Sałatka z chrupiącym schabem i sosem z pieczonej papryki
Składniki:
- 300 g schabu środkowego bez kości
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- olej do głębokiego smażenia
- 2 garści ulubionej mieszanki sałat
- mała sałata masłowa
- 10 kawałków suszonego pomidora
- 2 dojrzałe pomidory
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 4 jajka na twardo
- sól, pieprz
- Sos:
- 4 kawałki pieczonej papryki lub grillowanej
- 1 ząbek czosnku
- 10 liści bazylii
- 1 łyżka pesto
- 3-4 łyżki octu jabłkowego
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Schab pokrój w cienkie paski. Przełóż do naczynia, dopraw solą i pieprzem. Wbij jajko, dodaj mąkę ziemniaczaną. Mięso usmaż na głębokim tłuszczu, aż będzie złote i chrupiące. Odsącz z nadmiaru tłuszczu i odstaw do przestygnięcia.
Umyte i porwane liście sałaty przełóż do dużej miski lub salaterki. Dodaj pokrojone w cienkie paski suszone pomidory. Pokrojone w cząstki świeże pomidory. Na wierzch połóż chrupiący schab oraz starty parmezan
Przygotuj dressing:
Paprykę pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę do czosnku. Świeże liście bazylii posiekaj. Pokrojone składniki przełóż do miski, dodaj pesto i ocet jabłkowy. Całość dodając powoli oliwę zblenduj na gładką masę, sos powinien kremową konsystencję. Jeżeli uważasz, że dressing jest za gęsty dodaj odrobinę wody. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Gotową sałatkę polej sosem. Dodaj jajko na twardo i grzanki.
Zupa gulaszowa z szynki z ciecierzycą
Składniki:
- 500 g szynki wieprzowej
- 2 łyżki smalcu
- 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 3 papryki kolorowe
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1,5 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżka papryki słodkiej suszonej
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1,5 l wody
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 g ciecierzycy z puszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój w kostkę 2×2 cm. Zrumień na rozgrzanym smalcu. Po kilku minutach dodaj wędzony boczek i cebulę pokrojoną w kostkę oraz utarty czosnek. Po około 5 minutach wsyp marchew i paprykę pokrojoną w kostkę. Chwilę całość podsmaż, następnie dodaj przyprawy: majeranek, tymianek, pieprz ziołowy, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Podsmaż wszystkie składniki przez minutę, wlej wodę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Gotuj 30 minut na małym ogniu.
Po tym czasie dodaj krojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotuj do miękkości mięsa, około 30 minut. Na koniec dodaj ciecierzycę. Gotuj jeszcze 10-15 minut. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Buritto meksykańskie z mięsem wieprzowym z kukurydzą, salsą i serem
Składniki:
-
1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku, 1/2 papryczki chili
- 1 łyżka oliwy
- 220 g (1 szkl.) ryżu długoziarnistego
- 450 ml bulionu lub rosołu
- 3 łyżki krojonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- 2 cebule czerwone
- 2 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce mielonego chili, kminu rzymskiego i oregano
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 100 ml bulionu lub wody
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka cukru
- 200 g czerwonej fasoli z puszki
- Mała puszka kukurydzy
- 4 duże placki tortilli
- 80 g tartego sera
- 3 pomidory malinowe
- Kolendra
- kwaśna śmietana
Sposób przygotowania:
Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek i chili. Następnie dodajemy ryż i podsmażamy 5 minut. Bulion (może być szybki z włoszczyzny bądź ekologicznej kostki) gotujemy, dodajemy pomidory i mieszamy.
Gotowy płyn wlewamy na patelnię z ryżem, mieszamy i przykrywamy na 25 – 30 minut. W tym czasie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, po chwili dodajemy czosnek, kmin rzymski, chilli, oregano i zmielone mięso wieprzowe. Po około 5 min dodać pomidory i bulion. Doprawić solą, pieprzem ewentualnie cukrem/słodzikiem. Dusić 30 min i na końcu dodać fasolę w puszce.
Pomidory delikatnie nacinamy i zalewamy wrzątkiem na 1 min. Kroimy w kostkę razem z cebulką i wrzucamy do miski. Doprawiamy oliwą, pieprzem, solą, kolendrą.
Placek tortilli kładziemy na desce, nakładamy ryż, chilli con carne i starty ser. Zawijamy placem i grillujemy na patelni do zarumienienia (na tortille można położyć coś ciężkiego, wtedy równomiernie się zarumieni). Gotowe przekroić na pół i podać z salsą z pomidorów.
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN