Kotlety schabowe Kuroniów
Składniki:
1 kg schabu
0,2 kg mąki
3 jaja
2 łyżki śmietany
0,3 kg bułki tartej
4 ząbki czosnku
1 łyka majeranku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Schab kroimy na kotlety ok. 2,5 cm . Rozbijamy tłuczkiem z wyczuciem (nie za grube, nie za cienkie). Każdy kotlet smarujemy roztartym czosnkiem i posypujemy majerankiem, solą i pieprzem. Układamy jeden na drugim i pozostawiamy na ok. 1 godzinę. W tym czasie szykujemy zestaw do panierowania: Talerz z mąką, talerz z rozbełtanym jajkiem i śmietaną oraz talerz z bułką tartą. Każdy kotlet obtaczamy w pierwszym talerzu, potem drugim i na końcu trzecim. Smażymy kotlety na rozgrzanym oleju lub smalcu na złoty kolor.
Rosół Kuroniów
Składniki:
1,5 kg mięsa (wołowe i cielęce)
3 l wody
1 pęczek włoszczyzny
6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 cebula
sól, pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso płuczemy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu do miękkości.. Pod koniec gotowania dodajemy włoszczyznę i przyprawiamy. Gotowy rosół przecedzamy przez sito. Podajemy z makaronem i posiekaną pietruszką. Można dodać marchewkę i rozdrobnione mięso.
Młoda kapusta zasmażana
Składniki:
1 główka kapusty
1 pęczek koperku
2 pomidory bez skórki lub łyżka koncentratu pomidorowego
100 ml wody
100 g masła
1 łyżka mąki
połowa łyżeczki cukru
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, nie za cienko. Wrzucamy do garnka, dolewamy wodę, żeby nie przywarło, potem kapusta puści sok. Dosypujemy cukier, sól, pieprz i dodajemy pomidory. Gotujemy ok. 15 min. Na sam koniec dodajemy mąkę wymieszaną z rozpuszczonym masłem i posiekanym koperkiem. Gotujemy jeszcze chwile około 2 minuty.
Smacznego! Jasiek i Kuba Kuroniowie
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN