Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wielkanocne dania i przepisy
Żurek i barszcz biały - różnice
Po pierwsze - rodzaj użytej mąki, od której bardzo wiele zależy m.in. gęstość i intensywność smaku. Do żurku potrzebna jest mąka żytnia, a właściwie powstały na jej bazie zakwas. Z kolei do barszczu używa się mąki pszennej. W efekcie żurek jest bardziej wyrazisty, lekko kwaśny w smaku. Barszcz biały z kolei jest nieco delikatniejszy, lżejszy, a na jego smak wpływa również obecność śmietany. Są też takie wersje barszczu, w których w ogóle nie dodaje się mąki.
Po drugie - wywar i dodatki. Sam wywar do tych zup również często się różni. Ten na żurek zwykle zawiera więcej mięsa, kiełbasy, co powoduje, że jest ciemniejszy i bardziej kaloryczny. Wywar na barszcz biały najczęściej ma formę bulionu, który zawiera wiele warzyw. Jeśli chodzi o dodatki do gotowej już wielkanocnej zupy, bardzo często jest analogicznie, ale tak naprawdę dużo zależy od osobistych preferencji.
Barszcz biały, żurek, zakwas - przepisy i porady
Nasza kuchnia pełna jest wszelkich przepisów i wskazówek, w tym również tych wielkanocnych. Poniżej kilka wybranych, które z pewnością pomogą w przygotowaniu pysznej wielkanocnej zupy.
- Przepisy na najlepszy żurek z jajkiem i barszcz biały
 - Kilka sposobów na barszcz. Przepisy Andrzeja Polana
 - Jak zrobić zakwas na żurek i barszcz biały?
 - To najczęstszy błąd w podawaniu żurku. O jakich zasadach etykiety zapominamy przy wielkanocnym stole?
 - Jak sprawdzić, czy zakwas na żurek się zepsuł? Zwróć uwagę na te dwa czynniki
 - Żurek doskonały – o czym należy pamiętać, aby wielkanocna zupa była przepyszna?
 - Żurek Magdy Gessler. Oto przepis na pyszną, wielkanocną zupę
 - Żurek pasteryzowany w słoikach z przepisu Sylwii Garskiej
 - Jak podać żurek w chlebie? Poznaj sprawdzone sposoby
 - Mikołaj Rey odkrywa tajemnice tradycyjnego żurku z różnych regionów Polski
 
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto