Grecka mleczna zapiekanka "Galatopita" z miodem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1,120 g pełnego mleka,
- 200 g cukru granulowanego,
- 90 g kaszy manny,
- 30 g skrobi kukurydzianej,
- 3 jajka, średnie,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- skórka otarta z cytryny,
- szczypta soli,
- 90 gramów masła.
Do powłoki:
- 2 łyżki (łyżki) wody,
- jajko, średnie,
- 2 łyżki (łyżki) cukru pudru.
Do podania:
- Do podania:
- 2 łyżki cukru pudru,
- łyżka miodu,
- łyżka cynamonu,
- liście mięty,
- twaróg - 250 g.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C z funkcją termoobiegu.
- W garnku wlej mleko, dodaj cukier i gotuj na średnim ogniu, aż się zagotuje.
- Do miski dodaj semolinę, skrobię kukurydzianą i wymieszaj. Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny, sól i bardzo dobrze wymieszaj rózgą.
- Chochlą powoli dodawaj gorące mleko z garnka do miski z jajkami, cały czas mieszając tak, aby jajka się nie ścięły.
- Ponownie wlej mieszaninę do garnka, postaw na ogniu i ciągle mieszaj, aż krem zgęstnieje.
- Zdejmij z ognia, dodaj masło pokrojone w kostkę i mieszaj, aż się rozpuści.
- Nasmaruj masłem naczynie do pieczenia o średnicy 27 cm i posyp semoliną. Wlej całą mieszankę i dobrze rozprowadzić szpatułką aby powstała płaska równa powierzchnia.
- Do powłoki: w misce dodaj wodę, jajko, cukier i dobrze wymieszaj.
- Pędzelkiem rozsmaruj na całej powierzchni mlecznego placka i piecz 40-45 minut.
- Zdejmij z ognia i odstawi na co najmniej 4 godziny, aby dobrze ostygło.
- Podawaj z cukrem, miodem, cynamonem oraz miętą i posyp kruszonym twarogiem.
Zapiekane płatki owsiane z daktylami, kardamonem i imbirem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 150 g płatków owsianych górskich,
- 2 laski wanilii,
- 0,5 łyżki cynamonu,
- łyżka mielonego kardamonu,
- 25 g świeżego imbiru,
- 0,5 łyżki gałki muszkatołowej,
- 70 g migdałów,
- 70 g orzechów laskowych,
- 100 g rodzynek,
- gruszka,
- 100 g suszonych daktyli,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 200 ml śmietany 36%,
- 500 ml mleka 3,2%.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- Wszystkie składniki wsyp do dużej miski i dokładnie wymieszaj dodając na koniec jedynie suche przyprawy.
- Całość zalej mlekiem razem ze śmietaną, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na około 30 minut.
- Pod koniec pieczenia dodaj na wierzch cukier trzcinowy i wstaw do piekarnika z opcją grilla, aby całość nam się lekko zapiekła.
- Podawaj gorące z odrobiną ziemnego mleka i świeżymi owocami.
Zapiekana tarta z serkiem mascarpone i jabłkami - przepis krok po kroku
Składniki na kruche ciasto:
- 1,5 szklanki mąki uniwersalnej,
- szklanka mąki migdałowej,
- 0,25 szklanki cukru pudru,
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki koszernej soli,
- 4 uncje (kostka) zimnego masła, pokrojonego w małe kawałki,
- 2 łyżki mleka.
Składniki na nadzienie:
- 500 g mascarpone z białą czekoladą (w temperaturze pokojowej),
- 0,75 szklanki cukru pudru,
- 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej),
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- łyżka octu jabłkowego,
- 2 duże jabłka Granny Smith (pokrojone),
- cukier puder (do dekoracji).
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. z termoobiegiem
- Do dużej miski włóż mąkę pszenną, mąkę migdałową, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Dodaj zimne masło i zacznij rozcierać je palcami, lekko rozsmarowując, aby powstały małe grudki masła z mąką i kawałkami masła. Gdy masło zostanie równomiernie wmieszane i pozostaną kawałki masła mniej więcej wielkości groszku, dodaj 2 łyżki mleka i dalej mieszaj rękami, aż do równomiernego rozprowadzenia.
- Na dno tortownicy dodaj 2/3 kruszonki, dociskając, aby utworzyć skórkę. Piecz w piekarniku przez około 12 do 15 minut lub do momentu, aż będą lekko złote. Odłóż na bok, by się delikatnie schłodziło.
- W międzyczasie w misie miksera elektrycznego z końcówką do mieszania wymieszaj mascarpone i cukier. Mieszaj na wysokich obrotach (przez około minutę), aż masa będzie puszysta i połączona. Dodawaj jajka jedno po drugim, w razie potrzeby zeskrobując gumową szpatułką i mieszaj na najwyższych obrotach, aż ciasto będzie bardzo gładkie i kremowe. Dodaj ekstrakt waniliowy i ocet jabłkowy, mieszaj aż obie masy się połączą.
- Na spód wyłóż nadzienie z mascarpone. Ułóż pokrojone jabłka na wierzchu, tak aby przykryły nadzienie sernikowe, a na koniec posyp pozostałą 1/3 kruszonki.
- Piecz w piekarniku przez godzinę lub do momentu, aż polewa będzie złocistobrązowa i tylko sam środek sernika lekko się poruszy.
- Pozwól sernikowi ostygnąć do temperatury pokojowej. Przechowuj w lodówce przez co najmniej 2 godziny przed podaniem. Wyjmij z tortownicy i posyp cukrem pudrem przed podaniem.
Zobacz także:
- Twarogowe faworki - zdrowsza wersja karnawałowego przysmaku
- Wegański twaróg na bazie wody po kiszonych ogórkach. Jak go zrobić?
- Dania z twarogiem na Wielkanoc z przepisów Sebastiana Olmy
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: