Materiał promocyjny

Dania z wieprzowiny według przepisów Gai i Jakuba Kuroniów

Kuroniowie i ich mięsna kuchnia
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dania z polskiej wieprzowiny przyrządzają w kuchni Dzień Dobry TVN Gaja i Jakub Kuroń. Zobacz, jak powstaje sałatka z chrupiącym schabem i sosem z pieczonej papryki, zupa gulaszowa z szynki z ciecierzycą oraz buritto meksykańskie z mięsem wieprzowym z kukurydzą, salsą i serem. Poznaj sprawdzone przepisy.

Sałatka z chrupiącym schabem i sosem z pieczonej papryki

Składniki:

  • 300 g schabu środkowego bez kości
    • 1 jajko 
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
        • olej do głębokiego smażenia
          • 2 garści ulubionej mieszanki sałat
            • mała sałata masłowa
              • 10 kawałków suszonego pomidora
                • 2 dojrzałe pomidory
                  • 2 łyżki tartego parmezanu
                    • 4 jajka na twardo
                      • sól, pieprz
                        • Sos:
                          • 4 kawałki pieczonej papryki lub grillowanej
                            • 1 ząbek czosnku
                              • 10 liści bazylii
                                • 1 łyżka pesto
                                  • 3-4 łyżki octu jabłkowego
                                    • 100 ml oliwy z oliwek
                                      • sól, czarny pieprz

                                        Sposób przygotowania:

                                        Schab pokrój w cienkie paski. Przełóż do naczynia, dopraw solą i pieprzem. Wbij jajko, dodaj mąkę ziemniaczaną. Mięso usmaż na głębokim tłuszczu, aż będzie złote i chrupiące. Odsącz z nadmiaru tłuszczu i odstaw do przestygnięcia.

                                        Umyte i porwane liście sałaty przełóż do dużej miski lub salaterki. Dodaj pokrojone w cienkie paski suszone pomidory. Pokrojone w cząstki świeże pomidory. Na wierzch połóż chrupiący schab oraz starty parmezan

                                        Przygotuj dressing:

                                        Paprykę pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę do czosnku. Świeże liście bazylii posiekaj. Pokrojone składniki przełóż do miski, dodaj pesto i ocet jabłkowy. Całość dodając powoli oliwę zblenduj na gładką masę, sos powinien kremową konsystencję. Jeżeli uważasz, że dressing jest za gęsty dodaj odrobinę wody. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Gotową sałatkę polej sosem. Dodaj jajko na twardo i grzanki.

                                        Zupa gulaszowa z szynki z ciecierzycą

                                        Składniki:

                                        • 500 g szynki wieprzowej 
                                          • 2 łyżki smalcu
                                            • 100 g wędzonego boczku
                                              • 1 cebula
                                                • 4 ząbki czosnku
                                                  • 2 marchewki
                                                    • 3 papryki kolorowe
                                                      • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
                                                        • 1 łyżeczka suszonego tymianku
                                                          • 1,5 łyżeczki suszonego majeranku
                                                            • 1 łyżka papryki słodkiej suszonej
                                                              • 4 liście laurowe
                                                                • 6 ziaren ziela angielskiego
                                                                  • 1,5 l wody
                                                                    • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
                                                                      • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
                                                                        • 200 g ciecierzycy z puszki
                                                                          • sól, pieprz

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Mięso pokrój w kostkę 2×2 cm. Zrumień na rozgrzanym smalcu. Po kilku minutach dodaj wędzony boczek i cebulę pokrojoną w kostkę oraz utarty czosnek. Po około 5 minutach wsyp marchew i paprykę pokrojoną w kostkę. Chwilę całość podsmaż, następnie dodaj przyprawy: majeranek, tymianek, pieprz ziołowy, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Podsmaż wszystkie składniki przez minutę, wlej wodę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Gotuj 30 minut na małym ogniu.

                                                                            Po tym czasie dodaj krojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotuj do miękkości mięsa, około 30 minut. Na koniec dodaj ciecierzycę. Gotuj jeszcze 10-15 minut. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

                                                                            Buritto meksykańskie z mięsem wieprzowym z kukurydzą, salsą i serem

                                                                            Składniki:

                                                                            • 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku, 1/2 papryczki chili
                                                                              • 1 łyżka oliwy
                                                                                • 220 g (1 szkl.) ryżu długoziarnistego
                                                                                  • 450 ml bulionu lub rosołu
                                                                                    • 3 łyżki krojonych pomidorów
                                                                                      • 2 łyżki oliwy
                                                                                        • 2 cebule czerwone
                                                                                          • 2 ząbki czosnku
                                                                                            • po 1 łyżeczce mielonego chili, kminu rzymskiego i oregano
                                                                                              • 500 g mielonej wieprzowiny
                                                                                                • 100 ml bulionu lub wody
                                                                                                  • 1 puszka krojonych pomidorów
                                                                                                    • 1 łyżeczka cukru
                                                                                                      • 200 g czerwonej fasoli z puszki
                                                                                                        • Mała puszka kukurydzy
                                                                                                          • 4 duże placki tortilli
                                                                                                            • 80 g tartego sera
                                                                                                              • 3 pomidory malinowe
                                                                                                                • Kolendra
                                                                                                                  • kwaśna śmietana

                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                    Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek i chili. Następnie dodajemy ryż i podsmażamy 5 minut. Bulion (może być szybki z włoszczyzny bądź ekologicznej kostki) gotujemy, dodajemy pomidory i mieszamy.

                                                                                                                    Gotowy płyn wlewamy na patelnię z ryżem, mieszamy i przykrywamy na 25 – 30 minut. W tym czasie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, po chwili dodajemy czosnek, kmin rzymski, chilli, oregano i zmielone mięso wieprzowe. Po około 5 min dodać pomidory i bulion. Doprawić solą, pieprzem ewentualnie cukrem/słodzikiem. Dusić 30 min i na końcu dodać fasolę w puszce.

                                                                                                                    Pomidory delikatnie nacinamy i zalewamy wrzątkiem na 1 min. Kroimy w kostkę razem z cebulką i wrzucamy do miski. Doprawiamy oliwą, pieprzem, solą, kolendrą.

                                                                                                                    Placek tortilli kładziemy na desce, nakładamy ryż, chilli con carne i starty ser. Zawijamy placem i grillujemy na patelni do zarumienienia (na tortille można położyć coś ciężkiego, wtedy równomiernie się zarumieni). Gotowe przekroić na pół i podać z salsą z pomidorów.

                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana