Krem cebulowy z tymiankiem, serem i szynką z wędzarni - przepis
Składniki:
- Szynka z wędzarni x 2 opak.
- Olej do smażenia x 1 łyżka
- Natka pietruszki x 1 pęczek
- Cebula cukrowa x 2 kg
- Czosnek x 10 ząbków
- Olej do smażenia
- Masło x 50g
- Świeżo mielony pieprz do smaku
- Sól, cukier, tymianek do smaku
- Bulion x 2l
- Kozi ser twarogowy x 100g
Sposób przygotowania:
- Szynkę z wędzarni pokrój w cienkie plastry, podsmaż na patelni z małą ilością oleju roślinnego. Gdy szynka będzie chrupka dodaj do niej posiekaną natkę pietruszki i świeżo mielony pieprz.
- Cebule cukrową drobno posiekaj razem z czosnkiem, podsmaż na oleju z odrobiną masła, soli i cukru aż cebul się zarumieni.
- Nastepnie dodaj do garnka suszony tymianek i całość zalej bulionem (optymalnie może być bulion warzywny). Gotuj tak długo aż cebula będzie miękka, a wywar nam odparuję o 1/3.
- Następnie zupę zmiksuj na gęsty krem, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Do głębokiego naczynia nalej porcję zupy, następnie rozkrusz trochę twarogu i posyp wszystko prażoną szynką z natką pietruszki.
Krokiety ziemniaczane z serem i szynką z wędzarni - przepis
Składniki:
- Ugotowane ziemniaki x 1 kg
- Szynka z wędzarni x 2 opak.
- Tarty żółty ser x 100g
- Czerwone I zielone chili po 50g – słodkie
- Natka pietruszki x 1 pęczek
- Mąka pszenna do obtoczenia
- Olej do smażenia
- Sos jogurtowo czosnkowy x 200g
Sposób przygotowania:
- Ugotowanie ziemniaki zgnieć jak na puree, dodaj do nich posiekaną szynkę z wędzarni, tarty ser żółty, posiekanie chili i natkę pietruszki.
- Wszystko dokładnie wymieszaj, formuj kulki o wadze 150 g i obtocz w mące, a następnie formuj z nich okrągłe kotleciki.
- Kotleciki smaż na oleju lub piecz w piekarniku.
- Gotowe kotleciki podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Babciny sznycel z serem i schabem wędzonym - przepis
Składniki:
- Schab wp. bez kości x 1 kg
- Chrzan w słoiczku x 50g
- Sól, pieprz do smaku
- Koperek x 1 mały pęczek
- Szynka z wędzarni x 2 opak.
- Żółty ser w plasterkach x 100g
- Mąka do posypania
- Jajka x 2 szt.
- Bułka tarta do panierowania
- Olej do smażenia x 100 ml
- Sałata młoda rzymska x 3 szt.
- Sos winegret do polania
Sposób przygotowania:
- Schab bez kości dokładnie rozklep tłuczkiem, posmaruj chrzanem w słoiczku, dopraw solą, pieprzem i posyp posiekanym koperkiem.
- Na schab nałóż plastry wędzonego schabu i żółtego sera. Następnie schab zwiń w kopertę bądź roladkę.
- Obtocz w mące, jajku i tartej bułce.
- Gotowe i opanierowane kotleciki smaż na patelni z każdej strony aż będzie miał ładny rumiany kolor.
- Po usmażeniu sznycla przełóż go na papierowy ręcznik.
- Sznycle podawaj z sałatą rzymską i sosem winegrette.
Sałatka z ryżem makaronowym, warzywami i wędlinami z wędzarni - przepis
Składniki:
- Ryż makaronowy x 500g
- Oliwa z oliwek
- Jajka x 6 szt.
- Pomidor x 2 szt.
- Ogórek zielony x 1 szt.
- Cebula czerwona x 2 szt.
- Papryka mix po 1 szt.
- Świeże zioła (koperek, natka, szczypiorek) po 1 pęczku
- Szynka z wędzarni x 1 opak.
- Schab z wędzarni x 1 opak.
- Sos jogurtowo czosnkowy x 200g
Sposób przygotowania:
- Ryż makaronowy ugotuj w posolonej wodzie, odcedź i lekko przelej oliwą z oliwek.
- Jajka ugotuj w posolonej wodzie przez około 8 minut, wystudź, obierz i potnij na ćwiartki.
- Świeże warzywa (pomidor, ogórek zielony, cebula czerwona, papryka mix) pokrój w kostkę grubości około 1 cm.
- Wszystkie składniki razem wymieszaj, dodaj do nich świeżo posiekane zioła.
- Sałatkę ułóż w głębokim naczyniu, tak aby przykryła jego dno.
- Na górę dodaj posiekane w paski wędliny z wędzarni.
- Ułóż ugotowane jajko, dodaj sos jogurtowo czosnkowy i nałóż na koniec świeże zioła.
Zobacz także:
- Mikołaj Rey poznaje smaki radomskiej wsi. Jakich potraw próbował?
- Tradycyjny domowy obiad według Andrzeja Polana. Co wchodzi w jego skład?
- Tradycyjna kuchnia polska. Poznaj przepisy Darii Ładochy
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: