Wegańskie białe kiełbaski
Coraz więcej osób przechodzi na wegetarianizm, weganizm lub stara się ograniczać mięso. Nic więc dziwnego, że sklepowe półki wypełnione są wege produktami lub półproduktami. Wśród nich odnajdziemy m.in. tofu, a nawet wegańskie "wędliny" typu salami czy boczek.
Zobacz wideo: Wielkanoc
Wielkanoc
Natomiast przed świętami wielkanocnymi reklamowane są wegańskie białe kiełbaski, które przygotowywane są z boczniaków, na bazie seitanu czy białek sojowych. Natomiast zamiennik białej kiełbasy możesz również przyrządzić w domowej kuchni.
Wegańskie białe kiełbaski - przepis
Składniki:
- Puszka białej fasoli,
- kostka naturalnego tofu,
- 80 g mąki ziemniaczanej,
- 30 g mąki ryżowej,
- 90 ml oleju roślinnego (ew. oliwy),
- 25 ml wody,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, gałka muszkatołowa.
Przepis:
- Fasolę blendujemy z olejem, drobno posiekanym czosnkiem i przyprawami.
- Tofu odsączamy, rozdrabniamy i dodajemy do masy.
- Wlewamy wodę, wsypujemy mąkę i wyrabiamy masę, po czym odstawiamy na ok. 10-15 minut.
- Masę dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kiełbaskę. Zawijamy w papier do pieczenia i zakręcamy z obu stron jak cukierek.
- Gotujemy na parze przez ok. 20 minut.
- Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zdejmujemy papierek i serwujemy do wegańskiego żurku.
Zobacz wideo: Wielkanoc tuż-tuż...
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz też:
- "Wyjątkowa Wielkanoc" w Dzień Dobry TVN. Pobierz bezpłatny e-book i przygotuj się do świąt
- Ciasto pleśniak - prosty przepis krok po kroku
- Mazurek, biała kiełbasa i jajka w koszulkach - wielkanocne przepisy Beaty Śniechowskiej
Źródło: misamocy.pl
Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images