Polędwiczka wieprzowa w sosie cydrowym z imbirem, szałwią i kluskami śląskimi – przepis Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Oryginalny przepis na polędwiczkę wieprzową
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Szukasz pomysłu na obiad? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje propozycje przygotował Sebastian Olma. Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie cydrowym z imbirem, szałwią i kluskami śląskimi? Sprawdź przepis.

Polędwiczka wieprzowa w sosie cydrowym z imbirem, szałwią i kluskami śląskimi

Składniki :

  • 0,75 kg polędwiczki wieprzowej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 50 g mąki pszennej
  • 0,5 l cydru
  • 25 g świeżego imbiru
  • 100 ml śmietany 36%
  • 10 g szałwii
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 300 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka

Polędwiczka wieprzowa w sosie cydrowym - sposób przygotowania

  1. Polędwiczkę wieprzową potnij po 80g na małe medaliony, dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Mięso delikatnie oprósz w mące i obsmaż w garnku na złoty kolor razem z gałązkami szałwii.
  3. Pod koniec smażenia mięso podlej cydrem i poczekaj, aż odparuje. Pod koniec gotowania dodaj słodką śmietanę, posiekany świeży imbir i dopraw sos do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Do ugotowanych i drobno przetartych ziemniaków dodaj mąkę i jajka.
  5. Gdy masa będzie jednolita za pomocą dłoni wykulaj owalne kluski śląskie zakończone dziurką.
  6. Gotowe kluski gotuj w posolonej wodzie około 4-5 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości