Materiał promocyjny

Pyszne dania z kiełbasą krakowską: tarta, bigos i szakszuka

Szakszuka według przepisu Darii Ładochy. Dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Szakszuka
Źródło: Jerzy Dudek/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował pyszne dania z kiełbasą. Na naszym stole pojawiły się: tarta z pieczonym burakiem, oliwkami i kiełbasą krakowską suchą staropolską, szakszuka z kiełbasą myśliwską staropolską, porem i gorgonzolą, a także: bigos z grzybami shitake i kabanosami staropolskimi. 

Tarta z pieczonym burakiem, oliwkami i kiełbasą krakowską suchą staropolską

Składniki na tartę:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    • 2 buraki
      • 2 łyżki oliwy z oliwek
        • 2 łyżki octu balsamicznego
          • 100 g czarnych oliwek
            • 15 cienkich plasterków kiełbasy krakowskiej suchej staropolskiej
              • 100 g sera koziego w roladzie
                • kilka gałązek świeżego tymianku
                  • 6 jajek
                    • 200 ml śmietany kwaśnej 18 proc.
                      • sól
                        • pieprz
                          • oregano
                            • czerwona cebula drobno posiekana
                              • łyżka masła

                                Jak przygotować tartę:

                                Cebulę zeszklij na łyżce masła. Buraki umyj, dodaj soli i pieprzu, polej octem i oliwą z oliwek, zawiń w folię aluminiową. Piecz 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Następnie obierz je ze skórki i pokrój w cienkie plasterki na mandolinie. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem. Następnie wyłóż ciasto francuskie i nakłuj je widelcem. Jajka rozbełtaj rózgą, dodaj sól, pieprz oraz oregano. Dodaj śmietanę i całość wymieszaj. Układaj na cieście cebulę, buraki, oliwki przekrojone na pół, kiełbasę oraz ser kozi. Na koniec całość zalej masą jajeczną i piecz w piekarniku około 45 minut. Na koniec dodaj świeży tymianek.

                                Szakszuka z kiełbasą myśliwską staropolską, porem i gorgonzolą

                                Składniki na szakszukę:

                                • 4 jajka
                                  • 6 pieczarek pokrojonych w plasterki
                                    • biała część pora pokrojona w cienkie plasterki
                                      • 50 g sera gorgonzola
                                        • garść kiełków słonecznika
                                          • sól do smaku
                                            • pieprz do smaku
                                              • szczypta oregano
                                                • 1 średnia lub 2 małe kiełbasy myśliwskie
                                                  • 2 łyżki masła do smażenia

                                                    Jak przygotować szakszukę:

                                                    Na patelni rozgrzej masło, dodaj kiełbasę myśliwską pokrojoną w plastry i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj pora i smaż, aż będzie zeszklony. Dodaj pieczarki i smaż przez kolejne 2 minuty. Wbij jajka i dodaj pokruszony ser gorgonzola. Smaż bez mieszania do całkowitego ścięcia białek pod przykryciem, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj kiełki słonecznika. Serwuj na patelni.

                                                    Bigos z grzybami shitake i kabanosami staropolskimi

                                                    Składniki na bigos:

                                                    • 500 g kiszonej kapusty
                                                      • opakowanie kabanosów staropolskich
                                                        • 50 g suszonych grzybów shitake namoczonych w gorącej wodzie
                                                          • 2 czerwone cebule pokrojone w piórka
                                                            • 3 łyżki sosu sojowego
                                                              • 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
                                                                • 1 cm korzenia imbiru drobno posiekanego
                                                                  • jabłko starte na grubych oczkach
                                                                    • 50 g suszonych pomidorów pokrojonych w drobną kostkę
                                                                      • liść laurowy
                                                                        • 5 ziarenek ziela angielskiego
                                                                          • szczypta kminku
                                                                            • szczypta gałki muszkatołowej
                                                                              • szczypta kurkumy
                                                                                • 2 łyżki oleju rzepakowego
                                                                                  • sól (do smaku)
                                                                                    • szczypta czerwonego pieprzu (może być czarny)
                                                                                      • 2 łyżki sosu ostrygowego

                                                                                        Jak przygotować bigos:

                                                                                        W garnku podgrzej olej i usmaż kolejno: imbir, czosnek, cebulę, kabanosy pokrojona na małe kawałki, jabłko, pokrojone w paseczki grzyby shitake i suszone pomidory. Całość zalej sosem sojowym i dodaj kiszoną kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, to przepłucz ją wodą na sitku). Dodaj resztę przypraw i podsmażaj przez około 2 minuty. Zalej kapustę dwoma szklankami wody i gotuj do czasu, aż stanie się miękka (około 40 minut). Dodaj sos ostrygowy i doprowadź do wrzenia.

                                                                                        Przepisy na dania z kiełbasą
                                                                                        Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                                        Zobacz także:

                                                                                        Źródło: Daria Ładocha

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News

                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana