Polska kuchnia narodowa pnie się w światowych rankingach. W międzynarodowym plebiscycie TasteAtlas 2022 uplasowała się na 14. miejscu jako kuchnia narodowa na świecie, a polskie pierogi zajęły wysokie 16 miejsce z pośród 100 najlepszych dań.
Rosół wysokiej klasy z papryką i pyzami - przepis krok po kroku:
Składniki:
- szponder - 600 g,
- 1 kg kości wołowych,
- włoszczyzna,
- pęczek marchwii z nacią,
- 2-3 gałązki selera naciowego,
- kilka liści kapusty włoskiej,
- 4 papryki czerwonej,
- 2 łyżki pasty paprykowej,
- 2 jabłka,
- 2 cebule
- liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz ziarnisty, pieprz czarny, szczypta cukru,
- koper, natka pietruszki,
- 600 g ziemniaków,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
Rosół wydawałoby się prosty temat. Tak owszem, ale żeby rosół smakował, wyglądał musi być przygotowany dokładnie. Zatem, do dużego garnka wlewamy zimną wodę, wrzucamy kości i szponder. Dodajemy sól i tyle, kiedy wszystko się zacznie gotować dodajemy włoszczyznę. Cebulę układamy na patelni, ale nie bezpośrednio, lecz na papierze pergaminowym. Przypalamy na mocno ciemny kolor i dodajemy do zupy razem ze wszystkimi przyprawami. Paprykę pieczemy w piekarniku, obieramy ze skóry i kroimy na małe kawałki. Kiedy rosół po mniej więcej 2 godz. będzie prawie gotowy, dodajemy liście kapusty, gałązki kopru i natki. Nie gotujemy już więcej. Doprawiamy pastą paprykową, to spowoduje, że nasz rosół stanie się jeszcze bardziej rozgrzewający.
Ziemniaki ścieramy na tarce, odciskamy sok. Starte ziemniaki łączymy z mąką, przyprawami, szczypiorkiem i skrobią która pozostała na dnie. Mieszamy dokładnie, turlamy małe pyzy. Gotujemy w osolonej wodzie.
Powstałych szumowin w trakcie gotowania rosołu nie wyjmujemy, ponieważ jest to białko potrzebne dla naszego organizmu, po chwili one opadną i rosół będzie i tak klarowny
Kotlet z indyka ze smażonym jabłkiem i kapustą - przepis krok po kroku
Składniki:
- 600 g mięsa z uda indyka,
- 300 g mięsa z piersi indyka,
- 4 małe cebule,
- sól, pieprz czarny,
- 200 g masła,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- natka pietruszki,
- 6 dużych jabłek,
- kapusta młoda,
- olej rzepakowy do smażenia,
- koper,
- 200 g pomidorów koktajlowych,
- ocet jabłkowy do smaku,
- musztarda francuska.
Sposób przygotowania:
Na maśle przesmażamy cebulę. Mięso, cebulę wraz z masłem mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy żółtka, przyprawy. Wyrabiamy masę jak na mielone. Formujemy kotlety które obtaczamy w białku i bułce tartej z dodatkiem soli. Smażymy na maśle na złoty kolor.
Jabłka kroimy w grube plastry. Smażymy na złoty kolor. cebulę przesmażamy na patelni, dodajemy posiekaną kapustę po chwili pomidorki i koper. Doprawiamy pieprzem, solą i octem jabłkowym. Na koniec dodajemy musztardę do smaku.
Aby kotlety były soczyste, pamiętajmy że do środka dajemy tylko żółtko, a w białku obtaczamy i bułce tartej z dodatkiem soli
Sernik cappuccino - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg twarogu mielonego,
- 2 op. biszkoptów "języczki",
- 4 jajka,
- 70 g mąki,
- 4 łyżki kawy cappuccino z torebki,
- 200 g cukru,
- 150 g masła,
- tabliczka gorzkiej czekolada,
- 200 g krówek,
- 2 szt. cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy w trakcie twaróg mielony, jajka i mąkę wymieszaną z kawą cappuccino. Krówki i czekoladę kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Tortownicę wykładamy biszkoptami, wylewamy masę i pieczemy w piekarniku w temp. 160 stopni około 1 godz.
Sernik wypiekamy w maksymalnie 160 stopniach, to pozwala nam uzyskać jego soczystą konsystencję.
Kompot - przepis krok po kroku
Składniki:
- kilka gruszek,
- żurawina suszona,
- ziele angielskie, goździki,
- cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
Gruszki obieramy jak najbardziej niestarannie, wrzucamy do gotującej wody, dodajemy przyprawy. Podajemy jak kiedyś - na gorąco.
Zobacz także:
- Jakie polskie dania najbardziej smakują obcokrajowcom? Wybór was zaskoczy
- Tradycyjna kuchnia polska. Poznaj przepisy Darii Ładochy
- Kuchnia polska – przepisy na tradycyjny polski obiad
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News