Sucha kiełbasa to coś więcej niż tylko dodatek do chleba. Udowodnił to Piotr Kucharski, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował z niej między innymi omlet oraz pizzę. Przepisy nie są skomplikowane, a dania zachwycą twoich najbliższych.
Omlet z warzywami i krakowską
Składniki:
- mała marchewka,
- kawałek brokuła,
- garść pomidorków koktajlowych,
- mały pęczek natki pietruszki,
- mały pęczek szczypiorku,
- 8 jajek,
- 4 łyżki mleka,
- sól i pieprz,
- 80 g plasterków Krakowskiej z szynki od Szwagra w plastrach,
- masło do smażenia.
Sposób przygotowania:
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na patelni na maśle, dodać brokuła podzielonego na drobne kawałki. Całość poddusić przez chwilę i dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, przez chwilę razem dusić i dobrze doprawić solą i pieprzem. Szczypiorek posiekać, z natki oddzielić listki.
Jajka rozbełtać w misce z mlekiem, solą i pieprzem.
Patelnię natłuścić masłem i wylać jedną porcję masy jajecznej. Dokładnie rozprowadzić po powierzchni całej patelni. Pozwolić, żeby jajka się częściowo ścięły. Na połówkę omleta wyłożyć plasterki Krakowskiej, na niej ułożyć warzywa, posypać szczypiorkiem i natką pietruszki. Nałożyć drugą połowę omleta i zsunąć z patelni.
Polish pizza
Składniki:
- okrągły chleb na zakwasie,
- puszka krojonych pomidorów,
- łyżka ostrego sosu paprykowego,
- mała kwaśna śmietana 18%,
- 300 g tartej twardej mozzarelli,
- czerwona cebula,
- mały słoiczek kaparów,
- żółta cebula,
- 300 g pieczarek,
- pęczek natki pietruszki,
- opakowanie Krakowskiej z szynki od Szwagra 2x40 g w plastrach,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
Chleb rozkroić w poprzek tak, aby powstały trzy okręgi. Połowę sosu pomidorowego wymieszać z ostrym sosem paprykowym i posmarować nim jeden kawałek chleba. Drugi posmarować czystym sosem pomidorowym, a trzeci kawałek śmietaną.
Wszystkie posypać tartą mozarellą. Na ostrym sosie ułożyć plasterki Krakowskiej. Na czystym pomidorowym ułożyć plasterki Krakowskiej, pokrojoną w krążki cebulę i posypać kaparami. Na śmietanie ułożyć plasterki Krakowskiej i podduszone z cebulą pieczarki, które trzeba przygotować wcześniej.
Każdy kawałek zapiekać w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez około 12 minut. Podawać z ziołami na wierzchu.
Otwarta kanapka
Składniki:
- 4 kromki dobrego pieczywa na zakwasie,
- masło,
- 400 g boczniaków,
- cukinia,
- bakłażan,
- oliwa z oliwek,
- 2 duże pomidory,
- opakowanie Krakowskiej z szynki od Szwagra 2x40 g w plastrach.
Składniki na salse:
- 2 ogórki kiszone,
- mała cebula,
- ostra papryczka,
- pęczek koperku,
- pęczek natki pietruszki,
- olej,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Pieczywo posmarować masłem i usmażyć z obu stron na patelni na złoto-rumiany kolor. Cukinię i bakłażana pokroić w plasterki i razem z boczniakami usmażyć na patelni.
Na pieczywie ułożyć plastry pomidora, następnie plasterki cukinii i bakłażana. Na górę ułożyć plasterki Krakowskiej.
Ogórki, cebulę i papryczkę pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekany koperek i natkę. Dolać olej, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i nakładać na kanapki.
Zobacz także:
- Pyszne dania z kiełbasą krakowską: tarta, bigos i szakszuka
- Naturalne przyprawy idealne na grilla. Poznaj przepis na pysznego burgera w ziołowej marynacie
- Tortilla z jarmużem, suchą krakowską i fetą
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East New