Tajemnice radomskiej wsi
Na początku swojej kulinarnej podróży Mikołaj Rey odwiedził Muzeum Wsi Radomskiej. - Muzeum niebawem będzie obchodziło swoje półwiecze. Ja zwykle czuje się tutaj jak u dziadków. Przed wieloma laty, kiedy przyjeżdżało się na wakacje - mówił Przemysław Bednarczyk, Muzeum Wsi Radomskiej.
Rozmówca Mikołaja Reya dodał, że na tych terenach najczęściej spożywano produkty zbożowe. - Ty możesz spróbować tych prawdziwych potraw, robionych przez niezastąpione w tej dziedzinie panie z koła z gospodyń wiejskich - mówił Przemysław Bednarczyk.
Jak powstają tradycyjne pierogi?
Kolejnym etapem kulinarnej podróży po radomskiej wsi było właśnie spotkanie z kołem gospodyń wiejskich i wspólne lepienie pierogów. Mikołaj Rey z ich pomocą przygotowywał pierogi z trzema rodzajami farszu - z mięsem, z kaszą oraz z grzybami. Następnie powstały dwa duże pierogi, które rozmiarem znacznie odbiegają od tych tradycyjnych. - Kiedyś tak było, że jak mama piekła chleb, to od razu ciasta było więcej. Farsz się zrobiło i zaraz piekło się pierogi w piecu - mówiła Danuta Woźniak, Koło Gospodyń Wiejskich "Zdziechowianki".
Przepisy, z których korzystają panie z koła gospodyń wiejskich, to receptury, które znały ich mamy i babcie. - Mamy takie potrawy, które są tylko od naszych mam, babć i takich przepisów się nie zdradza. Ale jeśli ktoś je - niech się zachwyca - mówiła Czesława Derleta, Koło Gospodyń Wiejskich "Zdziechowianki".
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Dieta bogata w jajka pozwala dłużej cieszyć się młodym wyglądem? "Natura dała nam cudowny produkt"
- Zupa lekiem na całe zło? "Kiedy dajemy ciału dobre jedzenie, to ciało zaczyna zdrowieć"
- Jak rozpoznać żywność EKO? Katarzyna Bosacka wyjaśnia, co oznaczają symbole na etykietach
Autor: Katarzyna Oleksik
Reporter: Mikołaj Rey, Łukasz Kowalski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN