Materiał promocyjny

Mięsne dania Jaśka Kuronia idealne na śniadanie i obiad

Kuchnia polska, smaczna i prosta
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował pyszne dania mięsne, które sprawdzą się na śniadanie i obiad. Sprawdź jego przepisy na potrawkę śniadaniową inspirowaną "english breakfast", ziemniaczaną zapiekankę z kiełbasą i beszamelem oraz na kotlet szwajcarski ze schabu. 
Potrawka śniadaniowa inspirowana "english breakfast"
Potrawka śniadaniowa inspirowana "english breakfast"
Potrawka śniadaniowa inspirowana "english breakfast"
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Potrawka śniadaniowa inspirowana "english breakfast" - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 20 g masła,
    • cebula pokrojona w kostkę,
      • łyżka posiekanego świeżego tymianku,
        • 4 pieczarki pokrojone w plasterki,
          • pomidor pokrojony w kostkę,
            • 250 g fasolki z puszki,
              • 2 jajka,
                • sól, pieprz,
                  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
                    • 2 Polanki z Szynki marki JBB Bałdyga.

                      Sposób przygotowania:

                      1. Na rozpuszczone masło wrzuć cebulę, dodaj tymianek i smaż mieszając do zeszklenia cebuli. Dodaj pieczarki i pomidora. Podlej 100 ml wody i duś do odparowania płynu. Dodaj fasolę i kiedy ta będzie ciepła, za pomocą łyżki zrób dwa "gniazda" i wbij w nie jajka.
                        1. Na patelni obsmaż na rumiany kolor Polanki i dodaj je do potrawki. Dopraw solą i pieprzem, serwuj z posiekanym szczypiorkiem i grzankami.
                          Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą i beszamelem
                          Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą i beszamelem
                          Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą i beszamelem
                          Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                          Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą i beszamelem - przepis krok po kroku

                          Składniki:

                          • 5 dużych ziemniaków,
                            • 2 łyżki oleju + do wysmarowania formy,
                              • 2 cebule pokrojone w kostkę,
                                • 4 ząbki czosnku posiekane w płatki,
                                  • 2 pory pokrojone w talarki,
                                    • 400 g kiełbasy Łyseckiej z Szynką pokrojonej w plastry,
                                      • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku,
                                        • sól, pieprz,
                                          • 200 g startego pikantnego sera żółtego np. Dziugas,
                                            • 40 g masła,
                                              • 20 g mąki,
                                                • 700 ml mleka,
                                                  • sól, pieprz,
                                                    • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
                                                        1. Ziemniaki upiecz i pokrój w plastry. Ostudź.
                                                          1. Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę, czosnek i tymianek.
                                                            1. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj. Kiedy mąka zacznie łapać kolor, wlej mleko i podgrzewaj na małym gazie mieszając. Sos zacznie gęstnieć po kilku minutach, zdejmij go z grzania i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
                                                              1. Naczynie żaroodporne nasmaruj olejem. Ułóż warstwę z plastrów ziemniaków, na niej ułóż plastry kiełbasy, następnie warstwę cebuli z czosnkiem i pora. Na koniec wlej warstwę beszamelu i posyp startym serem. Całość powtórz.
                                                                1. Zakryj zapiekankę folią aluminiową lub pokrywką i zapiekaj przez 30 minut. Zdejmij przykrycie i zapiekaj kolejne 20 minut.
                                                                  Kotlet szwajcarski ze schabu
                                                                  Kotlet szwajcarski ze schabu
                                                                  Kotlet szwajcarski ze schabu
                                                                  Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                  Kotlet szwajcarski ze schabu - przepis krok po kroku

                                                                  Składniki:

                                                                  • 4 plastry schabu po 150 g,
                                                                    • 4 grubsze plastry Szynki zapiekanej na Maśle JBB Bałdyga,
                                                                      • 4 grubsze plastry żółtego pikantnego sera np. Gouda,
                                                                        • łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki,
                                                                          • odrobina pieprzu cayenne,
                                                                            • sól, pieprz,
                                                                              • 70 g mąki,
                                                                                • 2 jajka,
                                                                                  • 150 g bułki tartej.

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    1. Schab rozbij na cienkie kotlety (2-3 mm), postaraj się ich nie przedziurawić. Dopraw solą i pieprzem. Na środku ułóż po plasterku sera i szynki, dodaj odrobinę natki i pieprzu cayenne. Złóż delikatnie boki i uformuj roladkę. Zabezpiecz sznurkiem gastronomicznym lub wykałaczką.
                                                                                      1. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
                                                                                        1. Roladki zapanieruj klasycznie – mąka, jajka, bułka tarta.
                                                                                          1. Obsmaż je na złoty kolor z każdej strony i przełóż do pieca na 15 minut.

                                                                                            Zobacz także:

                                                                                            Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                            Materiał promocyjny
                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana