Zapiekane szparagi z młodymi ziemniakami i sosem serowym

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
Sezon na szparagi trwa niezwykle krótko i warto dobrze go wykorzystać. Oprócz klasycznej wersji z bułką tartą i tej z sosem holenderskim warto spróbować zupełnie nowych połączeń smakowych. Zobacz przepis Piotra Kucharskiego na zapiekane szparagi z młodymi ziemniakami i sosem serowym.
Elegancja na talerzu. Mini tartaletki z gruszką, Gorgonzolą DOP dolce i karmelizowaną cebulką
Materiał promocyjny
Elegancja na talerzu. Mini tartaletki z gruszką, Gorgonzolą DOP dolce i karmelizowaną cebulką
Gorgonzola DOP to coś więcej niż tylko ser pleśniowy. To produkt z tradycją, który łączy w sobie historyczne korzenie, techniczne mistrzostwo i kulinarną kreatywność.

Szparagi z młodymi ziemniakami i sosem serowym - czego będziesz potrzebował

  • pęczek zielonych szparagów
  • 400 g młodych ziemniaków
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 100 g sera z niebieska pleśnią
  • 50 g śmietany kremówki
  • pieprz
Tost francuski z Gorgonzolą DOP dolce, karmelizowaną śliwką i tymiankiem. Idealne połączenie smaków
Materiał promocyjny
Tost francuski z Gorgonzolą DOP dolce, karmelizowaną śliwką i tymiankiem. Idealne połączenie smaków
Gorgonzola DOP to duma włoskiej kuchni. Jest produkowana wyłącznie na wybranych obszarach Lombardii i Piemontu i powstaje zgodnie z wielowiekową tradycją.

Jak przygotować zapiekane szparagi z młodymi ziemniakami i sosem serowym?

Młode ziemniaki i szparagi obierz. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Szparagi pokrój na 3 cm kawałki. Całość ułóż w naczyniu do zapiekania.

Ser i śmietankę podgrzej w rondelku aż ser się rozpuści. Sos mocno dopraw pieprzem i polej po warzywach. Zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości