Kogel-mogel z owocami leśnymi - przepis krok po kroku
Składniki:
- 6 szt. żółtek,
- 120 g cukru drobnego,
- 2 szt. cukru wanilinowego,
- op. owoców leśnych mrożonych,
- 2 op. herbatników maślanych,
- świeża mięta.
Przepisy Andrzeja Polana
Sposób przygotowania:
Owoce leśne wyjmujemy z zamrażarki, rozmrażamy w temp. Pokojowej. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Owoce wsypujemy do naczynia żaroodpornego zalewamy koglem-moglem i posypujemy porwanymi herbatnikami. Zapiekamy w temp. 200 stopni 4-5 minut. Cukier miksujemy ze świeżą miętą w młynku do mielenia kawy lub w blenderze. Posypujemy cukrem pudrem ze świeżą miętą.
TIP: Chcesz przygotować swój autorski cukier puder z dodatkiem świeżych ziół użyj młynka do kawy.
Zalewajka obowiązkowa w czwartek gotowana - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 3 szt. cebuli,
- zakwas do żurku z widocznie wyraźnym podziałem na część klarowną i tą z osadem z mąki,
- 250 ml śmietanki 36%,
- 700 g kiełbasy białej surowej,
- pieczywo rustykalne,
- 200 g sera żółtego tartego,
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, sól,
- koperek.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki przesmażamy w rondlu, po chwili podlewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą prawie rozpadające się dodajemy zakwas do żurku ale tylko tą klarowną część. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i rumienimy na mocno złoty kolor. Kiedy tylko ziemniaki już będą bardzo miękkie, wszystkie smaki nam się połączą dodajemy śmietankę. Białą kiełbasę pozbawiamy osłonek i wysmażamy na skwarki na patelni. Kromki chleba posypujemy skwarkami z białej kiełbasy, posypujemy serem i zapiekamy. Podajemy grzanki do zalewajki.
TIP: Aby ziemniak w zupach ziemniaczanych smakował lepiej warto przed gotowaniem podsmażyć go na oleju.
Ciasto drożdżowe babcine - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg mąki
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 2 jaja
- 150 g cukru
- 50 g cukru wanilinowego
- 70 g drożdży
- 300 g masła
- 4 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Mleko delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, dodając 3-4 łyżki cukru i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka i żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dodajemy do nich rozczyn, rozpuszczone lekko ciepłe masło. Powoli mąkę i wyrabiamy ciasto w trakcie dodając sól. Wyrobione odstawiamy do wyrośnięcia, kiedy tak się stanie przekładamy do blaszki. Masło rozpuszczamy z cukrem i wylewamy na ciasto. Wstawiamy do pieczenia temp. 180 stopni czas około 40 minut.
TIP: Aby ciasto drożdżowe nam pięknie rosło i było idealne pamiętaj o wstawieniu do piekarnika na kilka minut mąki w celu jej podgrzania.
Zobacz także:
- Smaki dzieciństwa Mateusza Gesslera
- Dorota Gardias wspomina smaki dzieciństwa. „Babcia robiła najpyszniejsze ruskie pierogi na świecie”
- Smaki dzieciństwa. Wasze ulubione?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: mat. prasowe