Przepisy na grilla dla dzieci
Kinder party w ogrodzie to idealny pomysł na letnie, słoneczne popołudnie. Atrakcje na świeżym powietrzu oraz smaczne przekąski sprawią, że każde dziecko będzie z radością wspominać ten dzień. Nie wiesz, jakie dania przygotować na grilla w ogrodzie, by zachwycić podniebienia małych gości? Z pomocą przychodzą kreatywne rozwiązania przygotowane przez Jaśka Kuronia i Marietę Marecką.
Pizzerinki na podpłomykach z polankami i sosem warzywnym
Jasiek Kuroń zaproponował przepis na pizzerinki na podpłomykach z polankami i sosem warzywnym. Ta przekąska jest niezwykle smaczna, ale też prosta w przygotowaniu. Czego potrzebujesz?
Składniki:
- 2 Polanki z szynki JBB Bałdyga,
- 200 g mąki pszennej + do podsypania,
- 100 ml wody gorącej wody,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz (ew. przyprawy np. papryka, zioła prowansalskie),
- szklanka passaty,
- ½ zgrillowanej papryki,
- ½ zgrillowanej cebuli,
- płaska łyżeczka oregano,
- kilka pieczarek,
- 70 g startej mozzarelli.
Przygotowanie:
1. Zagnieć ciasto z mąki, wody, oleju, soli i przypraw.
2. Do miski wlej passatę, dodaj zgrillowaną paprykę i cebulę, a następnie sól, pieprz i oregano. Całość zmiksuj.
3. Podziel ciasto na małe kulki i rozwałkowuj na niewielkie placki. Podpiecz je na grillu do zrumienienia.
4. Odwróć ciasto na drugą stronę i wyłóż na nie odrobinę sosu. Dodaj też pieczarki, polanki i ser. Grilluj kilka minut.
O tym warto pamiętać, czyli tipy Jaśka Kuronia:
Ekspert kulinarny radzi, by podpłomyki grillować przede wszystkim z boku rusztu, a nie bezpośrednio nad żarem czy ogniem. Inaczej mogą się spalić, a składniki nie zdążą się odpowiednio przypiec. Tworząc kompozycje warto spróbować różnych połączeń smaku. Możesz zastąpić paprykę innymi warzywami, a pieczarki np. ananasem.
Polanki z oscypkiem z grilla JBB Bałdyga
Marieta Marecka poleciła danie, które z pewnością zrobi furorę wśród dzieci - Polanki z oscypkiem z grilla JBB Bałdyga. Przygotowanie 10 sztuk domowych hot dogów zajmuje tylko 15 minut. Ten posiłek doda dzieciom energii na kolejne godziny szaleństw w gronie rówieśników.
Składniki:
- 10 szt. parówek Polanki z szynki JBB Bałdyga,
- 5 małych oscypków,
- 1 mały brokuł,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- olej,
- długie patyczki do szaszłyków,
- ketchup łagodny,
- opcjonalnie żurawina w słoiku,
- bułki do hot dogów.
Przygotowanie:
1. Natnij parówkę pod kątem, a nacięcia nadziej małymi kawałkami sera.
2. Nabij ją na patyczek do szaszłyków, tak by przeszedł wzdłuż i utrzymał kawałki sera.
3. Brokuł podziel na różyczki i także nabij po jednej sztuce na końcach parówki. Całość zamknij pomidorkiem i skrop olejem.
4. Grilluj na delikatnie rozgrzanym ruszcie, co jakiś czas obracając.
5. Parówki podaj w bułce do hot doga z żurawiną lub ketchupem.
O czym warto pamiętać, czyli typy Mariety Mareckiej:
Ekspertka kulinarna zaznacza, że nabicie parówki na patyczek pozwala lepiej przymocować ser. Chroni ją także przed zniekształceniem, do którego może dojść podczas grillowania. Ponadto parówką na patyku łatwiej jest obracać czy dołożyć do niej kolejną porcję warzyw.
Zobacz także:
- Czy powinno się marynować mięso na grilla? Katarzyna Bosacka odpowiada
- Savoir-vivre na grillu. Jak się zachować? Te zasady etykiety warto znać
- Jak nie marnować jedzenia po grillu? Poznaj szybkie i łatwe przepisy
Źródło zdjęcia głównego: Piotr Mizerski