Materiał promocyjny

Kinder party w ogrodzie. Jak je zorganizować? Poznaj niezawodne przepisy Jaśka Kuronia i Mariety Mareckiej 

DD_20230730_Kuron_rep_REP
Nasi eksperci kulinarni Jasiek Kuroń i Marieta Marecka znów podjęli się nie lada wyzwania. Tym razem przygotowali przepyszne dania z grilla na kinder party w ogrodzie. Aby urządzić ucztę, która zachwyci najmłodszych, wystarczy odrobina kreatywności. Jakie potrawy podać na przyjęciu?  

Przepisy na grilla dla dzieci 

>>Pobierz bezpłatny e-book

Kinder party w ogrodzie to idealny pomysł na letnie, słoneczne popołudnie. Atrakcje na świeżym powietrzu oraz smaczne przekąski sprawią, że każde dziecko będzie z radością wspominać ten dzień. Nie wiesz, jakie dania przygotować na grilla w ogrodzie, by zachwycić podniebienia małych gości? Z pomocą przychodzą kreatywne rozwiązania przygotowane przez Jaśka Kuronia i Marietę Marecką. 

Pizzerinki na podpłomykach z polankami i sosem warzywnym

Jasiek Kuroń zaproponował przepis na pizzerinki na podpłomykach z polankami i sosem warzywnym. Ta przekąska jest niezwykle smaczna, ale też prosta w przygotowaniu. Czego potrzebujesz? 

 Pizzerinki na podpłomykach
Pizzerinki na podpłomykach
Źródło: Piotr Mizerski

Składniki: 

  • 2 Polanki z szynki JBB Bałdyga,
    • 200 g mąki pszennej + do podsypania, 
      • 100 ml wody gorącej wody, 
        • 2 łyżki oleju, 
          • sól, pieprz (ew. przyprawy np. papryka, zioła prowansalskie), 
            • szklanka passaty, 
              • ½ zgrillowanej papryki, 
                • ½ zgrillowanej cebuli, 
                  • płaska łyżeczka oregano, 
                    • kilka pieczarek, 
                      • 70 g startej mozzarelli. 

                        Przygotowanie: 

                        1. Zagnieć ciasto z mąki, wody, oleju, soli i przypraw.

                        2. Do miski wlej passatę, dodaj zgrillowaną paprykę i cebulę, a następnie sól, pieprz i oregano. Całość zmiksuj. 

                        3. Podziel ciasto na małe kulki i rozwałkowuj na niewielkie placki. Podpiecz je na grillu do zrumienienia. 

                        4. Odwróć ciasto na drugą stronę i wyłóż na nie odrobinę sosu. Dodaj też pieczarki, polanki i ser. Grilluj kilka minut. 

                        O tym warto pamiętać, czyli tipy Jaśka Kuronia: 

                        Ekspert kulinarny radzi, by podpłomyki grillować przede wszystkim z boku rusztu, a nie bezpośrednio nad żarem czy ogniem. Inaczej mogą się spalić, a składniki nie zdążą się odpowiednio przypiec. Tworząc kompozycje warto spróbować różnych połączeń smaku. Możesz zastąpić paprykę innymi warzywami, a pieczarki np. ananasem. 

                        >>Pobierz bezpłatny e-book

                        Polanki z oscypkiem z grilla JBB Bałdyga 

                        Marieta Marecka poleciła danie, które z pewnością zrobi furorę wśród dzieci - Polanki z oscypkiem z grilla JBB Bałdyga. Przygotowanie 10 sztuk domowych hot dogów zajmuje tylko 15 minut. Ten posiłek doda dzieciom energii na kolejne godziny szaleństw w gronie rówieśników. 

                        Polanki z oscypkiem
                        Polanki z oscypkiem
                        Źródło: Piotr Mizerski

                        Składniki: 

                        • 10 szt. parówek Polanki z szynki JBB Bałdyga,
                          • 5 małych oscypków, 
                            • 1 mały brokuł, 
                              • kilka pomidorków koktajlowych, 
                                • olej, 
                                  • długie patyczki do szaszłyków, 
                                    • ketchup łagodny, 
                                      • opcjonalnie żurawina w słoiku, 
                                        • bułki do hot dogów. 

                                          Przygotowanie: 

                                          1. Natnij parówkę pod kątem, a nacięcia nadziej małymi kawałkami sera. 

                                          2. Nabij ją na patyczek do szaszłyków, tak by przeszedł wzdłuż i utrzymał kawałki sera. 

                                          3. Brokuł podziel na różyczki i także nabij po jednej sztuce na końcach parówki. Całość zamknij pomidorkiem i skrop olejem. 

                                          4. Grilluj na delikatnie rozgrzanym ruszcie, co jakiś czas obracając. 

                                          5. Parówki podaj w bułce do hot doga z żurawiną lub ketchupem. 

                                          O czym warto pamiętać, czyli typy Mariety Mareckiej: 

                                          Ekspertka kulinarna zaznacza, że nabicie parówki na patyczek pozwala lepiej przymocować ser. Chroni ją także przed zniekształceniem, do którego może dojść podczas grillowania. Ponadto parówką na patyku łatwiej jest obracać czy dołożyć do niej kolejną porcję warzyw. 

                                          Aktualnie czytasz: Kinder party w ogrodzie. Jak je zorganizować? Poznaj niezawodne przepisy Jaśka Kuronia i Mariety Mareckiej 
                                          Aktualnie czytasz: Kinder party w ogrodzie. Jak je zorganizować? Poznaj niezawodne przepisy Jaśka Kuronia i Mariety Mareckiej 

                                          Zobacz także:

                                          Źródło zdjęcia głównego: Piotr Mizerski

                                          Materiał promocyjny
                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                          Materiał promocyjny

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana