Tarta z pieczonym burakiem, oliwkami i kiełbasą krakowską suchą staropolską
Składniki na tartę:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 buraki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 100 g czarnych oliwek
- 15 cienkich plasterków kiełbasy krakowskiej suchej staropolskiej
- 100 g sera koziego w roladzie
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 6 jajek
- 200 ml śmietany kwaśnej 18 proc.
- sól
- pieprz
- oregano
- czerwona cebula drobno posiekana
- łyżka masła
Jak przygotować tartę:
Cebulę zeszklij na łyżce masła. Buraki umyj, dodaj soli i pieprzu, polej octem i oliwą z oliwek, zawiń w folię aluminiową. Piecz 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Następnie obierz je ze skórki i pokrój w cienkie plasterki na mandolinie. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem. Następnie wyłóż ciasto francuskie i nakłuj je widelcem. Jajka rozbełtaj rózgą, dodaj sól, pieprz oraz oregano. Dodaj śmietanę i całość wymieszaj. Układaj na cieście cebulę, buraki, oliwki przekrojone na pół, kiełbasę oraz ser kozi. Na koniec całość zalej masą jajeczną i piecz w piekarniku około 45 minut. Na koniec dodaj świeży tymianek.
Szakszuka z kiełbasą myśliwską staropolską, porem i gorgonzolą
Składniki na szakszukę:
- 4 jajka
- 6 pieczarek pokrojonych w plasterki
- biała część pora pokrojona w cienkie plasterki
- 50 g sera gorgonzola
- garść kiełków słonecznika
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- szczypta oregano
- 1 średnia lub 2 małe kiełbasy myśliwskie
- 2 łyżki masła do smażenia
Jak przygotować szakszukę:
Na patelni rozgrzej masło, dodaj kiełbasę myśliwską pokrojoną w plastry i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj pora i smaż, aż będzie zeszklony. Dodaj pieczarki i smaż przez kolejne 2 minuty. Wbij jajka i dodaj pokruszony ser gorgonzola. Smaż bez mieszania do całkowitego ścięcia białek pod przykryciem, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj kiełki słonecznika. Serwuj na patelni.
Bigos z grzybami shitake i kabanosami staropolskimi
Składniki na bigos:
- 500 g kiszonej kapusty
- opakowanie kabanosów staropolskich
- 50 g suszonych grzybów shitake namoczonych w gorącej wodzie
- 2 czerwone cebule pokrojone w piórka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
- 1 cm korzenia imbiru drobno posiekanego
- jabłko starte na grubych oczkach
- 50 g suszonych pomidorów pokrojonych w drobną kostkę
- liść laurowy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- szczypta kminku
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta kurkumy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól (do smaku)
- szczypta czerwonego pieprzu (może być czarny)
- 2 łyżki sosu ostrygowego
Jak przygotować bigos:
W garnku podgrzej olej i usmaż kolejno: imbir, czosnek, cebulę, kabanosy pokrojona na małe kawałki, jabłko, pokrojone w paseczki grzyby shitake i suszone pomidory. Całość zalej sosem sojowym i dodaj kiszoną kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, to przepłucz ją wodą na sitku). Dodaj resztę przypraw i podsmażaj przez około 2 minuty. Zalej kapustę dwoma szklankami wody i gotuj do czasu, aż stanie się miękka (około 40 minut). Dodaj sos ostrygowy i doprowadź do wrzenia.
Zobacz także:
- Świąteczny makowiec, śląska makówka i kutia
- Ciasto Pijana Zakonnica
- Przepis na cytryny w sosie własnym
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News