Materiał promocyjny

Suche kiełbasy znów zyskują na popularności. Poznaj ich nową odsłonę

Suche kiełbasy znów zyskują na popularności. Poznaj ich nową odsłonę
Smakowite pomysły na niedzielny lunch
Źródło: Dzień Dobry TVN

Sucha kiełbasa to coś więcej niż tylko dodatek do chleba. Udowodnił to Piotr Kucharski, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował z niej między innymi omlet oraz pizzę. Przepisy nie są skomplikowane, a dania zachwycą twoich najbliższych.

Omlet z warzywami i krakowską

Omlet z warzywami i krakowską
Omlet z warzywami i krakowską
Omlet z warzywami i krakowską
Źródło: Michał Woźniak/East New

Składniki:

  • mała marchewka,
  • kawałek brokuła,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • mały pęczek szczypiorku,
  • 8 jajek,
  • 4 łyżki mleka,
  • sól i pieprz,
  • 80 g plasterków Krakowskiej z szynki od Szwagra w plastrach,
  • masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na patelni na maśle, dodać brokuła podzielonego na drobne kawałki. Całość poddusić przez chwilę i dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, przez chwilę razem dusić i dobrze doprawić solą i pieprzem. Szczypiorek posiekać, z natki oddzielić listki.

Jajka rozbełtać w misce z mlekiem, solą i pieprzem.

Patelnię natłuścić masłem i wylać jedną porcję masy jajecznej. Dokładnie rozprowadzić po powierzchni całej patelni. Pozwolić, żeby jajka się częściowo ścięły. Na połówkę omleta wyłożyć plasterki Krakowskiej, na niej ułożyć warzywa, posypać szczypiorkiem i natką pietruszki. Nałożyć drugą połowę omleta i zsunąć z patelni.

Polish pizza

Składniki:

  • okrągły chleb na zakwasie,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • łyżka ostrego sosu paprykowego,
  • mała kwaśna śmietana 18%,
  • 300 g tartej twardej mozzarelli,
  • czerwona cebula,
  • mały słoiczek kaparów,
  • żółta cebula,
  • 300 g pieczarek,
  • pęczek natki pietruszki,
  • opakowanie Krakowskiej z szynki od Szwagra 2x40 g w plastrach,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

Chleb rozkroić w poprzek tak, aby powstały trzy okręgi. Połowę sosu pomidorowego wymieszać z ostrym sosem paprykowym i posmarować nim jeden kawałek chleba. Drugi posmarować czystym sosem pomidorowym, a trzeci kawałek śmietaną.

Wszystkie posypać tartą mozarellą. Na ostrym sosie ułożyć plasterki Krakowskiej. Na czystym pomidorowym ułożyć plasterki Krakowskiej, pokrojoną w krążki cebulę i posypać kaparami. Na śmietanie ułożyć plasterki Krakowskiej i podduszone z cebulą pieczarki, które trzeba przygotować wcześniej.

Każdy kawałek zapiekać w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez około 12 minut. Podawać z ziołami na wierzchu.

Otwarta kanapka

Otwarta kanapka
Otwarta kanapka
Otwarta kanapka
Źródło: Michał Woźniak/East New

Składniki:

  • 4 kromki dobrego pieczywa na zakwasie,
  • masło,
  • 400 g boczniaków,
  • cukinia,
  • bakłażan,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 duże pomidory,
  • opakowanie Krakowskiej z szynki od Szwagra 2x40 g w plastrach.

Składniki na salse:

  • 2 ogórki kiszone,
  • mała cebula,
  • ostra papryczka,
  • pęczek koperku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • olej,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Pieczywo posmarować masłem i usmażyć z obu stron na patelni na złoto-rumiany kolor. Cukinię i bakłażana pokroić w plasterki i razem z boczniakami usmażyć na patelni.

Na pieczywie ułożyć plastry pomidora, następnie plasterki cukinii i bakłażana. Na górę ułożyć plasterki Krakowskiej.

Ogórki, cebulę i papryczkę pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekany koperek i natkę. Dolać olej, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i nakładać na kanapki.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości