W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy Katarzynę Błażejewską-Stuhr, dietetyczkę i psychodietetyczkę kliniczną oraz autorkę książek, która zachęca, by podchodzić do odżywiania w życzliwy sposób i zgodnie ze swoimi potrzebami. Zaproponowała ona dania, które pozytywnie wpłyną na nasz organizm. Sprawdź, co przygotowała.
Tarta "czyścimy lodówkę"
Składniki:
- 220 g mąki orkiszowej,
- 110 g masła,
- 2 łyżki zimnej wody,
- łyżeczka soli,
- 3 ugotowane buraki,
- 2 garście szpinaku lub roszponki,
- 2 pory,
- 3 łyżki oliwy,
- gruszka,
- szklanka orzechów włoskich,
- feta light,
- 300 g jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- szczypta gałki muszkatołowej, soli, pieprzu.
Sposób przygotowania:
Orzechy włoskie zalej wodą i zostaw je w niej przynajmniej na godzinę. Dzięki temu będą bardziej sprężyste po upieczeniu i stracą ewentualną goryczkę, a składniki mineralne w nich zawarte będą lepiej przyswajalne. Kruche ciasto nie lubi rozgrzewania, dlatego najlepiej zagnieść je jak najszybciej. Masło można utrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z mąką, solą i odrobiną wody. Potem rozłożyć je na blaszce, nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki. W tej formie może poczekać nawet kilka dni, na sytuację, gdy masz mało czasu na gotowanie. Ale wystarczy 10 min. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 10 minut.
Pory pokrój na talarki i podsmaż na oliwie ze szczyptą soli. Następnie na lekko podpieczoną tartę połóż pory, liście szpinaku lub roszponki, na to plasterki buraków, gruszki, posyp orzechami. Posyp też pokruszoną fetą. W miseczce wymieszaj jogurt z jajkami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na 30-35 minut. Można ją jeść na ciepło i na zimno - najlepiej z dodatkiem sałatki!
Zupa szczawiowa z bazą na kilka zup
Składniki:
- 2 porcje włoszczyzny,
- 4 łyżki oliwy lub oleju,
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól,
- 500 g szczawiu,
- 4 łyżki kwaśnej śmietanki 12%,
- 2 łyżki mąki orkiszowej,
- 4 cebule,
- 500 g ziemniaków,
- 4 łyżki oliwy lub oleju,
- 3 jajka "0".
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i ugotuj. Włoszczyznę obierz, pokrój w kosteczkę i podsmaż na odrobinie oleju lub oliwy na dnie garnka. Dodaj przyprawy, a następnie zalej niewielką ilością wody i zagotuj. Połowę tego wywaru wlej do słoika i zakręć, zostaw na dzień, gdy będziesz mieć mniej czasu.
Szczaw umyj, pokrój w paseczki i wrzuć do zupy. Wymieszaj dokładnie śmietankę z mąką, dolej trochę gorącej zupy, wymieszaj, delikatnie i stale mieszając wlej całość (w ten sposób, stopniowo ją podgrzewając unikniesz zważenia się śmietanki). Jajka ugoruj, obierz i pokrój w ćwiartki, ułóż na dnie miski. Cebulkę pokrój drobno i podsmaż na oleju, lekko posól i dodaj rozgniecione ziemniaki, żeby się lekko podsmażyły. Podawaj obok zupy.
Koktajl z pokrzywą
Składniki:
- kilka łodyg pokrzywy,
- garść roszponki,
- jabłko,
- pomarańcza,
- szklanka wody.
Sposób przygotowania:
Pokrzywy nie musisz parzyć, ale trzymaj ją lepiej w gumowych rękawiczkach. Po zmiksowaniu nie musisz się już obawiać jej parzących włosków. Zmiksuj pokrzywę, pomarańczę, roszponkę i jabłko z wodą.
Kisiel głaszczący brzuszek
Składniki:
- 2 łyżki siemienia lnianego (mielonego),
- gruszka,
- garść malin lub truskawek,
- kilka kropli olejku waniliowego.
Sposób przygotowania:
Siemię lniane zmiel w młynku do kawy i zalej wrzątkiem (możesz też wziąć już zmielone siemię). Gdy ostygnie, zmiksuj z obraną gruszką i malinami, dodaj kropelkę olejku waniliowego do smaku. Polecamy ten kisiel, gdy masz problemy z żołądkiem.
Zobacz także:
- Jak walczyć z podjadaniem ze stresu? Psychodietetyczka: "To jest destrukcyjny mechanizm"
- Gdy przedszkolak nie chce jeść. „Dziecko lubi to co zna” – apeluje do rodziców psychodietetyk
- „Może jeszcze serniczka”, czyli skąd bierzemy miejsce na deser po obfitym obiedzie
Źródło: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News