Schab z kaszą, jajkami i sosem z chrzanu - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg schabu z kością,
- 150 g kaszy jęczmiennej,
- 2 ogórki kiszone,
- kilka pieczarek,
- 2 pomidory,
- pęczek szczypiorku,
- 200 g masła klarowanego,
- chrzan tarty,
- 200 ml śmietanki 36%,
- natka pietruszki,
- Vegeta natur.
Sposób przygotowania schabu z kaszą, jajkami i sosem z chrzanu
- Schab odcinamy od kości od strony żeber, dolną część pozostawiamy przy kości. Mięso nacinamy co 1cm.
- Mięso dokładnie oprószamy vegetą natur i odstawiamy. Na maśle klarowanym przesmażamy szczypiorek, dodajemy pokrojone drobno pieczarki. Smażymy i kiedy tylko pieczarki odparują dodajemy suchą kaszę i po chwili podlewamy bulionem warzywnym gorącym do momentu aż kasza będzie al dente.
- Ogórki kiszone kroimy w kostkę, podobnie pomidory i dodajemy do gotowej kaszy. Na koniec dodajemy koperek. Wszystko mieszamy i takim farszem wypełniamy luki pomiędzy plastrami schabu.
- Tak przygotowany schab wstawiamy do brytfanny, dodajemy pozostałe masło i ziarna czarnego pieprzu i wszystko wstawiamy do piekarnika, na początku temp. 220 stopni przez około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, podlewamy niedużą ilością bulionu, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy.
- Po upieczeniu sos odcedzamy, doprowadzamy ponownie do wrzenia, dodajemy chrzan i śmietankę. Odparowujemy. Jajka sadzimy na patelni, uważając aby żółtko nam się nie rozlało.
- Upieczony schab podajemy w całości w otoczeniu sosu, jajek sadzonych.
Zobacz także:
- Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego
- Różne odsłony schabu – pyszne i niebanalne. Oto sprawdzone przepisy Sebastiana Olmy
- Ciekawe pomysły na schab. Przepisy prezentuje Grzegorz Zawierucha
Źródło: Andrzej Polan
podziel się: