Materiał promocyjny

Pyszne dania z kiełbasą krakowską: tarta, bigos i szakszuka

Szakszuka według przepisu Darii Ładochy. Dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Szakszuka
Źródło: Jerzy Dudek/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował pyszne dania z kiełbasą. Na naszym stole pojawiły się: tarta z pieczonym burakiem, oliwkami i kiełbasą krakowską suchą staropolską, szakszuka z kiełbasą myśliwską staropolską, porem i gorgonzolą, a także: bigos z grzybami shitake i kabanosami staropolskimi. 

Tarta z pieczonym burakiem, oliwkami i kiełbasą krakowską suchą staropolską

Składniki na tartę:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 buraki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 100 g czarnych oliwek
  • 15 cienkich plasterków kiełbasy krakowskiej suchej staropolskiej
  • 100 g sera koziego w roladzie
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 6 jajek
  • 200 ml śmietany kwaśnej 18 proc.
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • czerwona cebula drobno posiekana
  • łyżka masła

Jak przygotować tartę:

Cebulę zeszklij na łyżce masła. Buraki umyj, dodaj soli i pieprzu, polej octem i oliwą z oliwek, zawiń w folię aluminiową. Piecz 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Następnie obierz je ze skórki i pokrój w cienkie plasterki na mandolinie. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem. Następnie wyłóż ciasto francuskie i nakłuj je widelcem. Jajka rozbełtaj rózgą, dodaj sól, pieprz oraz oregano. Dodaj śmietanę i całość wymieszaj. Układaj na cieście cebulę, buraki, oliwki przekrojone na pół, kiełbasę oraz ser kozi. Na koniec całość zalej masą jajeczną i piecz w piekarniku około 45 minut. Na koniec dodaj świeży tymianek.

Szakszuka z kiełbasą myśliwską staropolską, porem i gorgonzolą

Składniki na szakszukę:

  • 4 jajka
  • 6 pieczarek pokrojonych w plasterki
  • biała część pora pokrojona w cienkie plasterki
  • 50 g sera gorgonzola
  • garść kiełków słonecznika
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • szczypta oregano
  • 1 średnia lub 2 małe kiełbasy myśliwskie
  • 2 łyżki masła do smażenia

Jak przygotować szakszukę:

Na patelni rozgrzej masło, dodaj kiełbasę myśliwską pokrojoną w plastry i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj pora i smaż, aż będzie zeszklony. Dodaj pieczarki i smaż przez kolejne 2 minuty. Wbij jajka i dodaj pokruszony ser gorgonzola. Smaż bez mieszania do całkowitego ścięcia białek pod przykryciem, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj kiełki słonecznika. Serwuj na patelni.

Bigos z grzybami shitake i kabanosami staropolskimi

Składniki na bigos:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • opakowanie kabanosów staropolskich
  • 50 g suszonych grzybów shitake namoczonych w gorącej wodzie
  • 2 czerwone cebule pokrojone w piórka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 cm korzenia imbiru drobno posiekanego
  • jabłko starte na grubych oczkach
  • 50 g suszonych pomidorów pokrojonych w drobną kostkę
  • liść laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • szczypta kminku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kurkumy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól (do smaku)
  • szczypta czerwonego pieprzu (może być czarny)
  • 2 łyżki sosu ostrygowego

Jak przygotować bigos:

W garnku podgrzej olej i usmaż kolejno: imbir, czosnek, cebulę, kabanosy pokrojona na małe kawałki, jabłko, pokrojone w paseczki grzyby shitake i suszone pomidory. Całość zalej sosem sojowym i dodaj kiszoną kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, to przepłucz ją wodą na sitku). Dodaj resztę przypraw i podsmażaj przez około 2 minuty. Zalej kapustę dwoma szklankami wody i gotuj do czasu, aż stanie się miękka (około 40 minut). Dodaj sos ostrygowy i doprowadź do wrzenia.

Przepisy na dania z kiełbasą
Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości