Materiał promocyjny

Dania z makrelą według przepisów Jakuba Kuronia

Makrelowa kuchnia Kuby Kuronia
Źródło: Dzień Dobry TVN

Makrela jest smaczna i zdrowa. Świetnie smakuje nie tylko wędzona. Jest idealna do sałatki czy dań z pieca lub z grilla. Cudownie komponuje się z pieczonymi warzywami, idealnie dopełnia smak dań kuchni śródziemnomorskiej, kocha oliwę oraz towarzystwo makaronu. Jakub Kuroń proponuje bruschettę z marynowaną makrelą, makaron z makrelą, bakłażanem i tapenadą, makrelę z dynią i masłem orzechowym oraz pizzę z makrelą, kalafiorem i kurkumą.

Bruschetta z marynowaną makrelą

Składniki na bruschettę z marynowaną makrelą

  • 2 świeże filety z makreli
    • 1 ciabatta, pokrojona 
      • 2 ząbki czosnku 
        • 1 cebula, posiekana
          • 250 g passaty z pomidorów 
            • 50 ml białego octu winnego
              • ½ łyżki cukru  
                • świeża bazylia
                  • 2 łyżki oliwy 
                    • pieprz i sól do smaku 

                      Jak przygotować bruschettę z marynowaną makrelą

                      Rozgrzej piekarnik do 200˚C. Połóż ciabattę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Natrzyj kromki ciabatty przekrojonym 1 ząbkiem czosnku, skrop oliwą i posyp odrobiną soli. Zapiekaj przez 8 minut na kolor złotobrązowy. 

                      Podgrzej na patelni 1 łyżkę oliwy. Przypraw makrelę solą i pieprzem, a następnie smaż skórą do dołu, aż będzie gotowa. Zdejmij z patelni.  Dodaj 1 łyżkę oliwy i podsmaż cebulę razem z przeciśniętym przez praskę drugim ząbkiem czosnku.  Dodaj passatę z pomidorów, ocet i cukier, zagotuj.  Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. 

                      Włóż makrelę do sosu pomidorowego i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Rozłóż makrelę na ciabattę i podawaj z resztą sosu i bazylią. 

                      Kapuśniak ze słodkiej kapusty
                      Materiał promocyjny

                      Kapuśniak ze słodkiej kapusty

                      Rosół Kuroniów
                      Materiał promocyjny

                      Rosół Kuroniów

                      Makaron z makrelą, bakłażanem i tapenadą 

                      Składniki na makaron z makrelą, bakłażanem i tapenadą 

                      • 250 g świeżego filetu z makreli, pokrojonego na kawałki 
                        • 1 cebula, posiekana  
                          • 2 bakłażany, pokrojone w kostkę 
                            • 280 g tapenady z czarnych oliwek 
                              • 300 g spaghetti (pełnoziarnistego)
                                • bazylia, kilka świeżych listków  
                                  • 3 łyżki oliwy
                                    • pieprz i sól do smaku

                                      Jak przygotować makaron z makrelą, bakłażanem i tapenadą 

                                      Ugotuj spaghetti w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zachowaj filiżankę wody z gotowania. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż cebulę przez 2 minuty. Dodaj bakłażan i smaż na średnim ogniu przez około 10 minut, aż będzie miękki i delikatny. Dodaj kawałki filetów z makreli i smaż przez 5 minut, aż będą gotowe. Dopraw solą i pieprzem. 

                                      Dodaj spaghetti do warzyw i ryby i wymieszaj z tapenadą. Możesz dodać trochę płynu z gotowania spaghetti, aby uzyskać nieco gładszą konsystencję. Podawaj natychmiast z kilkoma listkami świeżej bazylii.  

                                      Mafé z makreli / makrela z dynią i masłem orzechowym

                                      Składniki na mafé z makreli

                                      • 400 g świeżego filetu z makreli, pokrojonego na kawałki 
                                        • 2 ząbki czosnku 
                                          • 1 łyżka pasty sambal (lub więcej do smaku)
                                            • 70 g przecieru pomidorowego (1 puszka)
                                              • 500 g dyni piżmowej, pokrojonej w kostkę o boku 2 cm
                                                • 500 g pokrojonej kapusty pekińskiej
                                                  • 200 g masła orzechowego
                                                    • pieprz i sól do smaku
                                                      • 750 ml wody
                                                        • 2 łyżki oleju słonecznikowego
                                                          • Do podania: natka pietruszki i ryż

                                                            Jak przygotować mafé z makreli

                                                            Podsmaż czosnek na 2 łyżkach oleju słonecznikowego przez kilka minut.  Następnie dodaj pastę sambal i przecier pomidorowy i krótko podgrzej. Dodaj warzywa, sos orzechowy, wodę oraz szczodrą szczyptę soli i pieprzu. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Po 20 minutach dodaj kawałki makreli. Podawaj z natką pietruszki i ryżem.

                                                            Mafé z makreli
                                                            Mafé z makreli
                                                            Mafé z makreli
                                                            Źródło: Justyna Rojek/East News

                                                            Pizza z makrelą, kalafiorem i kurkumą 

                                                            Składniki na pizzę z makrelą, kalafiorem i kurkumą 

                                                            • 2 świeże filety z makreli, pokrojone na kawałki 
                                                              • 1 świeży spód do pizzy
                                                                • ½ kalafiora, podzielonego na niewielkie różyczki
                                                                  • 1 łyżeczka kurkumy
                                                                    • 200 g hummusu
                                                                      • 2 łyżki czarnych oliwek 
                                                                        • sól i pieprz 
                                                                          • kolendra 

                                                                            Jak przygotować pizzę z makrelą, kalafiorem i kurkumą 

                                                                            Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Gotuj różyczki kalafiora przez 10 minut. Dobrze odsącz i wymieszaj z kurkumą. Dopraw solą. 

                                                                            Rozłóż ciasto na blasze, używając dołączonego papieru do pieczenia i posmaruj hummusem. Poukładaj na wierzchu różyczki kalafiora i oliwki, a następnie zapiekaj przez 10 minut w piekarniku. Następnie rozłóż na cieście makrelę, posyp obficie solą i pieprzem i zapiekaj przez kolejne 5 do 10 minut, aż makrela będzie gotowa. Udekoruj świeżą kolendrą.  

                                                                            Książkę z przepisami można ściągnąć ze strony makrela.eu/przepisy

                                                                            pizza z makrelą
                                                                            pizza z makrelą
                                                                            pizza z makrelą
                                                                            Źródło: Justyna Rojek/East News

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Autor: Luiza Bebłot

                                                                            Źródło: Jakub Kuroń

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                            Materiał promocyjny
                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                            Materiał promocyjny

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana