Tradycyjny domowy obiad według Andrzeja Polana. Co wchodzi w jego skład?

Tradycyjny domowy obiad według Andrzeja Polana
Ale to będzie obiad
Źródło: Dzień Dobry TVN
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pomysły na tradycyjny polski obiad. Sprawdź, jak przygotować rosół wysokiej klasy z pyzami, kotlety z indyka z kapustą, sernik i kompot z jego przepisów. 

Polska kuchnia narodowa pnie się w światowych rankingach. W międzynarodowym plebiscycie TasteAtlas 2022 uplasowała się na 14. miejscu jako kuchnia narodowa na świecie, a polskie pierogi zajęły wysokie 16 miejsce z pośród 100 najlepszych dań.

Rosół wysokiej klasy z papryką i pyzami - przepis krok po kroku:

Rosół z papryką i pyzami
Rosół wysokiej klasy z papryką i pyzami
Rosół z papryką i pyzami
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • szponder - 600 g,
  • 1 kg kości wołowych,
  • włoszczyzna,
  • pęczek marchwii z nacią,
  • 2-3 gałązki selera naciowego,
  • kilka liści kapusty włoskiej,
  • 4 papryki czerwonej,
  • 2 łyżki pasty paprykowej,
  • 2 jabłka,
  • 2 cebule
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz ziarnisty, pieprz czarny, szczypta cukru,
  • koper, natka pietruszki,
  • 600 g ziemniaków,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Rosół wydawałoby się prosty temat. Tak owszem, ale żeby rosół smakował, wyglądał musi być przygotowany dokładnie. Zatem, do dużego garnka wlewamy zimną wodę, wrzucamy kości i szponder. Dodajemy sól i tyle, kiedy wszystko się zacznie gotować dodajemy włoszczyznę. Cebulę układamy na patelni, ale nie bezpośrednio, lecz na papierze pergaminowym. Przypalamy na mocno ciemny kolor i dodajemy do zupy razem ze wszystkimi przyprawami. Paprykę pieczemy w piekarniku, obieramy ze skóry i kroimy na małe kawałki. Kiedy rosół po mniej więcej 2 godz. będzie prawie gotowy, dodajemy liście kapusty, gałązki kopru i natki. Nie gotujemy już więcej. Doprawiamy pastą paprykową, to spowoduje, że nasz rosół stanie się jeszcze bardziej rozgrzewający.

Ziemniaki ścieramy na tarce, odciskamy sok. Starte ziemniaki łączymy z mąką, przyprawami, szczypiorkiem i skrobią która pozostała na dnie. Mieszamy dokładnie, turlamy małe pyzy. Gotujemy w osolonej wodzie.

Powstałych szumowin w trakcie gotowania rosołu nie wyjmujemy, ponieważ jest to białko potrzebne dla naszego organizmu, po chwili one opadną i rosół będzie i tak klarowny

Kotlet z indyka ze smażonym jabłkiem i kapustą - przepis krok po kroku

Kotlet z indyka ze smażonym jabłkiem i kapustą
Kotlet z indyka ze smażonym jabłkiem i kapustą
Kotlet z indyka ze smażonym jabłkiem i kapustą
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 600 g mięsa z uda indyka,
  • 300 g mięsa z piersi indyka,
  • 4 małe cebule,
  • sól, pieprz czarny,
  • 200 g masła,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • natka pietruszki,
  • 6 dużych jabłek,
  • kapusta młoda,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • koper,
  • 200 g pomidorów koktajlowych,
  • ocet jabłkowy do smaku,
  • musztarda francuska.

Sposób przygotowania:

Na maśle przesmażamy cebulę. Mięso, cebulę wraz z masłem mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy żółtka, przyprawy. Wyrabiamy masę jak na mielone. Formujemy kotlety które obtaczamy w białku i bułce tartej z dodatkiem soli. Smażymy na maśle na złoty kolor.

Jabłka kroimy w grube plastry. Smażymy na złoty kolor. cebulę przesmażamy na patelni, dodajemy posiekaną kapustę po chwili pomidorki i koper. Doprawiamy pieprzem, solą i octem jabłkowym. Na koniec dodajemy musztardę do smaku.

Aby kotlety były soczyste, pamiętajmy że do środka dajemy tylko żółtko, a w białku obtaczamy i bułce tartej z dodatkiem soli

Sernik cappuccino - przepis krok po kroku

Sernik cappuccino
Sernik cappuccino
Sernik cappuccino
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 1 kg twarogu mielonego,
  • 2 op. biszkoptów "języczki",
  • 4 jajka,
  • 70 g mąki,
  • 4 łyżki kawy cappuccino z torebki,
  • 200 g cukru,
  • 150 g masła,
  • tabliczka gorzkiej czekolada,
  • 200 g krówek,
  • 2 szt. cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy w trakcie twaróg mielony, jajka i mąkę wymieszaną z kawą cappuccino. Krówki i czekoladę kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Tortownicę wykładamy biszkoptami, wylewamy masę i pieczemy w piekarniku w temp. 160 stopni około 1 godz.

Sernik wypiekamy w maksymalnie 160 stopniach, to pozwala nam uzyskać jego soczystą konsystencję.

Kompot - przepis krok po kroku

Składniki:

  • kilka gruszek,
  • żurawina suszona,
  • ziele angielskie, goździki,
  • cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

Gruszki obieramy jak najbardziej niestarannie, wrzucamy do gotującej wody, dodajemy przyprawy. Podajemy jak kiedyś - na gorąco. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości