Materiał promocyjny

Mięsne dania Jaśka Kuronia idealne na śniadanie i obiad

Jasiek Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN
Kuchnia polska, smaczna i prosta
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował pyszne dania mięsne, które sprawdzą się na śniadanie i obiad. Sprawdź jego przepisy na potrawkę śniadaniową inspirowaną "english breakfast", ziemniaczaną zapiekankę z kiełbasą i beszamelem oraz na kotlet szwajcarski ze schabu. 
Potrawka śniadaniowa inspirowana "english breakfast"
Potrawka śniadaniowa inspirowana "english breakfast"
Potrawka śniadaniowa inspirowana "english breakfast"
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Potrawka śniadaniowa inspirowana "english breakfast" - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 20 g masła,
  • cebula pokrojona w kostkę,
  • łyżka posiekanego świeżego tymianku,
  • 4 pieczarki pokrojone w plasterki,
  • pomidor pokrojony w kostkę,
  • 250 g fasolki z puszki,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 Polanki z Szynki marki JBB Bałdyga.

Sposób przygotowania:

  1. Na rozpuszczone masło wrzuć cebulę, dodaj tymianek i smaż mieszając do zeszklenia cebuli. Dodaj pieczarki i pomidora. Podlej 100 ml wody i duś do odparowania płynu. Dodaj fasolę i kiedy ta będzie ciepła, za pomocą łyżki zrób dwa "gniazda" i wbij w nie jajka.
  2. Na patelni obsmaż na rumiany kolor Polanki i dodaj je do potrawki. Dopraw solą i pieprzem, serwuj z posiekanym szczypiorkiem i grzankami.
Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą i beszamelem
Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą i beszamelem
Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą i beszamelem
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą i beszamelem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków,
  • 2 łyżki oleju + do wysmarowania formy,
  • 2 cebule pokrojone w kostkę,
  • 4 ząbki czosnku posiekane w płatki,
  • 2 pory pokrojone w talarki,
  • 400 g kiełbasy Łyseckiej z Szynką pokrojonej w plastry,
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku,
  • sól, pieprz,
  • 200 g startego pikantnego sera żółtego np. Dziugas,
  • 40 g masła,
  • 20 g mąki,
  • 700 ml mleka,
  • sól, pieprz,
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
  2. Ziemniaki upiecz i pokrój w plastry. Ostudź.
  3. Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę, czosnek i tymianek.
  4. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj. Kiedy mąka zacznie łapać kolor, wlej mleko i podgrzewaj na małym gazie mieszając. Sos zacznie gęstnieć po kilku minutach, zdejmij go z grzania i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Naczynie żaroodporne nasmaruj olejem. Ułóż warstwę z plastrów ziemniaków, na niej ułóż plastry kiełbasy, następnie warstwę cebuli z czosnkiem i pora. Na koniec wlej warstwę beszamelu i posyp startym serem. Całość powtórz.
  6. Zakryj zapiekankę folią aluminiową lub pokrywką i zapiekaj przez 30 minut. Zdejmij przykrycie i zapiekaj kolejne 20 minut.
Kotlet szwajcarski ze schabu
Kotlet szwajcarski ze schabu
Kotlet szwajcarski ze schabu
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Kotlet szwajcarski ze schabu - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 plastry schabu po 150 g,
  • 4 grubsze plastry Szynki zapiekanej na Maśle JBB Bałdyga,
  • 4 grubsze plastry żółtego pikantnego sera np. Gouda,
  • łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki,
  • odrobina pieprzu cayenne,
  • sól, pieprz,
  • 70 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 150 g bułki tartej.

Sposób przygotowania:

  1. Schab rozbij na cienkie kotlety (2-3 mm), postaraj się ich nie przedziurawić. Dopraw solą i pieprzem. Na środku ułóż po plasterku sera i szynki, dodaj odrobinę natki i pieprzu cayenne. Złóż delikatnie boki i uformuj roladkę. Zabezpiecz sznurkiem gastronomicznym lub wykałaczką.
  2. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
  3. Roladki zapanieruj klasycznie – mąka, jajka, bułka tarta.
  4. Obsmaż je na złoty kolor z każdej strony i przełóż do pieca na 15 minut.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości