Polędwiczka wieprzowa w sosie cydrowym z imbirem, szałwią i kluskami śląskimi
Składniki :
- 0,75 kg polędwiczki wieprzowej
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 50 g mąki pszennej
- 0,5 l cydru
- 25 g świeżego imbiru
- 100 ml śmietany 36%
- 10 g szałwii
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 300 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
Polędwiczka wieprzowa w sosie cydrowym - sposób przygotowania
- Polędwiczkę wieprzową potnij po 80g na małe medaliony, dopraw solą oraz pieprzem.
- Mięso delikatnie oprósz w mące i obsmaż w garnku na złoty kolor razem z gałązkami szałwii.
- Pod koniec smażenia mięso podlej cydrem i poczekaj, aż odparuje. Pod koniec gotowania dodaj słodką śmietanę, posiekany świeży imbir i dopraw sos do smaku solą oraz pieprzem.
- Do ugotowanych i drobno przetartych ziemniaków dodaj mąkę i jajka.
- Gdy masa będzie jednolita za pomocą dłoni wykulaj owalne kluski śląskie zakończone dziurką.
- Gotowe kluski gotuj w posolonej wodzie około 4-5 minut.
Zobacz także:
- Polędwiczka pistacjowa - przepis Andrzeja Polana
- Polędwica wieprzowa a'la MasterChef. Oto przepis, za który dałby się pokroić Jakub Kurzep
- Polędwica na 3 sposoby. Poznaj przepisy Michela Morana
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
podziel się: