Przepisy kulinarne

Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Schab można serwować w różnej postaci: na sucho, pieczony z kością czy faszerowany orzechami. Najpopularniejszy jest oczywiście ten w formie kotleta. Jak zrobić najlepszego schabowego na świecie? Przepisy na schabowe w naszej kuchni pokazał Szymon Czerwiński.

Schab na sucho

Składniki na schab na sucho:

  • 1 kg schabu
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki czosnek niedźwiedzi
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki peklosoli
  • 10 liści laurowych
  • 1 główka czosnku
  • Folia spożywcza

Dodatki do schabu na sucho:

  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 cebula czerwona
  • 1 opakowanie malin
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie sera feta w kostce i ziołach
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 duże ładne marchewki
  • 1 zielony ogórek
  • 2 sałaty rzymskie
  • 1 papryczka chilli
  • 100 g orzechów arachidowych
  • 1 paczka pędy fasoli mung
  • 1 pęczek mięty

Sposób przygotowania schabowego na sucho:

  1. 1Schab umyj pod bieżącą wodą, następnie osusz ręcznikiem papierowym, następnie oczyść z błon. Na deskę do krojenia wyłóż dwie warstwy folii spożywczej.
  2. 2W misce połącz ze sobą: oregano, czosnek niedźwiedzi, majeranek, pieprz oraz cukier. Mięso natrzyj przeciśniętą przez prasę czosnkiem. Następnie natrzyj dokładnie mięso peklosolą z każdej strony oraz przygotowaną mieszanką ziołową. Pod mięso połóż liście laurowe oraz na wierzch. Zawiń szczelnie folią.
  3. 3Tak przygotowany schab ułóż na głębokim naczyniu i schowaj do lodówki na 5 dni. Codziennie przewracaj mięso na drugą stronę. Jeżeli pojawi się sok, możesz codziennie go wylewać. Po 5 dniach wyjmij schab z folii, wytrzyj ręcznikiem papierowym i serwuj.

Pola Namysł/Dzień dobry TVN

Pieczony schab z kością

Składniki na pieczony schab z kością:

  • 1 kg schabu z kością w jednym kawałku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Składniki - marynata:

  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 cytryna sok
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 główka czosnku przeciśnięta przez prasę
  • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki majeranku
  • 200 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

Składniki - posypka:

  • 200 g pistacji
  • 200 g orzechów laskowych prażonych

Składniki - pieczone warzywa:

  • 1 pęczek marchwi
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g ziemniaków czerwonych
  • 500 g małych buraków (tu różne odmiany, tj.: chioggia, żółte, czerwone okrągłe i czerwone podłużne)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 gałązki pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych)
  • 1 opakowanie czerwonej porzeczki
  • 1 garść listków bazylii
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki majeranku
  • czarny pieprz
  • sól
  • oliwa extra vergine

Sposób przygotowania - pieczony schab:

  1. 1Schab oczyść z błon oraz przerostów. Dopilnuj, aby kości były ładnie wyczyszczone. Następnie za pomocą sznurka zwiąż schab, aby nadać mu zbitą formę.
  2. 2Na rozgrzaną patelnię dodaj 2 łyżki oleju rzepakowego. Rozgrzej ją do czerwoności. Następnie obsmaż mięso, aby zamknąć wszystkie soki w środku.
  3. 3Składniki marynaty przełóż do jednej miseczki. Następnie za pomocą rózgi lub widelca połącz ze sobą. Tak przygotowaną marynatę za pomocą pędzla dokładnie rozprowadź po schabie. Zadbaj, aby cała powierzchnia była pokryta. Mięso ułóż na blaszce do pieczenia.
  4. 4Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C, następnie włóż schab i piecz przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu posmaruj sokiem, który wydzieli się z mięsa. Po upływie wspomnianego czasu, ustaw piekarnik na maksymalną temperaturę i piecz przez około 15 minut. Do czasu, aż skórka będzie przypieczona.
  5. 5Po upieczeniu pozostaw na 10 minut, aby mięso „wypiło soki”. Do głębokiego talerza lub na blachę do pieczenia wyłóż orzechy poszatkowane na „mąkę”. Mięso jeszcze gorące obtocz, aby powstała zielona orzechowa skórka.
  6. 6Schab pokrój na kotlety i serwuj z ulubionymi dodatkami.
  7. 7Warzywa dokładnie umyj, następnie pokrój na kawałki. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie polej oliwą z oliwek i piecz przez 1 h w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Pola Namysł/Dzień dobry TVN

Schab faszerowany orzechami

Składniki na schab faszerowany orzechami:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 100 gramów orzechów włoskich, grubo pokrojonych
  • 100 g orzechów pistacjowych, grubo pokrojonych
  • 100 g orzechów laskowych, grubo pokrojonych
  • garść liści natki pietruszki
  • 300 g słoniny w plastrach
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 50 ml mleka
  • 3 łyżki bułki tartej - domowej najlepiej
  • 1 główka czosnku przeciśniętego przez prasę.
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki czosnek niedźwiedzi
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki pieprzu cytrynowego

Do podania:

  • Kluski śląskie

Sposób przygotowania schabu faszerowanego:

  1. 1Schab dokładnie umyj, następnie osusz ręcznikiem papierowym. Usuń błony i przerosty. Zadbaj, aby mięso było dokładnie wyczyszczone. Ostrym nożem natnij mięso wzdłuż w trzech miejscach. Środkowe prosto a dwa pozostałe pod skosem. Mięso natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez prasę i ziołami. Został w lodówce na kilka godzin.
  2. 2Cebulę pokrój w drobną kostkę, dodaj pokrojone orzechy i posiekaną natkę pietruszki. Dodaj rozbełtane w mleku jajko oraz bułkę tartą. Połącz w jednolite nadzienie. Dopraw solą oraz pieprzem.
  3. 3Mięso zamarynowane wyjmij z lodówki na dwie godziny przed pieczeniem. W nacięcia włóż przygotowane nadzienie. Tak przygotowany schab obłóż z każdej strony słoniną lub boczkiem wędzonym. Zwiąż mocno sznurkiem.
  4. 4Schab przełóż do rękawa do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 70 minut. Pod koniec pieczenia można zdjąć folię z wierzchu, aby mięso się zarumieniło. Upieczone mięso kroimy w plastry po uprzednim schłodzeniu. Smacznego!
  5. 5Z powstałych soków zrób sos pieczeniowy.

Pola Namysł/Dzień dobry TVN

Najlepszy schabowy - przepis Szymona Czerwińskiego

Składniki na schabowy:

  • 4 kotlety schabowe z kością
  • 200 g mąki pszennej
  • 300 g bułka tarta
  • sól i pieprz
  • 4 jajka
  • smalec do smażenia

Składniki do marynowania mięsa na schabowe:

  • 300 ml mleka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 gwiazda anyżu

Dodatki do schabowego:

  • 300 g ziemniaki gotowane w całości
  • zielony ogórek
  • kwaśna śmietana
  • 1 sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 pęczek kopru

Sposób przygotowania schabowego:

  1. 1Mięso zakup z kością w sklepie mięsnym. Poproś, aby rzeźnik pokroił na kotlety (ciężko będzie pokroić kość). Za pomocą tłuczka rozklep na cienkie kotlety. Użyj folii spożywczej, aby zaoszczędzić czas na sprzątaniu.
  2. 2Tak przygotowane mięso przełóż do mleka z przyprawami. Zostaw najlepiej na całą noc. Rano lub przed smażeniem wyjmij z marynaty i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  3. 3Do głębokich talerzy nasyp: mąkę, rozbełtane jajka z solą i pieprzem oraz bułkę tartą. Panieruj kotlety w powyższej kolejności.
  4. 4Smaż na rozgrzanym tłuszczu - najlepszy będzie smalec. Serwuj z ziemniakami w całości, posypanymi koprem i mizerią.

Pola Namysł/Dzień dobry TVN

Zobacz też:

Tłusty Czwartek. Przepis na pączki, łatwy i przyjemny!

Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe

Smaczne i zdrowe dania z polskich składników. Pomysły dietetyka na cały dzień

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: Szymon Czerwiński

Pozostałe wiadomości