Tarta "czyścimy lodówkę" i kisiel głaszczący brzuszek. Te dania pozytywnie wpłyną na nasz organizm

Tarta "czyścimy lodówkę" i kisiel głaszczący brzuszek. Te dania pozytywnie wpłyną na nasz organizm
Kuchnia pozytywnie wpływająca na organizm
Źródło: Dzień Dobry TVN

W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy Katarzynę Błażejewską-Stuhr, dietetyczkę i psychodietetyczkę kliniczną oraz autorkę książek, która zachęca, by podchodzić do odżywiania w życzliwy sposób i zgodnie ze swoimi potrzebami. Zaproponowała ona dania, które pozytywnie wpłyną na nasz organizm. Sprawdź, co przygotowała.

Tarta "czyścimy lodówkę"

Tarta "czyścimy lodówkę"
Tarta "czyścimy lodówkę"
Tarta "czyścimy lodówkę"
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 220 g mąki orkiszowej,
  • 110 g masła,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • łyżeczka soli,
  • 3 ugotowane buraki,
  • 2 garście szpinaku lub roszponki,
  • 2 pory,
  • 3 łyżki oliwy,
  • gruszka,
  • szklanka orzechów włoskich,
  • feta light,
  • 300 g jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • szczypta gałki muszkatołowej, soli, pieprzu.

Sposób przygotowania:

Orzechy włoskie zalej wodą i zostaw je w niej przynajmniej na godzinę. Dzięki temu będą bardziej sprężyste po upieczeniu i stracą ewentualną goryczkę, a składniki mineralne w nich zawarte będą lepiej przyswajalne. Kruche ciasto nie lubi rozgrzewania, dlatego najlepiej zagnieść je jak najszybciej. Masło można utrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z mąką, solą i odrobiną wody. Potem rozłożyć je na blaszce, nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki. W tej formie może poczekać nawet kilka dni, na sytuację, gdy masz mało czasu na gotowanie. Ale wystarczy 10 min. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 10 minut.

Pory pokrój na talarki i podsmaż na oliwie ze szczyptą soli. Następnie na lekko podpieczoną tartę połóż pory, liście szpinaku lub roszponki, na to plasterki buraków, gruszki, posyp orzechami. Posyp też pokruszoną fetą. W miseczce wymieszaj jogurt z jajkami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na 30-35 minut. Można ją jeść na ciepło i na zimno - najlepiej z dodatkiem sałatki!

Zupa szczawiowa z bazą na kilka zup

Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 2 porcje włoszczyzny,
  • 4 łyżki oliwy lub oleju,
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól,
  • 500 g szczawiu,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietanki 12%,
  • 2 łyżki mąki orkiszowej,
  • 4 cebule,
  • 500 g ziemniaków,
  • 4 łyżki oliwy lub oleju,
  • 3 jajka "0".

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i ugotuj. Włoszczyznę obierz, pokrój w kosteczkę i podsmaż na odrobinie oleju lub oliwy na dnie garnka. Dodaj przyprawy, a następnie zalej niewielką ilością wody i zagotuj. Połowę tego wywaru wlej do słoika i zakręć, zostaw na dzień, gdy będziesz mieć mniej czasu.

Szczaw umyj, pokrój w paseczki i wrzuć do zupy. Wymieszaj dokładnie śmietankę z mąką, dolej trochę gorącej zupy, wymieszaj, delikatnie i stale mieszając wlej całość (w ten sposób, stopniowo ją podgrzewając unikniesz zważenia się śmietanki). Jajka ugoruj, obierz i pokrój w ćwiartki, ułóż na dnie miski. Cebulkę pokrój drobno i podsmaż na oleju, lekko posól i dodaj rozgniecione ziemniaki, żeby się lekko podsmażyły. Podawaj obok zupy.

Koktajl z pokrzywą

Koktajl z pokrzywą
Koktajl z pokrzywą
Koktajl z pokrzywą
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • kilka łodyg pokrzywy,
  • garść roszponki,
  • jabłko,
  • pomarańcza,
  • szklanka wody.

Sposób przygotowania:

Pokrzywy nie musisz parzyć, ale trzymaj ją lepiej w gumowych rękawiczkach. Po zmiksowaniu nie musisz się już obawiać jej parzących włosków. Zmiksuj pokrzywę, pomarańczę, roszponkę i jabłko z wodą.

Kisiel głaszczący brzuszek

Kisiel głaszczący brzuszek
Kisiel głaszczący brzuszek
Kisiel głaszczący brzuszek
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 2 łyżki siemienia lnianego (mielonego),
  • gruszka,
  • garść malin lub truskawek,
  • kilka kropli olejku waniliowego.

Sposób przygotowania:

Siemię lniane zmiel w młynku do kawy i zalej wrzątkiem (możesz też wziąć już zmielone siemię). Gdy ostygnie, zmiksuj z obraną gruszką i malinami, dodaj kropelkę olejku waniliowego do smaku. Polecamy ten kisiel, gdy masz problemy z żołądkiem. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości