Przepisy kulinarne

Pyszne i proste dania na bazie śmietany: ciasto drożdżowe, zupa buraczkowa i sałatka ziemniaczana

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Śmietana to jeden z produktów, którego nie powinno zabraknąć w naszej lodówce. Może stanowić składnik m.in. zupy buraczkowej, ciasta drożdżowego i sałatki ziemniaczanej. Przepisy na te właśnie dania zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski.

Wiosenna buraczkowa z jajkiem i śmietaną

Składniki na zupę buraczkową:

Wywar warzywny:

  • 2 marchewki
  • cebula
  • kawałek selera
  • kawałek pora

Zupa:

  • 2 pęczki botwinki
  • 2-3 łyżki masła
  • pęczek zielonych szparagów
  • 3-4 młode ziemniaki
  • sól i pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 g śmietany Zott Primo
  • 4 jajka
  • ocet jabłkowy
  • pęczek koperku

Jak przygotować zupę buraczkową:

Warzywa na wywar pokroić, zalać wodą i gotować aż powstanie lekki warzywny wywar. W tym czasie na maśle pokroić pokrojoną botwinkę. W trakcie przyprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone w plasterki szparagi i lekko poddusić. Zalać wywarem i gotować. W trakcie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Śmietanę przyprawić solą. Dolać do niej chochelkę zupy, wymieszać i dodać do zupy. Przez chwilę podgrzać, ale nie zagotować zupę. Wyłączyć i dodać posiekany koperek, wymieszać.

W rondlu zagotować litr wody z kilkoma łyżkami octu. Gdy woda zacznie się lekko gotować, za pomocą łyżki zrobić w garnku wir, i na środek każdego wlewać jajko, uprzednio wbite do miseczki. Gotować około 3-4 minut. Osuszyć jajko na ręczniku papierowym.

Zupę przelać do miseczki, na każdą porcję nałożyć jajko w koszulce, można dołożyć jeszcze łyżeczkę śmietany i posypać koperkiem.

Sałatka ziemniaczana z boczniakami a'la sznycel

Składniki na sałatkę ziemniaczaną:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 5 łyżek śmietany Zott Primo
  • łyżka musztardy francuskiej
  • pęczek szczypiorku
  • 4 ogórki małosolne
  • pęczek rzodkiewki
  • sól i pieprz do smaku
  • 400-500 g boczniaków
  • sól i pieprz
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • klarowane masło do smażenia

Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną:

Ziemniaki pokroić w grube plasterki, ugotować w osolonej wodzie około 8-10 minut aż będą miękkie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia na około 10 minut.

W tym czasie w misce wymieszać śmietanę z musztardą. Dodać pokrojone w plasterki ogórki małosolne, rzodkiewkę oraz posiekany szczypiorek, wymieszać. Dodać przestudzone ziemniaki i delikatnie wymieszać, żeby się nie rozleciały.

Boczniaki lekko rozklepać, żeby były płaskie, przyprawić solą i pieprzem. Zanurzyć w roztrzepanym jaju, a następnie w bułce tartej. Smażyć na klarowanym maśle. Podawać z sałatką ziemniaczaną.

Ciasto drożdżowe na śmietanie

Składniki na ciasto drożdżowe:

Kruszonka:

  • 100 g mąki migdałowej(mielonych migdałów)
  • łyżka mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 70 g cukru
  • szczypta soli

Ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 g śmietany Zott Primo
  • 120 ml wody
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 600 g mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 150 g masła

Dodatki:

  • 100 g śmietany Zott Primo
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 300 g truskawek

Jak przygotować ciasto drożdżowe:

Składniki na kruszonkę wymieszać palcami, aż się połączą, wstawić do lodówki. Drożdże wymieszać ze śmietaną, wodą, cukrem i jajkami. Następnie dodać mąkę, sól. Dokładnie wymieszać i wyrobić robotem z hakiem do wyrabiania ciast. Pod koniec wyrabiania dodawać porcjami rozpuszczone masło. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie przełożyć na blachę do pieczenia o wymiarach około 30x25 i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Posypać kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 35-40 minut. W tym czasie śmietanę wymieszać z cukrem z wanilią, obrać i pokroić truskawki.

Ciasto kroić na kawałki, podawać z waniliową śmietaną oraz truskawkami.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Pyszne dania z olejem rzepakowym: racuchy, szparagi i chłodnik

Przepisy Sebastiana Olmy na dania z serem w roli głównej. W pozostałych: grillowana cukinia, szparagi i pieczony łosoś

Pyszne desery z truskawkami: ciasto drożdżowe, biszkopt i kogel mogel

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Piotr Kucharski

Pozostałe wiadomości