Wiosenna buraczkowa z jajkiem i śmietaną
Składniki na zupę buraczkową:
Wywar warzywny:
- 2 marchewki
 - cebula
 - kawałek selera
 - kawałek pora
 
Zupa:
- 2 pęczki botwinki
 - 2-3 łyżki masła
 - pęczek zielonych szparagów
 - 3-4 młode ziemniaki
 - sól i pieprz
 - 2-3 ząbki czosnku
 - 100 g śmietany Zott Primo
 - 4 jajka
 - ocet jabłkowy
 - pęczek koperku
 
Jak przygotować zupę buraczkową:
Warzywa na wywar pokroić, zalać wodą i gotować aż powstanie lekki warzywny wywar. W tym czasie na maśle pokroić pokrojoną botwinkę. W trakcie przyprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone w plasterki szparagi i lekko poddusić. Zalać wywarem i gotować. W trakcie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Śmietanę przyprawić solą. Dolać do niej chochelkę zupy, wymieszać i dodać do zupy. Przez chwilę podgrzać, ale nie zagotować zupę. Wyłączyć i dodać posiekany koperek, wymieszać.
W rondlu zagotować litr wody z kilkoma łyżkami octu. Gdy woda zacznie się lekko gotować, za pomocą łyżki zrobić w garnku wir, i na środek każdego wlewać jajko, uprzednio wbite do miseczki. Gotować około 3-4 minut. Osuszyć jajko na ręczniku papierowym.
Zupę przelać do miseczki, na każdą porcję nałożyć jajko w koszulce, można dołożyć jeszcze łyżeczkę śmietany i posypać koperkiem.
Sałatka ziemniaczana z boczniakami a'la sznycel
Składniki na sałatkę ziemniaczaną:
- 500 g młodych ziemniaków
 - 5 łyżek śmietany Zott Primo
 - łyżka musztardy francuskiej
 - pęczek szczypiorku
 - 4 ogórki małosolne
 - pęczek rzodkiewki
 - sól i pieprz do smaku
 - 400-500 g boczniaków
 - sól i pieprz
 - 2 jajka
 - bułka tarta do panierowania
 - klarowane masło do smażenia
 
Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną:
Ziemniaki pokroić w grube plasterki, ugotować w osolonej wodzie około 8-10 minut aż będą miękkie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia na około 10 minut.
W tym czasie w misce wymieszać śmietanę z musztardą. Dodać pokrojone w plasterki ogórki małosolne, rzodkiewkę oraz posiekany szczypiorek, wymieszać. Dodać przestudzone ziemniaki i delikatnie wymieszać, żeby się nie rozleciały.
Boczniaki lekko rozklepać, żeby były płaskie, przyprawić solą i pieprzem. Zanurzyć w roztrzepanym jaju, a następnie w bułce tartej. Smażyć na klarowanym maśle. Podawać z sałatką ziemniaczaną.
Ciasto drożdżowe na śmietanie
Składniki na ciasto drożdżowe:
Kruszonka:
- 100 g mąki migdałowej(mielonych migdałów)
 - łyżka mąki pszennej
 - 70 g masła
 - 70 g cukru
 - szczypta soli
 
Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
 - 100 g śmietany Zott Primo
 - 120 ml wody
 - 3 jajka
 - 120 g cukru
 - 600 g mąki pszennej tortowej
 - 0,5 łyżeczki soli
 - 150 g masła
 
Dodatki:
- 100 g śmietany Zott Primo
 - opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
 - 300 g truskawek
 
Jak przygotować ciasto drożdżowe:
Składniki na kruszonkę wymieszać palcami, aż się połączą, wstawić do lodówki. Drożdże wymieszać ze śmietaną, wodą, cukrem i jajkami. Następnie dodać mąkę, sól. Dokładnie wymieszać i wyrobić robotem z hakiem do wyrabiania ciast. Pod koniec wyrabiania dodawać porcjami rozpuszczone masło. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie przełożyć na blachę do pieczenia o wymiarach około 30x25 i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Posypać kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 35-40 minut. W tym czasie śmietanę wymieszać z cukrem z wanilią, obrać i pokroić truskawki.
Ciasto kroić na kawałki, podawać z waniliową śmietaną oraz truskawkami.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Pyszne dania z olejem rzepakowym: racuchy, szparagi i chłodnik
Pyszne desery z truskawkami: ciasto drożdżowe, biszkopt i kogel mogel
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Piotr Kucharski