Materiał promocyjny

Wiosenne pyszności z sezonowymi warzywami i owocami. Przepisy Sebastiana Olmy

Wiosenne pyszności z sezonowymi warzywami i owocami. Przepisy Sebastiana Olmy
Wiosenne pyszności od Sebastiana Olmy
Źródło: Dzień Dobry TVN

Wiosna na talerzu smakuje świeżo, lekko i kolorowo. Sebastian Olma, mistrz sezonowej kuchni, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN trzy wyjątkowe przepisy, w których królują młode warzywa, soczyste owoce i naturalne produkty OSM Łowicz. Warto podać te dania podczas wiosennego obiadu.

Kucharz przyrządził wytrawne kopytka z pesto na bazie czosnku niedźwiedziego ze szparagami, ciasto maślane z wiosennymi owocami, polewą karmelową i bitą śmietaną, a także wiosenną pizzę na maślankowym sosie ze szparagami i wiosennymi warzywami. Przepisy poniżej.

Wytrawne kopytka z pesto na bazie czosnku niedźwiedziego ze szparagami 

Kopytka z pesto na bazie czosnku niedźwiedziego ze szparagami 
Kopytka z pesto na bazie czosnku niedźwiedziego ze szparagami 
Kopytka z pesto na bazie czosnku niedźwiedziego ze szparagami 
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 2 opakowania twarogu półtłustego OSM Łowicz,
  • 300 g czosnku niedźwiedziego,
  • 2 pęczki zielonych szparagów,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 g oliwy z oliwek,
  • 150 g orzechów nerkowca,
  • olej do smażenia,
  • 100 ml śmietanki 36% OSM Łowicz,
  • masło,
  • sól, pieprz, czosnek – do smaku,
  • świeże zioła do dekoracji.

Przygotowanie:

Do miski przełóż rozkruszony twaróg, delikatnie krusząc go dłońmi. Dodaj posiekany drobno czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz i suszony czosnek. Mieszaj twaróg, aż składniki się połączą, a następnie dodaj jajka i mąkę pszenną. Ciasto mieszaj tak długo, aż będzie miało zwartą konsystencję i będzie można je wałkować na kopytka. Wycięte i uformowane kopytka blanszuj w wodzie z solą, a następnie dodaj do wody z lodem, aby szybko ostygły.

Zimne kopytka przełóż na sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody. W robocie kuchennym zmiksuj ze sobą liście czosnku niedźwiedziego razem z oliwą i prażonymi nerkowcami. Dodaj do nich sól do smaku. Na patelni podsmaż porcję kopytek na złoty kolor. Następnie dodaj pokrojone surowe szparagi i podduś je na maśle. Pod koniec smażenia do szparagów dodaj wcześniej zmiksowane pesto z czosnku niedźwiedziego i odrobinę śmietany. Na talerzu ułóż porcję kopytek, dodaj szparagi w sosie i całość udekoruj świeżymi ziołami.

Ciasto maślane z wiosennymi owocami, polewą karmelową i bitą śmietaną 

Ciasto maślane z wiosennymi owocami, polewą karmelową i bitą śmietaną
Ciasto maślane z wiosennymi owocami, polewą karmelową i bitą śmietaną
Ciasto maślane z wiosennymi owocami, polewą karmelową i bitą śmietaną
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki uniwersalnej (360 g),
  • łyżeczka soli,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szklanka zmiękczonego masła OSM Łowicz (227 g),
  • 2 szklanki cukru granulowanego (400 g),
  • 4 duże jajka,
  • szklanka maślanki OSM Łowicz (240 ml).

Składniki na polewę:

  • 5 łyżek masła OSM Łowicz (70 g),
  • 3/4 szklanki cukru granulowanego (150 g),
  • 1/4 szklanki wody (60 ml),
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Dodatkowo:

  • 500 ml śmietanki 36% OSM Łowicz,
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
  • owoce do dekoracji,
  • mięta.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj masłem i posyp mąką formę do pieczenia. W dużej misce wymieszaj razem mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugiej misce lub mikserze z końcówką do ubijania ubijaj masło i cukier na średnich obrotach, aż będą puszyste, przez około 3–4 minuty, od czasu do czasu zatrzymując się, aby zeskrobać boki miski. Przy niskich obrotach miksera dodawaj jajka, jedno po drugim, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Przy niskich obrotach miksera stopniowo dodawaj mieszankę mąki do mieszanki masła, wraz z maślanką. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Gęste i zwarte ciasto wlej do przygotowanej formy. Piecz przez godzinę lub do momentu, aż drewniany patyczek włożony blisko środka będzie czysty.

Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika wymieszaj masło, cukier i wodę w małym rondlu. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, stale mieszając. Potem gotuj, mieszając cały czas, aż masa stanie się nieprzezroczysta i lekko zgęstnieje, przez około 2 minuty. Zdejmij z ognia i wmieszaj wanilię. Wylej na ciasto w foremce. Odstaw do ostygnięcia na 15 minut. Odwróć ciasto na kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed podaniem. Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Ukrój porcję ciasta, układając na niej porcje truskawek lub innych miękkich owoców oraz bitej śmietany.

Wiosenna pizza na maślankowym sosie ze szparagami i wiosennymi warzywami 

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 120 g wody,
  • 10 g oliwy z oliwek,
  • 20 g drożdży,
  • 5 g cukru,
  • 5 g soli,
  • rozmaryn i tymianek - po 20 g.

Składniki na sos:

  • 6 żółtek,
  • masło OSM Łowicz,
  • cytryna,
  • sól, pieprz cayenne do smaku,
  • 200 ml maślanki OSM Łowicz,
  • świeże zioła (bazylia, natka pietruszki, koperek) - po jednym pęczku.

Dodatkowo:

  • białe i zielone szparagi - po jednym pęczku,
  • opakowanie mini cukini,
  • opakowanie mini brokułów,
  • pęczek młodej marchewki.

Przygotowanie:

W rondelku podgrzej wodę do temp. 40 stopni, dodaj do niej pokruszone drożdże i poczekaj, aż się rozpuszczą. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, wlej wymieszane wcześniej drożdże, dodaj oliwę i za pomocą dłoni wymieszaj ciasto, aż nabierze jednolitej konsystencji. Wymieszane ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 45 minut, przykryte ręcznikiem. Po tym czasie podziel ciasto na kulki po około 220 g, dodając do nich posiekane świeże zioła. Znów delikatnie zagnieć ciasto dłonią, uformuj kulki i zostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, kulki delikatnie rozbij dłonią, ułóż na patelni, dodając na wierzch jasny sos i wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 12 minut.

Sos: W rondelku ubij ze sobą żółtka z roztopionym masłem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem cayenne (tak jak byśmy robili sos holenderski). Gdy sos zacznie gęstnieć, zdejmij z kąpieli wodnej. Do sosu dodaj maślankę, posiekane świeże zioła i dokładnie wymieszaj.

Spód na pizzę posmaruj masłem, posyp czosnkiem i wstaw do piekarnika. Gdy ciasto będzie upieczone, wyjmij i posmaruj wcześniej przygotowanym sosem i ułóż na nim szparagi oraz blanszowane warzywa. Pizzę wstaw jeszcze na 2-3 minut, aby się zapiekła.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości