Czy można nauczyć się gotować w zaledwie jeden dzień? Filip Chajzer podjął wyzwanie

Źródło: Dzień Dobry TVN
Filip sprawdza czy da się nauczyć gotować w jeden dzień?
Filip sprawdza czy da się nauczyć gotować w jeden dzień?
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Cała prawda o czosnku
Cała prawda o czosnku
Kaszuby na stole
Kaszuby na stole
Robimy zakwas z buraka
Robimy zakwas z buraka
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
Filip Chajzer do tej pory nie posiadał umiejętności sprawnego działania w kuchni. Prezenter Dzień Dobry TVN postanowił więc nauczyć się podstaw gotowania pod okiem prawdziwego profesjonalisty - kucharza Sebastiana Olmy. Jak sobie poradził i co przyrządził?

"W marcu jak w garncu". Filip Chajzer uczy się gotować

- Zawsze ciekawili mnie ludzie, którzy w dorosłym wieku nie potrafią wykonać czynności w miarę oczywistych dla przeciętnego nastolatka. Ja np. mam 38 lat i tak: nie umiem gwizdać, nie umiem prasować, nie umiem też tańczyć. Ale jest jeszcze jedna rzecz, którą postanowiłem zmienić - nie potrafię gotować - wyznał w materiale Dzień Dobry TVN Filip Chajzer.

Prezenter udał się więc na trwające 10 godzin indywidualne warsztaty kulinarne, które specjalnie dla niego poprowadził Sebastian Olma. Panowie rozpoczęli wspólną przygodę od sernika pieczonego w kąpieli wodnej.

Składniki na spód:

  • herbatniki x 200 g,
    • orzechy włoskie x 50 g,
      • masło x 100 g,
        • kakao x 2 łyżki stołowe.

          Składniki na masę serową:

          • śmietana 30%,
            • cukier biały x 150 g,
              • biała czekolada x 200 g,
                • serek twarogowy x 720 g,
                  • jajka x 7 szt.,
                    • laska wanilii x 2 szt.

                      Jak przyrządzić ten spektakularny deser? Tego dowiesz się z naszego materiału wideo.

                      - Jeżeli chodzi o gotowanie w kąpieli wodnej, potrzebujesz większą brytfankę, do której sobie najlepiej nalać wody. Piekarnik ustawiasz sobie na termoobieg, czyli najprościej jak się da, pierwszy włącznik - instruował Chajzera ekspert.

                      Sebastian Olma podczas lekcji gotowania zaznaczył również, że praca w kuchni nie ma żadnego związku z matematyką. - Nie zawsze dwa plus dwa daje cztery, dlatego że np. w przepisie jest podane: "Daj cztery jajka", a się okaże, że to są malutkie jajka albo ogromne jajka i to już Ci robi delikatnie różnicę - wyjaśnił kucharz.

                      Spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem i parmezanem - propozycja Sebastiana Olmy

                      Filip Chajzer podczas warsztatów kulinarnych u Sebastiana Olmy miał okazję przygotować wiele ciekawych, smacznych i jednocześnie prostych dań, które nie powinny sprawić trudności nawet największemu laikowi. Prezenter Dzień Dobry TVN między innymi usmażył stek z polędwicy wołowej w sosie pieprzowym, samodzielnie wyrobił ciasto i pierwszy raz w życiu własnoręcznie zrobił pizzę. Przyrządził także przysmak dla miłośników makaronu.

                      Do zrobienia spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem i parmezanem potrzebował:

                      • boczku w plastrach x 200 g,
                        • żółtek x 4 szt.,
                          • mielonego czarnego pieprzu x 1 łyżka,
                            • słodkiej śmietany 36% x 150 ml,
                              • parmezanu tartego x 100 g,
                                • makaronu spaghetti x 200 g,
                                  • natki pietruszki x 1 mały pęczek.

                                    Jak Filip Chajzer ocenił tę jednodniową, ale intensywną przygodę w kuchni? - Całe życie chciałem się nauczyć grać na fortepianie, ale ja sobie myślę, że nawet najwspanialszy utwór, ba, Chopina nawet, mazurek, nie zrobiłby na gościach takiego wrażenia jak ten sernik, którego nauczyliśmy się, bagatela, w godzinę. Jestem zachwycony i bardzo dziękuję - zwrócił się do swojego nauczyciela.

                                    Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

                                    Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Berenika Olesińska

                                    Reporter: Bartek Dajnowski

                                    Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana