Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pomysły na tradycyjny polski obiad. Sprawdź, jak przygotować rosół wysokiej klasy z pyzami, kotlety z indyka z kapustą, sernik i kompot z jego przepisów.
Polska kuchnia narodowa pnie się w światowych rankingach. W międzynarodowym plebiscycie TasteAtlas 2022 uplasowała się na 14. miejscu jako kuchnia narodowa na świecie, a polskie pierogi zajęły wysokie 16 miejsce z pośród 100 najlepszych dań.
Rosół wysokiej klasy z papryką i pyzami - przepis krok po kroku:
Rosół wydawałoby się prosty temat. Tak owszem, ale żeby rosół smakował, wyglądał musi być przygotowany dokładnie. Zatem, do dużego garnka wlewamy zimną wodę, wrzucamy kości i szponder. Dodajemy sól i tyle, kiedy wszystko się zacznie gotować dodajemy włoszczyznę. Cebulę układamy na patelni, ale nie bezpośrednio, lecz na papierze pergaminowym. Przypalamy na mocno ciemny kolor i dodajemy do zupy razem ze wszystkimi przyprawami. Paprykę pieczemy w piekarniku, obieramy ze skóry i kroimy na małe kawałki. Kiedy rosół po mniej więcej 2 godz. będzie prawie gotowy, dodajemy liście kapusty, gałązki kopru i natki. Nie gotujemy już więcej. Doprawiamy pastą paprykową, to spowoduje, że nasz rosół stanie się jeszcze bardziej rozgrzewający.
Ziemniaki ścieramy na tarce, odciskamy sok. Starte ziemniaki łączymy z mąką, przyprawami, szczypiorkiem i skrobią która pozostała na dnie. Mieszamy dokładnie, turlamy małe pyzy. Gotujemy w osolonej wodzie.
Powstałych szumowin w trakcie gotowania rosołu nie wyjmujemy, ponieważ jest to białko potrzebne dla naszego organizmu, po chwili one opadną i rosół będzie i tak klarowny
Kotlet z indyka ze smażonym jabłkiem i kapustą - przepis krok po kroku
Składniki:
600 g mięsa z uda indyka,
300 g mięsa z piersi indyka,
4 małe cebule,
sól, pieprz czarny,
200 g masła,
2 jajka,
bułka tarta,
natka pietruszki,
6 dużych jabłek,
kapusta młoda,
olej rzepakowy do smażenia,
koper,
200 g pomidorów koktajlowych,
ocet jabłkowy do smaku,
musztarda francuska.
Sposób przygotowania:
Na maśle przesmażamy cebulę. Mięso, cebulę wraz z masłem mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy żółtka, przyprawy. Wyrabiamy masę jak na mielone. Formujemy kotlety które obtaczamy w białku i bułce tartej z dodatkiem soli. Smażymy na maśle na złoty kolor.
Jabłka kroimy w grube plastry. Smażymy na złoty kolor. cebulę przesmażamy na patelni, dodajemy posiekaną kapustę po chwili pomidorki i koper. Doprawiamy pieprzem, solą i octem jabłkowym. Na koniec dodajemy musztardę do smaku.
Aby kotlety były soczyste, pamiętajmy że do środka dajemy tylko żółtko, a w białku obtaczamy i bułce tartej z dodatkiem soli
Sernik cappuccino - przepis krok po kroku
Składniki:
1 kg twarogu mielonego,
2 op. biszkoptów "języczki",
4 jajka,
70 g mąki,
4 łyżki kawy cappuccino z torebki,
200 g cukru,
150 g masła,
tabliczka gorzkiej czekolada,
200 g krówek,
2 szt. cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy w trakcie twaróg mielony, jajka i mąkę wymieszaną z kawą cappuccino. Krówki i czekoladę kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Tortownicę wykładamy biszkoptami, wylewamy masę i pieczemy w piekarniku w temp. 160 stopni około 1 godz.
Sernik wypiekamy w maksymalnie 160 stopniach, to pozwala nam uzyskać jego soczystą konsystencję.
Kompot - przepis krok po kroku
Składniki:
kilka gruszek,
żurawina suszona,
ziele angielskie, goździki,
cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
Gruszki obieramy jak najbardziej niestarannie, wrzucamy do gotującej wody, dodajemy przyprawy. Podajemy jak kiedyś - na gorąco.