Materiał promocyjny

Na mocne kości i dużą dawkę białka - twarogowa kuchnia Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Nie tylko z szynką i serem - testujemy zapiekanki na słodko
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne dania z twarogiem. Wzmocnią one kości, dostarczą dużą dawkę białka. Sprawdź jego przepisy na grecką mleczną zapiekankę z miodem, zapiekane płatki owsiane z daktylami, kardamonem i imbirem oraz zapiekaną tartę z serkiem mascarpone i jabłkami.
Grecka mleczna zapiekanka "Galatopita" z miodem
Grecka mleczna zapiekanka "Galatopita" z miodem
Grecka mleczna zapiekanka "Galatopita" z miodem
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Grecka mleczna zapiekanka "Galatopita" z miodem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1,120 g pełnego mleka,
  • 200 g cukru granulowanego,
  • 90 g kaszy manny,
  • 30 g skrobi kukurydzianej,
  • 3 jajka, średnie,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • skórka otarta z cytryny,
  • szczypta soli,
  • 90 gramów masła.

Do powłoki:

  • 2 łyżki (łyżki) wody,
  • jajko, średnie,
  • 2 łyżki (łyżki) cukru pudru.

Do podania:

  • Do podania:
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • łyżka miodu,
  • łyżka cynamonu,
  • liście mięty,
  • twaróg - 250 g.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C z funkcją termoobiegu.
  2. W garnku wlej mleko, dodaj cukier i gotuj na średnim ogniu, aż się zagotuje.
  3. Do miski dodaj semolinę, skrobię kukurydzianą i wymieszaj. Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny, sól i bardzo dobrze wymieszaj rózgą.
  4. Chochlą powoli dodawaj gorące mleko z garnka do miski z jajkami, cały czas mieszając tak, aby jajka się nie ścięły.
  5. Ponownie wlej mieszaninę do garnka, postaw na ogniu i ciągle mieszaj, aż krem zgęstnieje.
  6. Zdejmij z ognia, dodaj masło pokrojone w kostkę i mieszaj, aż się rozpuści.
  7. Nasmaruj masłem naczynie do pieczenia o średnicy 27 cm i posyp semoliną. Wlej całą mieszankę i dobrze rozprowadzić szpatułką aby powstała płaska równa powierzchnia.
  8. Do powłoki: w misce dodaj wodę, jajko, cukier i dobrze wymieszaj.
  9. Pędzelkiem rozsmaruj na całej powierzchni mlecznego placka i piecz 40-45 minut.
  10. Zdejmij z ognia i odstawi na co najmniej 4 godziny, aby dobrze ostygło.
  11. Podawaj z cukrem, miodem, cynamonem oraz miętą i posyp kruszonym twarogiem.
Zapiekane płatki owsiane z daktylami, kardamonem i imbirem
Zapiekane płatki owsiane z daktylami, kardamonem i imbirem
Zapiekane płatki owsiane z daktylami, kardamonem i imbirem
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Zapiekane płatki owsiane z daktylami, kardamonem i imbirem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych górskich,
  • 2 laski wanilii,
  • 0,5 łyżki cynamonu,
  • łyżka mielonego kardamonu,
  • 25 g świeżego imbiru,
  • 0,5 łyżki gałki muszkatołowej,
  • 70 g migdałów,
  • 70 g orzechów laskowych,
  • 100 g rodzynek,
  • gruszka,
  • 100 g suszonych daktyli,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 200 ml śmietany 36%,
  • 500 ml mleka 3,2%.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  2. Wszystkie składniki wsyp do dużej miski i dokładnie wymieszaj dodając na koniec jedynie suche przyprawy.
  3. Całość zalej mlekiem razem ze śmietaną, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na około 30 minut.
  4. Pod koniec pieczenia dodaj na wierzch cukier trzcinowy i wstaw do piekarnika z opcją grilla, aby całość nam się lekko zapiekła.
  5. Podawaj gorące z odrobiną ziemnego mleka i świeżymi owocami.
Zapiekana tarta z serkiem mascarpone i jabłkami
Zapiekana tarta z serkiem mascarpone i jabłkami
Zapiekana tarta z serkiem mascarpone i jabłkami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Zapiekana tarta z serkiem mascarpone i jabłkami - przepis krok po kroku

Składniki na kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki uniwersalnej,
  • szklanka mąki migdałowej,
  • 0,25 szklanki cukru pudru,
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki koszernej soli,
  • 4 uncje (kostka) zimnego masła, pokrojonego w małe kawałki,
  • 2 łyżki mleka.

Składniki na nadzienie:

  • 500 g mascarpone z białą czekoladą (w temperaturze pokojowej),
  • 0,75 szklanki cukru pudru,
  • 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej),
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • 2 duże jabłka Granny Smith (pokrojone),
  • cukier puder (do dekoracji).

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. z termoobiegiem
  2. Do dużej miski włóż mąkę pszenną, mąkę migdałową, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Dodaj zimne masło i zacznij rozcierać je palcami, lekko rozsmarowując, aby powstały małe grudki masła z mąką i kawałkami masła. Gdy masło zostanie równomiernie wmieszane i pozostaną kawałki masła mniej więcej wielkości groszku, dodaj 2 łyżki mleka i dalej mieszaj rękami, aż do równomiernego rozprowadzenia.
  3. Na dno tortownicy dodaj 2/3 kruszonki, dociskając, aby utworzyć skórkę. Piecz w piekarniku przez około 12 do 15 minut lub do momentu, aż będą lekko złote. Odłóż na bok, by się delikatnie schłodziło.
  4. W międzyczasie w misie miksera elektrycznego z końcówką do mieszania wymieszaj mascarpone i cukier. Mieszaj na wysokich obrotach (przez około minutę), aż masa będzie puszysta i połączona. Dodawaj jajka jedno po drugim, w razie potrzeby zeskrobując gumową szpatułką i mieszaj na najwyższych obrotach, aż ciasto będzie bardzo gładkie i kremowe. Dodaj ekstrakt waniliowy i ocet jabłkowy, mieszaj aż obie masy się połączą.
  5. Na spód wyłóż nadzienie z mascarpone. Ułóż pokrojone jabłka na wierzchu, tak aby przykryły nadzienie sernikowe, a na koniec posyp pozostałą 1/3 kruszonki.
  6. Piecz w piekarniku przez godzinę lub do momentu, aż polewa będzie złocistobrązowa i tylko sam środek sernika lekko się poruszy.
  7. Pozwól sernikowi ostygnąć do temperatury pokojowej. Przechowuj w lodówce przez co najmniej 2 godziny przed podaniem. Wyjmij z tortownicy i posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości