Przepisy kulinarne

Narodowy kotlet schabowy. Co zrobić, by był soczysty?

Przepisy kulinarne


Kotlet schabowy to temat niemalże narodowy! Mistrz Andrzej Polan zdradza swoje przepisy na wyborne kotlety. Dlaczego Andrzej nie odkroił żyłek z mięsa, co bardzo zmartwiło Marcina Prokopa? Grube czy cienkie - jakie schabowe lubi Andrzej? Co zrobić, by kotlet schabowy był bardzo soczysty? Na czym smażyć kotlety? Skorzystajcie z przepisów Andrzeja Polana.

Kotlet mielony Składniki:

1 kg karkówki wieprzowej

2 cebule

2 jajka

1 bułka (najlepiej kajzerka)

2 łyżki masła

olej do smażenia

bułka tarta

mleko do namoczenia bułki

pieprz, sól

Przygotowanie:

Mięso mielimy w maszynce. Cebulę przesmażamy na maśle. Bułkę kajzerkę namaczamy w mleku i dokładnie odciskamy. Mielimy w maszynce wraz z cebulą. Do mięsa dodajemy bułkę zmieloną, cebulę, żółtka, przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę. Dłońmi zwilżonymi w wodzie formujemy kotlety, obtaczamy w białku i bułce tartej od razu smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z czym tylko chcemy, ale ja proponuję taką wersję.

Składniki:

300 g cebuli

kminek, pieprz, sól

4 bułki pszenne

kotlety mielone domowe

2 buraki czerwone podłużne

100 ml octu jabłkowego

200 ml wody

cukier do smaku

żurawina do mięs

korzeń chrzanu

Przygotowanie:

Buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry a następnie w cienkie zapałki. Wodę zagotowujemy z octem, solą i cukrem do smaku i zalewamy marynatą buraki. Odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonych i odcedzonych z zalewy dodajemy żurawinę do mięs. Na patelni, na tłuszczu ze smażenia kotletów, przesmażamy cebulę i dusimy do momentu otrzymania mocnego sosu. Oczywiście pamiętamy o mocnym doprawieniu kminkiem, solą i pieprzem. Bułkę przekrojoną opiekamy na suchej patelni, układamy na talerzu, zalewamy sosem jak prawdziwą maczankę krakowską, wykładamy porcję buraków i kotlet mielony na wierzch, posypujemy tartym chrzanem.

Kotlet schabowy

Składniki:

1 kg schabu środkowego z przerostem karkowym

3 jajka

mąka do oprószenia

bułka tarta do panierowania

100 ml śmietany 18 proc.

300 g smalcu

Przygotowanie:

Mięso dzielimy na kotlety, przez folię spożywczą dokładnie rozbijamy za pomocą tłuczka. Śmietanę łączymy z jajkami, solą, pieprzem. kotlety panierujemy najpierw w mące, jajku ze śmietaną, bułce tartej i od razu wstawiamy na rozgrzany smalec na patelni. Smażymy na złoty kolor. Kotlet najczęściej jest podawany z ziemniakami i kapustą, a ja lekko złagodzę jego formę podając go z owocami.

Składniki:

1 op. śliwek w occie

1 op. gruszki w occie

1 op. dyni w occie

1 ogórek zielony

1 op. grzybów marynowanych

musztarda francuska

3 łyżki majonezu

200 ml maślanki

sól, pieprz

natka pietruszki, koperek, szczypiorek

Przygotowanie:

Owoce i warzywa kroimy na mniejsze kawałki, łączymy z sosem z majonezu, musztardy i maślanki. Dodajemy pokrojoną natkę, szczypiorek i koperek, doprawiamy solą, pieprzem.

Kotlety z ziemniaków i kapusty z rydzami

Składniki:6 ziemniaków gotowanych

100 g masła

400 g kapusta włoskiej sparzonej

2 cebule

1 łyżka miodu

2 jajka

Kminek mielony

cząber, pieprz, sól

olej do smażenia

500 g rydzów

masło do smażenia

natka pietruszki

250 ml śmietany 18 proc. gęstej

Przygotowanie:

Na maśle przesmażamy cebulę drobno posiekaną oraz kapustę. Smażymy do momentu aż kapusta delikatnie się zacznie przyrumieniać. Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy warzywa przesmażone, żółtka, przyprawy. Wyrabiamy masę i formujemy małe kotlety, obtaczamy w jajku i bułce, a następnie smażymy na złoty kolor na oleju. Rydze smażymy na maśle, posypujemy pieprzem, solą i na koniec dodajemy natkę pietruszki. Kotlety podajemy ze śmietaną i rydzami z patelni. Smacznego!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości