Coraz lepsza jakość polskiego mięsa
Polskie mięso drobiowe daje możliwość szerokiego wyboru, który zaspokoi najwybredniejszych smakoszy. Kurczak, indyk, kaczka, gęś, perliczka, kuropatwa… jest z czego wybierać. Każda z odmian mięsa drobiowego wyróżnia się smakiem, metodą obróbki, sposobem podania, a nawet daniem, w którym sprawdzi się najlepiej. Szefowie kuchni chętnie korzystają z całego wachlarza drobiowych przysmaków, a drobiowe podroby to rarytas w niejednej restauracji. W polskim mięsie drobiowym znajdują się witaminy: A, E, D, K oraz B1, B2 i B12 oraz łatwo przyswajalne białko. Dobrej jakości mięso drobiowe jest niezwykle ważne w zróżnicowanej diecie i prawidłowej pracy organizmu
Pierś z kaczki w sosie czekoladowym
Składniki:
- 4 piersi kaczki
- 2 łyżki sosu sojowego
- niewielka ilość oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- Łyżeczka majeranku
- 250 ml wina wytrawnego
- liść laurowy
- łyżeczka pieprzu w ziarnach, rozbitego
- szczypta cynamonu
- szczypta pieprzu cayenne
- pomarańcza, sparzona i wyszorowana
- 40 g masła
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- sól
Najlepszy drób? To ten ze znakiem QAFP
System obejmuje swoim zasięgiem wszystkie ogniwa łańcucha produkcyjnego, a produkty opatrzone znakiem QAFP są identyfikowalne na każdym etapie produkcji. Drób oznaczony certyfikatem QAFP, produkowany jest z należytą starannością i kontrolowany w całym cyklu produkcyjnym, w myśl zasady, że każda czynność może wpłynąć na końcową jakość.
Szczegółowe wytyczne, określające sposób żywienia ptactwa, dbałość o higienę i bezpieczeństwo, a także troska o dobrostan zwierząt i środowisko naturalne stanowią główne zasady systemu QAFP. Ich przestrzeganie jest systematycznie monitorowane na każdym etapie produkcji. Każdy wyrób dostarczany do sklepów przez producentów certyfikowanych w programie charakteryzuje się wysoką, powtarzalną jakością. W systemie ważne jest, aby karma stosowana w produkcji drobiu była przygotowana z wysokiej jakości składników i odpowiednio zbilansowana.
Spring rolls z kurczakiem i chrupiącymi warzywami
Składniki:
- 100 g cienkiego makaronu ryżowego lub sojowego
- 15 małych arkuszy papieru ryżowego
- 300 g mięsa z udek kurczaka
- łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- łyżka oleju do smażenia
- łyżka miodu
- duża marchewka
- ogórek zielony
- awokado
- 15 liści pachnotki
- doniczka kolendry
- doniczka mięty
- prażony sezam do dekoracji
Sos:
- 50 ml sosu sojowego
- 70 ml sosu chilli słodkiego
- łyżeczka octu ryżowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- łyżka prażonego sezamu
Zupa z pulpecikami z kurczaka
Składniki:
Zupa:
- 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 10 g krojonych grzybów Mun
- 100 g makaronu Vermicelli
- 50 g pędów z bambusa
- marchewka
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości korka od wina
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- łyżka oleju sezamowego
- sól
Pulpeciki:
- 300 g mielonego mięsa z kurczaka, ja użyłem udek
- mała marchew, starta na drobnej tarce
- kawałek imbiru wielkości dużego ząbka czosnku
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki posiekanej dymki
- łyżeczka sosu Sambal Oelek
- łyżeczka oleju sezamowego
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- szczypta soli sól
Zobacz także:
- Kaczka, schab i rostbef, czyli pieczenie według Szymona Czerwińskiego
- Przepisy na kaczkę Grzegorza Zawieruchy
- Kaczka po chińsku
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi, Dzień Dobry TVN