Schab z kaszą, jajkami i sosem z chrzanu z przepisu Andrzeja Polana

Andrzej Polan
Andrzej Polan w Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Pyszny schab z masłem klarowanym, chrzanem i kaszą jęczmienną to pyszne danie, które w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował Andrzej Polan. Sprawdź jego autorski przepis i ciesz się smakiem. 

Schab z kaszą, jajkami i sosem z chrzanu - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg schabu z kością,
  • 150 g kaszy jęczmiennej,
  • 2 ogórki kiszone,
  • kilka pieczarek,
  • 2 pomidory,
  • pęczek szczypiorku,
  • 200 g masła klarowanego,
  • chrzan tarty,
  • 200 ml śmietanki 36%,
  • natka pietruszki,
  • Vegeta natur.

Sposób przygotowania schabu z kaszą, jajkami i sosem z chrzanu

  1. Schab odcinamy od kości od strony żeber, dolną część pozostawiamy przy kości. Mięso nacinamy co 1cm.
  2. Mięso dokładnie oprószamy vegetą natur i odstawiamy. Na maśle klarowanym przesmażamy szczypiorek, dodajemy pokrojone drobno pieczarki. Smażymy i kiedy tylko pieczarki odparują dodajemy suchą kaszę i po chwili podlewamy bulionem warzywnym gorącym do momentu aż kasza będzie al dente.
  3. Ogórki kiszone kroimy w kostkę, podobnie pomidory i dodajemy do gotowej kaszy. Na koniec dodajemy koperek. Wszystko mieszamy i takim farszem wypełniamy luki pomiędzy plastrami schabu.
  4. Tak przygotowany schab wstawiamy do brytfanny, dodajemy pozostałe masło i ziarna czarnego pieprzu i wszystko wstawiamy do piekarnika, na początku temp. 220 stopni przez około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, podlewamy niedużą ilością bulionu, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy.
  5. Po upieczeniu sos odcedzamy, doprowadzamy ponownie do wrzenia, dodajemy chrzan i śmietankę. Odparowujemy. Jajka sadzimy na patelni, uważając aby żółtko nam się nie rozlało.
  6. Upieczony schab podajemy w całości w otoczeniu sosu, jajek sadzonych.

Zobacz także:

podziel się: