Przepisy kulinarne

Pyszne i proste dania z mięsem według Jaśka Kuronia

Przepisy kulinarne

Źródło:
Jasiek Kuroń
Pomysły na niedzielny obiad

Pyszne i proste dania z mięsem przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń. Wśród nich znalazły się: mini calzone z suchą krakowską, papryką i pieczarkami, wrapy z kiełbasiakiem, mocą warzyw i coleslawem, zapiekane ziemniaczki z Polankami, twarogiem szczypiorkiem i czosnkiem, a także grzaneczki z pasztetem i karmelizowanymi owocami.

Mini calzone z suchą krakowską, papryką i pieczarkami - przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki na pizzę
  • 2 g suszonych drożdży
  • 2/3 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 325 g letniej wody

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte
  • 350 ml przecieru pomidorowego
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • kilkanaście plasterków Krakowskiej Suchej JBB Bałdyga
  • papryka
  • kilka pieczarek
  • 1/2 kg mozzarelli w bloku
  • żółtko + odrobina zimnej wody

Mini calzone z suchą krakowską, papryką i pieczarkami - sposób przygotowania

  1. 1Do mąki dodaj wszystkie składniki ciasta, poza wodą i wymieszaj.
  2. 2Dolewaj stopniowo wodę i zagniataj przez 5 minut do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  3. 3Następnie przebij ciasto i podziel na dwie kulki. Po 30 minutach rozwałkuj ciasto i wycinaj koła, jak na pierogi. Powinny mieć około 10 cm średnicy.
  4. 4W czasie wzrastania ciasta, w rondlu rozgrzej oliwę i dodaj do niej cebulę oraz czosnek. Smaż mieszając przez 5 minut.
  5. 5Dodaj przecier pomidorowy oraz oregano i pieprz. Gotuj na małym ogniu do odparowania połowy sosu. Odstaw na kilkanaście minut do ostygnięcia.
  6. 6Na środek wyłóż odrobinę sosu, posiekaną krakowską suchą, słupki papryki i plastry pieczarek. Dopraw minimalnie solą i pieprzem i posyp całość mozzarellą.
  7. 7Zawiń jak pieroga i posmaruj żółtkiem pomieszanym z wodą. Piecz w 250 st. C przez 10 minut.

Wrapy z kiełbasiakiem, mocą warzyw i coleslawem - przepis

Składniki:

  • 4 tortille
  • łyżka oliwy
  • opakowanie kiełbasiaka JBB Bałdyga
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/3 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • szczypta wędzonej papryki
  • 3 ogórki konserwowe
  • dojrzałe awokado
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 1/2 główki białej kapusty startej na grubych oczkach lub drobno posiekanej
  • duża marchewka starta podobnie jak kapusta
  • średnia cebula posiekana w kostkę
  • posiekany pęczek natki pietruszki
  • przeciśnięty ząbek czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Wrapy z kiełbasiakiem, mocą warzyw i coleslawem - sposób przygotowania

  1. 1Na rozgrzanej oliwie podsmaż do zrumienienia pokrojonego w kostkę kiełbasiaka z dodatkiem przypraw (kumin, kolendra, papryka, sól, pieprz).
  2. 2W misce umieść kapustę, posól ją, wymieszaj i pougniataj dłońmi przez 2 minuty. Odstaw na kwadrans. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
  3. 3Na tortillę wyłóż kiełbasiaka, sałatkę colesław oraz pokrojone pomidorki, ogórki i awokado.
  4. 4Zawiń całość w zgrabnego wrapa i grilluj z dwóch stron na patelni grillowej lub na ruszcie.

Zapiekane ziemniaczki z Polankami, twarogiem szczypiorkiem i czosnkiem - przepis

Składniki:

  • 1 kg dużych ziemniaków
  • 3 Polanki JBB Bałdyga pokrojone w cienkie plastry
  • 70 g masła
  • 150 g białego sera
  • 100 ml śmietany 30%
  • posiekany pęczek szczypiorku
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 4 czubate łyżki jogurtu greckiego lub 6 zwykłego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 posiekane w drobną kostkę korniszony lub 2 mniejsze ogórki konserwowe
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Zapiekane ziemniaczki z Polankami, twarogiem szczypiorkiem i czosnkiem - sposób przygotowania

  1. 1Ziemniaki umyj, przekrój wzdłuż na pół i zapiekaj przez 40 minut w 200 st. C. Ostudź i wydrąż środek, aby nie przebić skórki.
  2. 2Miąższ, biały ser, śmietanę dobrze rozetrzyj za pomocą widelca.
  3. 3Dodaj śmietanę, posiekane polanki, szczypiorek, żółtka oraz sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
  4. 4Białka ubij na sztywno i wmieszaj je delikatnie w powstały farsz.
  5. 5Nakładaj farsz w wydrążone ziemniaki i zapiekaj je przez 20 minut w 180 st. C.
  6. 6Na ostatnie 5 minut możesz posypać ziemniaki startym żółtym serem i włączyć górny ruszt.
  7. 7W misce wymieszaj wszystkie składniki. Powstanie sos czosnkowy.

Grzaneczki z pasztetem i karmelizowanymi owocami - przepis

Składniki:

  • bułka poznańska lub bagietka
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 średniej wielkości gruszki i figi
  • pasztet JBB Bałdyga "na okrągło"
  • 3 garście roszponki i rukoli
  • ser pleśniowy brie i ser bryndza

Grzaneczki z pasztetem i karmelizowanymi owocami - sposób przygotowania

  1. 1Bułkę pokrój w plastry, posmaruj cienko masłem i podsmaż na patelni. Odłóż na bok.
  2. 2Na patelni rozpuść masło i cukier. Dodaj obrane i pokrojone w plastry o grubości 1 cm gruszki. Karmelizuj gruszki, aż do zgęstnienia sosu. Na koniec dodaj posiekane listki tymianku.
  3. 3Na grzankę wyłóż listki roszponki, plaster sera brie, plaster pasztetu JBB Bałdyga "na okrągło. Na pasztecie ułóż lekko schłodzone gruszki.

Zobacz także:

Źródło: Jasiek Kuroń

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości