Tarta "czyścimy lodówkę"
Składniki:
- 220 g mąki orkiszowej,
 - 110 g masła,
 - 2 łyżki zimnej wody,
 - łyżeczka soli,
 - 3 ugotowane buraki,
 - 2 garście szpinaku lub roszponki,
 - 2 pory,
 - 3 łyżki oliwy,
 - gruszka,
 - szklanka orzechów włoskich,
 - feta light,
 - 300 g jogurtu naturalnego,
 - 2 jajka,
 - szczypta gałki muszkatołowej, soli, pieprzu.
 
Sposób przygotowania:
Orzechy włoskie zalej wodą i zostaw je w niej przynajmniej na godzinę. Dzięki temu będą bardziej sprężyste po upieczeniu i stracą ewentualną goryczkę, a składniki mineralne w nich zawarte będą lepiej przyswajalne. Kruche ciasto nie lubi rozgrzewania, dlatego najlepiej zagnieść je jak najszybciej. Masło można utrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z mąką, solą i odrobiną wody. Potem rozłożyć je na blaszce, nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki. W tej formie może poczekać nawet kilka dni, na sytuację, gdy masz mało czasu na gotowanie. Ale wystarczy 10 min. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 10 minut.
Pory pokrój na talarki i podsmaż na oliwie ze szczyptą soli. Następnie na lekko podpieczoną tartę połóż pory, liście szpinaku lub roszponki, na to plasterki buraków, gruszki, posyp orzechami. Posyp też pokruszoną fetą. W miseczce wymieszaj jogurt z jajkami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na 30-35 minut. Można ją jeść na ciepło i na zimno - najlepiej z dodatkiem sałatki!
Zupa szczawiowa z bazą na kilka zup
Składniki:
- 2 porcje włoszczyzny,
 - 4 łyżki oliwy lub oleju,
 - ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól,
 - 500 g szczawiu,
 - 4 łyżki kwaśnej śmietanki 12%,
 - 2 łyżki mąki orkiszowej,
 - 4 cebule,
 - 500 g ziemniaków,
 - 4 łyżki oliwy lub oleju,
 - 3 jajka "0".
 
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i ugotuj. Włoszczyznę obierz, pokrój w kosteczkę i podsmaż na odrobinie oleju lub oliwy na dnie garnka. Dodaj przyprawy, a następnie zalej niewielką ilością wody i zagotuj. Połowę tego wywaru wlej do słoika i zakręć, zostaw na dzień, gdy będziesz mieć mniej czasu.
Szczaw umyj, pokrój w paseczki i wrzuć do zupy. Wymieszaj dokładnie śmietankę z mąką, dolej trochę gorącej zupy, wymieszaj, delikatnie i stale mieszając wlej całość (w ten sposób, stopniowo ją podgrzewając unikniesz zważenia się śmietanki). Jajka ugoruj, obierz i pokrój w ćwiartki, ułóż na dnie miski. Cebulkę pokrój drobno i podsmaż na oleju, lekko posól i dodaj rozgniecione ziemniaki, żeby się lekko podsmażyły. Podawaj obok zupy.
Koktajl z pokrzywą
Składniki:
- kilka łodyg pokrzywy,
 - garść roszponki,
 - jabłko,
 - pomarańcza,
 - szklanka wody.
 
Sposób przygotowania:
Pokrzywy nie musisz parzyć, ale trzymaj ją lepiej w gumowych rękawiczkach. Po zmiksowaniu nie musisz się już obawiać jej parzących włosków. Zmiksuj pokrzywę, pomarańczę, roszponkę i jabłko z wodą.
Kisiel głaszczący brzuszek
Składniki:
- 2 łyżki siemienia lnianego (mielonego),
 - gruszka,
 - garść malin lub truskawek,
 - kilka kropli olejku waniliowego.
 
Sposób przygotowania:
Siemię lniane zmiel w młynku do kawy i zalej wrzątkiem (możesz też wziąć już zmielone siemię). Gdy ostygnie, zmiksuj z obraną gruszką i malinami, dodaj kropelkę olejku waniliowego do smaku. Polecamy ten kisiel, gdy masz problemy z żołądkiem.
Zobacz także:
- Jak walczyć z podjadaniem ze stresu? Psychodietetyczka: "To jest destrukcyjny mechanizm"
 - Gdy przedszkolak nie chce jeść. „Dziecko lubi to co zna” – apeluje do rodziców psychodietetyk
 - „Może jeszcze serniczka”, czyli skąd bierzemy miejsce na deser po obfitym obiedzie
 
Źródło: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News