Popularny zamiennik cukru przyśpiesza starzenie się mózgu? "Nawet o ponad 1,5 roku"

słodziki
Co wpływa na starzenie się mózgu? Badacze sprawdzają wpływ słodzików
Źródło: AntonioGuillem/Getty Images
Słodziki takie jak aspartam, sacharyna, erytrytol czy ksylitol, nadają produktom spożywczym słodki smak, a przy okazji - nie mają zbyt wiele kalorii. Poleca się je osobom będącym na diecie, z cukrzycą lub dla ochrony zębów przed próchnicą. Według najnowszych badań nie są one jednak obojętne dla pracy i zdrowia mózgu. Jak mogą wpływać na nasze zdrowie?

Dalsza część artykułu dostępna jest pod materiałem wideo.

DD_20241014_Cukier_REP_napisy
Co z tym cukrem? - napisy
Źródło: Dzień Dobry TVN

Co wpływa na starzenie się mózgu?

Słodziki stosowane jako zamienniki cukru w żywności i napojach nie są obojętne dla mózgu, mogą przyspieszyć jego starzenie się nawet o ponad 1,5 roku – sugerują przeprowadzone w Brazylii obserwacyjne badania, opublikowane przez pismo "Neurology".

Z badań specjalistów Uniwersytetu Sao Paulo wynika, że słodziki mogą o 62 proc. przyśpieszyć starzenie się mózgu u osób, które spożywają średnio 191 miligramów dziennie tych substancji słodzących, co odpowiada jednej łyżeczce do herbaty.

- Oznacza to, że mózg takich osób może się postarzeć o 1,6 lat szybciej – twierdzi główna autorka tego opracowania prof. Claudia Kimie Suemento, dyrektor ośrodka prowadzącego badania nad starzeniem się w Sao Paulo.

W przypadku osób spożywających umiarkowane ilości słodzików, czyli 66 mg dziennie, ich mózg postarzał się o 1,3 lata wcześniej, w porównaniu do tych, którzy konsumowali najmniejsze ich ilości, czyli 20 mg dziennie. Wskazują na to badania prawie 13 tys. Brazylijczyków w wieku od 35. do 75. roku życia, prowadzone w ramach Brazilian Longitudinal Study of Adult Health.

Specjalistka zastrzega, że są to jedynie badania obserwacyjne.

- Nie mogę powiedzieć, że sztuczne słodziki są przyczyną spadku zdolności umysłowych. Wiemy jednak, że są one z nimi kojarzone – zaznacza.

Jak słodziki wpływają na pracę mózgu?

Dr Thomas M. Holland z Instytutu Badań nas Starzeniem się na Uniwersytecie Rush w Chicago twierdzi w komentarzu do badań, że używanie słodzików w napojach i żywności może wprowadzać w błąd, szczególnie dotyczy to tych reklamowanych jako "zdrowa" alternatywa.

International Sweeteners Association (ISA), organizacja zrzeszająca producentów i użytkowników słodzików o niskiej lub zerowej zawartości kalorii, w wypowiedzi dla CNN wyjaśnia, że słodziki są bezpiecznym i skutecznym sposobem zmniejszania spożycia cukru oraz kalorii, co ma szczególne znaczenie u osób z otyłością oraz cukrzycą typu 2.

- Bezpieczeństwo słodzików o niskiej lub zerowej zawartości kalorii potwierdzają czołowe autorytety zajmujące się zdrowiem – podkreśla się w informacji prasowej.

Prof. Claudia Kimie Suemento przyznaje, że potrzeba więcej badań, by potwierdzić ustalenia jej zespołu. Wskazuje jednak, że przyspieszone starzenie się mózgu zauważono u osób przed 60. rokiem życia, które spożywały większe ilości produktów zawierających słodziki. W przypadku osób starszych, powyżej 60 lat, takiej zależności nie stwierdzono.

- Sugeruje to, że największy wpływ na zdrowie mózgu ma dieta przestrzegana w średnim wieku, kilkadziesiąt lat przed ewentualnym pojawieniem się objawów pogorszenie się sprawności umysłowej – stwierdza.

Według dr. Stanleya Hazena, dyrektora Centrum Diagnostyki i Prewencji Chorób Kardiowaskularnych w Clevelend Clinic Lerner Research Institute, badania brazylijskie, jak również te przeprowadzone przez jego zespół oraz inne ośrodki kwestionują w dłuższym okresie bezpieczeństwo stosowania słodzików.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości