Smaki dzieciństwa, czyli przepisy pełne dobrych wspomnień Andrzeja Polana

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Do kuchni babci i mamy zawsze chętnie wracamy
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania z dzieciństwa. Sprawdź jego przepisy na kogel-mogel, zalewajkę i babcine ciasto drożdżowe. Z pewnością Cię urzekną!

Kogel-mogel z owocami leśnymi - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 szt. żółtek,
  • 120 g cukru drobnego,
  • 2 szt. cukru wanilinowego,
  • op. owoców leśnych mrożonych,
  • 2 op. herbatników maślanych,
  • świeża mięta.

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Sposób przygotowania:

Owoce leśne wyjmujemy z zamrażarki, rozmrażamy w temp. Pokojowej. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Owoce wsypujemy do naczynia żaroodpornego zalewamy koglem-moglem i posypujemy porwanymi herbatnikami. Zapiekamy w temp. 200 stopni 4-5 minut. Cukier miksujemy ze świeżą miętą w młynku do mielenia kawy lub w blenderze. Posypujemy cukrem pudrem ze świeżą miętą.

TIP: Chcesz przygotować swój autorski cukier puder z dodatkiem świeżych ziół użyj młynka do kawy.

Zalewajka
Zalewajka obowiązkowa w czwartek gotowana
Zalewajka
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Zalewajka obowiązkowa w czwartek gotowana - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 3 szt. cebuli,
  • zakwas do żurku z widocznie wyraźnym podziałem na część klarowną i tą z osadem z mąki,
  • 250 ml śmietanki 36%,
  • 700 g kiełbasy białej surowej,
  • pieczywo rustykalne,
  • 200 g sera żółtego tartego,
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, sól,
  • koperek.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki przesmażamy w rondlu, po chwili podlewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą prawie rozpadające się dodajemy zakwas do żurku ale tylko tą klarowną część. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i rumienimy na mocno złoty kolor. Kiedy tylko ziemniaki już będą bardzo miękkie, wszystkie smaki nam się połączą dodajemy śmietankę. Białą kiełbasę pozbawiamy osłonek i wysmażamy na skwarki na patelni. Kromki chleba posypujemy skwarkami z białej kiełbasy, posypujemy serem i zapiekamy. Podajemy grzanki do zalewajki.

TIP: Aby ziemniak w zupach ziemniaczanych smakował lepiej warto przed gotowaniem podsmażyć go na oleju.

Ciasto drożdżowe babcine
Ciasto drożdżowe babcine
Ciasto drożdżowe babcine
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Ciasto drożdżowe babcine - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 2 jaja
  • 150 g cukru
  • 50 g cukru wanilinowego
  • 70 g drożdży
  • 300 g masła
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Mleko delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, dodając 3-4 łyżki cukru i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka i żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dodajemy do nich rozczyn, rozpuszczone lekko ciepłe masło. Powoli mąkę i wyrabiamy ciasto w trakcie dodając sól. Wyrobione odstawiamy do wyrośnięcia, kiedy tak się stanie przekładamy do blaszki. Masło rozpuszczamy z cukrem i wylewamy na ciasto. Wstawiamy do pieczenia temp. 180 stopni czas około 40 minut.

TIP: Aby ciasto drożdżowe nam pięknie rosło i było idealne pamiętaj o wstawieniu do piekarnika na kilka minut mąki w celu jej podgrzania.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości