Pajda chleba ze śmietaną - przepis krok po kroku
Składniki:
- Bochenek dobrego chleba
- 500 ml śmietany 18%
- Cukier do smaku
- 6 szt. jabłek polskich
- Cynamon
- Masło klarowane do smażenia
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Sposób przygotowania
- Jabłka wstawiamy do piekarnika i pieczemy do miękkości.
- Upieczone wyjmujemy z piekarnika, miksujemy na puree. Kromki chleba smażymy na maśle klarowanym koniecznie z dodatkiem soli na złoty kolor.
- Na kromkę chleba chrupiącego wykładamy porcję puree jabłkowego, nakładamy śmietanę gęstą, wszystko posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
TIP: Przygotowując grzanki smażone na tłuszczu pamiętajmy o dodaniu soli do tłuszczu, wtedy grzanka będzie smakować znacznie lepiej.
Zobacz także:
- Jak zrobić idealną bitą śmietanę? Andrzej Polan zdradza sprawdzony przepis
- Pyszne i proste dania na bazie śmietany: ciasto drożdżowe, zupa buraczkowa i sałatka ziemniaczana
- Przepis na bitą śmietanę z mleka krowiego i napojów roślinnych
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: