Materiał promocyjny

Przepisy z najlepszymi dodatkami mięsnymi: krem cebulowy, krokiety ziemniaczane, babciny sznycel i sałatka z ryżem makaronowym

Międzypokoleniowe przepisy
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem tradycyjne, rodzinne smaki według Sebastiana Olmy. Do każdej potrawy wkomponował najlepszej jakości dodatki mięsne. Jak zrobić krem cebulowy z tymiankiem, serem i szynką z wędzarni, krokiety ziemniaczane z serem i szynką z wędzarni, babciny sznycel z serem i schabem wędzonym oraz sałatkę z ryżem makaronowym, warzywami i wędlinami? Sprawdź przepisy.

Krem cebulowy z tymiankiem, serem i szynką z wędzarni - przepis

Krem cebulowy z tymiankiem, serem i szynką z wędzarni
Krem cebulowy z tymiankiem, serem i szynką z wędzarni
Krem cebulowy z tymiankiem, serem i szynką z wędzarni
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • Szynka z wędzarni x 2 opak.
    • Olej do smażenia x 1 łyżka
      • Natka pietruszki x 1 pęczek
        • Cebula cukrowa x 2 kg
          • Czosnek x 10 ząbków
            • Olej do smażenia
              • Masło x 50g
                • Świeżo mielony pieprz do smaku
                  • Sól, cukier, tymianek do smaku
                    • Bulion x 2l
                      • Kozi ser twarogowy x 100g

                        Sposób przygotowania:

                        1. Szynkę z wędzarni pokrój w cienkie plastry, podsmaż na patelni z małą ilością oleju roślinnego. Gdy szynka będzie chrupka dodaj do niej posiekaną natkę pietruszki i świeżo mielony pieprz.
                          1. Cebule cukrową drobno posiekaj razem z czosnkiem, podsmaż na oleju z odrobiną masła, soli i cukru aż cebul się zarumieni.
                            1. Nastepnie dodaj do garnka suszony tymianek i całość zalej bulionem (optymalnie może być bulion warzywny). Gotuj tak długo aż cebula będzie miękka, a wywar nam odparuję o 1/3.
                              1. Następnie zupę zmiksuj na gęsty krem, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
                                1. Do głębokiego naczynia nalej porcję zupy, następnie rozkrusz trochę twarogu i posyp wszystko prażoną szynką z natką pietruszki.

                                  Krokiety ziemniaczane z serem i szynką z wędzarni - przepis

                                  Składniki:

                                  • Ugotowane ziemniaki x 1 kg
                                    • Szynka z wędzarni x 2 opak.
                                      • Tarty żółty ser x 100g
                                        • Czerwone I zielone chili po 50g – słodkie
                                          • Natka pietruszki x 1 pęczek
                                            • Mąka pszenna do obtoczenia
                                              • Olej do smażenia
                                                • Sos jogurtowo czosnkowy x 200g

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  1. Ugotowanie ziemniaki zgnieć jak na puree, dodaj do nich posiekaną szynkę z wędzarni, tarty ser żółty, posiekanie chili i natkę pietruszki.
                                                    1. Wszystko dokładnie wymieszaj, formuj kulki o wadze 150 g i obtocz w mące, a następnie formuj z nich okrągłe kotleciki.
                                                      1. Kotleciki smaż na oleju lub piecz w piekarniku.
                                                        1. Gotowe kotleciki podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym.

                                                          Babciny sznycel z serem i schabem wędzonym - przepis

                                                          Babciny sznycel z serem i schabem wędzonym
                                                          Babciny sznycel z serem i schabem wędzonym
                                                          Babciny sznycel z serem i schabem wędzonym
                                                          Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                          Składniki:

                                                          • Schab wp. bez kości x 1 kg
                                                            • Chrzan w słoiczku x 50g
                                                              • Sól, pieprz do smaku
                                                                • Koperek x 1 mały pęczek
                                                                  • Szynka z wędzarni x 2 opak.
                                                                    • Żółty ser w plasterkach x 100g
                                                                      • Mąka do posypania
                                                                        • Jajka x 2 szt.
                                                                          • Bułka tarta do panierowania
                                                                            • Olej do smażenia x 100 ml
                                                                              • Sałata młoda rzymska x 3 szt.
                                                                                • Sos winegret do polania

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  1. Schab bez kości dokładnie rozklep tłuczkiem, posmaruj chrzanem w słoiczku, dopraw solą, pieprzem i posyp posiekanym koperkiem.
                                                                                    1. Na schab nałóż plastry wędzonego schabu i żółtego sera. Następnie schab zwiń w kopertę bądź roladkę.
                                                                                      1. Obtocz w mące, jajku i tartej bułce.
                                                                                        1. Gotowe i opanierowane kotleciki smaż na patelni z każdej strony aż będzie miał ładny rumiany kolor.
                                                                                          1. Po usmażeniu sznycla przełóż go na papierowy ręcznik.
                                                                                            1. Sznycle podawaj z sałatą rzymską i sosem winegrette.

                                                                                              Sałatka z ryżem makaronowym, warzywami i wędlinami z wędzarni - przepis

                                                                                              Sałatka z ryżem makaronowym, warzywami i wędlinami z wędzarni
                                                                                              Sałatka z ryżem makaronowym, warzywami i wędlinami z wędzarni
                                                                                              Sałatka z ryżem makaronowym, warzywami i wędlinami z wędzarni
                                                                                              Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                              Składniki:

                                                                                              • Ryż makaronowy x 500g
                                                                                                • Oliwa z oliwek
                                                                                                  • Jajka x 6 szt.
                                                                                                    • Pomidor x 2 szt.
                                                                                                      • Ogórek zielony x 1 szt.
                                                                                                        • Cebula czerwona x 2 szt.
                                                                                                          • Papryka mix po 1 szt.
                                                                                                            • Świeże zioła (koperek, natka, szczypiorek) po 1 pęczku
                                                                                                              • Szynka z wędzarni x 1 opak.
                                                                                                                • Schab z wędzarni x 1 opak.
                                                                                                                  • Sos jogurtowo czosnkowy x 200g

                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                    1. Ryż makaronowy ugotuj w posolonej wodzie, odcedź i lekko przelej oliwą z oliwek.
                                                                                                                      1. Jajka ugotuj w posolonej wodzie przez około 8 minut, wystudź, obierz i potnij na ćwiartki.
                                                                                                                        1. Świeże warzywa (pomidor, ogórek zielony, cebula czerwona, papryka mix) pokrój w kostkę grubości około 1 cm.
                                                                                                                          1. Wszystkie składniki razem wymieszaj, dodaj do nich świeżo posiekane zioła.
                                                                                                                            1. Sałatkę ułóż w głębokim naczyniu, tak aby przykryła jego dno.
                                                                                                                              1. Na górę dodaj posiekane w paski wędliny z wędzarni.
                                                                                                                                1. Ułóż ugotowane jajko, dodaj sos jogurtowo czosnkowy i nałóż na koniec świeże zioła.

                                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                                  Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana