Ciasto Pijana Zakonnica - przepis krok po kroku
Składniki na biszkopt
- jaja kurze - 7
- cukier - 200 g,
- mąka - 150 g,
- kakao - 50 g,
- woda - 3 łyżki.
- mąka ziemniaczana - 40 g,
- proszek do pieczenia - 5 g.
Składniki na krem:
- śmietana kremówka - 750 ml,
- cukier puder - 50 g,
- gorąca woda - 50 ml,
- żelatyna - 30 g.
Zobacz wideo: Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Składniki na poncz:
- margaryna - 50 g,
- wódka lub likier amaretto - 4 kieliszki,
- kakao - 30 g,
- cukier wanilinowy - 15 g,
- cukier puder - 45 g,
- woda - 125 ml.
Sposób wykonania:
- Żółtko oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, po czym powoli dodawać cukier puder. Kiedy piana będzie lśniąca i sztywna dodawac po jednym żółtku wciąż ubijając.
- Mąkę pszenną, kakao ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sito. Następnie w małych partiach dodawać do piany i delikatnie mieszać, aby nie opadła. Do całości dodać 3 łyżki wody, aby ciasto było elastyczne.
- Ciasto przelać do formy (około 25 cm średnicy) i piec w 180 stopni przez 40 minut.
- Biszkopt obkroić ze spieczonej części. Włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ponakłuwać widelcem, aby powstały drobne wgniecenia.
- Przygotować poncz: w rondlu z grubym dnem rozpuścić margarynę, dodać do niej cukier oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać, kiedy składniki się połączą dodać wodę i wódkę, a następnie całość zmiksować, aby składniki dobrze się połączyły.
- Wierzch biszkoptu nasączyć pączem.
- Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, a następnie dodać do niej ostudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać, aby powstała chmurka.
- Powstałą pianę wyłożyć na ciasto. Kiedy całość zastygnie można udekorować.
Dekorowanie ciasta Pijana Zakonnica
Dekoracja czekoladą
Potrzebna będzie tabliczka ulubionej czekolady, np. deserowej, mlecznej lub białej (ważne, aby była bez dodatków) oraz 50 g śmietany 18%. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do rondla z grubym dnem i dodać śmietanę. Całość zagrzać, aż czekolada zacznie się topić, stale mieszać, aby nie przywarła. Kiedy będzie jednolita wylewać na wierzch ciasta cienkim strumieniem i robiąc szlaczki.
Dekoracja owocami
Potrzebne będą mrożone wiśnie drylowane - 400 g i 500 g cukru. Całość włożyć do rondla z grubym dnem i smażyć, aż całość zgęstnieje. W tym czasie nie trzeba owoców często mieszać. Kiedy powstanie konfitura, można z niej robić szlaczki na wierzchu ciasta, lub zrobić estetyczne kleksy. Taka konfitura nadaje się również do przekładania ciasta, jako warstwa między ponczem a bitą śmietaną.
Smacznego!
Zobacz także:
- Wegańskie serniki na święta - przepis na tofurnik i sernik z nerkowców
- Niesamowity wegański piernik z pomidorów - sprawdź nasz pyszny przepis
- Odrywaniec, czyli cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania
Autor: Teofila Siewko
Źródło: smaker
Źródło zdjęcia głównego: Natalya Mamaeva/Getty Images