami z wędzarni - przepis

Sałatka z ryżem makaronowym, warzywami i wędlinami z wędzarni
Sałatka z ryżem makaronowym, warzywami i wędlinami z wędzarni
Sałatka z ryżem makaronowym, warzywami i wędlinami z wędzarni
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • Ryż makaronowy x 500g
  • Oliwa z oliwek
  • Jajka x 6 szt.
  • Pomidor x 2 szt.
  • Ogórek zielony x 1 szt.
  • Cebula czerwona x 2 szt.
  • Papryka mix po 1 szt.
  • Świeże zioła (koperek, natka, szczypiorek) po 1 pęczku
  • Szynka z wędzarni x 1 opak.
  • Schab z wędzarni x 1 opak.
  • Sos jogurtowo czosnkowy x 200g

Sposób przygotowania:

  1. Ryż makaronowy ugotuj w posolonej wodzie, odcedź i lekko przelej oliwą z oliwek.
  2. Jajka ugotuj w posolonej wodzie przez około 8 minut, wystudź, obierz i potnij na ćwiartki.
  3. Świeże warzywa (pomidor, ogórek zielony, cebula czerwona, papryka mix) pokrój w kostkę grubości około 1 cm.
  4. Wszystkie składniki razem wymieszaj, dodaj do nich świeżo posiekane zioła.
  5. Sałatkę ułóż w głębokim naczyniu, tak aby przykryła jego dno.
  6. Na górę dodaj posiekane w paski wędliny z wędzarni.
  7. Ułóż ugotowane jajko, dodaj sos jogurtowo czosnkowy i nałóż na koniec świeże zioła.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości