Pajda chleba ze śmietaną, czyli smak dzieciństwa Andrzeja Polana

Pajda chleba ze śmietaną
Do kuchni babci i mamy zawsze chętnie wracamy
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN cofamy się do czasów dzieciństwa. Z tej okazji Andrzej Polan przygotowuje dania, które robiły nasze mamy i babcie. Sprawdź jego przepis na pajdę chleba ze śmietaną. 

Pajda chleba ze śmietaną - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Bochenek dobrego chleba
  • 500 ml śmietany 18%
  • Cukier do smaku
  • 6 szt. jabłek polskich
  • Cynamon
  • Masło klarowane do smażenia

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Sposób przygotowania

  1. Jabłka wstawiamy do piekarnika i pieczemy do miękkości.
  2. Upieczone wyjmujemy z piekarnika, miksujemy na puree. Kromki chleba smażymy na maśle klarowanym koniecznie z dodatkiem soli na złoty kolor.
  3. Na kromkę chleba chrupiącego wykładamy porcję puree jabłkowego, nakładamy śmietanę gęstą, wszystko posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. 

TIP: Przygotowując grzanki smażone na tłuszczu pamiętajmy o dodaniu soli do tłuszczu, wtedy grzanka będzie smakować znacznie lepiej.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości