Smaki dzieciństwa, czyli przepisy pełne dobrych wspomnień Andrzeja Polana

Do kuchni babci i mamy zawsze chętnie wracamy
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania z dzieciństwa. Sprawdź jego przepisy na kogel-mogel, zalewajkę i babcine ciasto drożdżowe. Z pewnością Cię urzekną!

Kogel-mogel z owocami leśnymi - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 szt. żółtek,
    • 120 g cukru drobnego,
      • 2 szt. cukru wanilinowego,
        • op. owoców leśnych mrożonych,
          • 2 op. herbatników maślanych,
            • świeża mięta.

              Przepisy Andrzeja Polana

              Źródło: Dzień Dobry TVN
              Kulinarna podróż z Polanem
              Kulinarna podróż z Polanem
              Szparagowy zawrót głowy
              Szparagowy zawrót głowy
              Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
              Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
              Wigilijne potrawy Polana
              Wigilijne potrawy Polana
              Pizza a la Polan
              Pizza a la Polan
              Kuchnia winogronowa
              Kuchnia winogronowa

              Sposób przygotowania:

              Owoce leśne wyjmujemy z zamrażarki, rozmrażamy w temp. Pokojowej. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Owoce wsypujemy do naczynia żaroodpornego zalewamy koglem-moglem i posypujemy porwanymi herbatnikami. Zapiekamy w temp. 200 stopni 4-5 minut. Cukier miksujemy ze świeżą miętą w młynku do mielenia kawy lub w blenderze. Posypujemy cukrem pudrem ze świeżą miętą.

              TIP: Chcesz przygotować swój autorski cukier puder z dodatkiem świeżych ziół użyj młynka do kawy.

              Zalewajka
              Zalewajka obowiązkowa w czwartek gotowana
              Zalewajka
              Źródło: Michał Żebrowski/East News

              Zalewajka obowiązkowa w czwartek gotowana - przepis krok po kroku

              Składniki:

              • 1 kg ziemniaków,
                • 3 szt. cebuli,
                  • zakwas do żurku z widocznie wyraźnym podziałem na część klarowną i tą z osadem z mąki,
                    • 250 ml śmietanki 36%,
                      • 700 g kiełbasy białej surowej,
                        • pieczywo rustykalne,
                          • 200 g sera żółtego tartego,
                            • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, sól,
                              • koperek.

                                Sposób przygotowania:

                                Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki przesmażamy w rondlu, po chwili podlewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą prawie rozpadające się dodajemy zakwas do żurku ale tylko tą klarowną część. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i rumienimy na mocno złoty kolor. Kiedy tylko ziemniaki już będą bardzo miękkie, wszystkie smaki nam się połączą dodajemy śmietankę. Białą kiełbasę pozbawiamy osłonek i wysmażamy na skwarki na patelni. Kromki chleba posypujemy skwarkami z białej kiełbasy, posypujemy serem i zapiekamy. Podajemy grzanki do zalewajki.

                                TIP: Aby ziemniak w zupach ziemniaczanych smakował lepiej warto przed gotowaniem podsmażyć go na oleju.

                                Ciasto drożdżowe babcine
                                Ciasto drożdżowe babcine
                                Ciasto drożdżowe babcine
                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                Ciasto drożdżowe babcine - przepis krok po kroku

                                Składniki:

                                • 1 kg mąki
                                  • 500 ml mleka
                                    • 6 żółtek
                                      • 2 jaja
                                        • 150 g cukru
                                          • 50 g cukru wanilinowego
                                            • 70 g drożdży
                                              • 300 g masła
                                                • 4 łyżki cukru

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Mleko delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, dodając 3-4 łyżki cukru i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka i żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dodajemy do nich rozczyn, rozpuszczone lekko ciepłe masło. Powoli mąkę i wyrabiamy ciasto w trakcie dodając sól. Wyrobione odstawiamy do wyrośnięcia, kiedy tak się stanie przekładamy do blaszki. Masło rozpuszczamy z cukrem i wylewamy na ciasto. Wstawiamy do pieczenia temp. 180 stopni czas około 40 minut.

                                                  TIP: Aby ciasto drożdżowe nam pięknie rosło i było idealne pamiętaj o wstawieniu do piekarnika na kilka minut mąki w celu jej podgrzania.

                                                  Zobacz także:

                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                  Źródło: Andrzej Polan

                                                  Źródło zdjęcia głównego: mat. prasowe

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                  Materiał promocyjny

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana