Materiał promocyjny

Menu na cały dzień - śniadanie, przystawka, obiad i kolacja z przepisów Jaśka Kuronia

Domowe menu na cały dzień
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował dania na cały dzień. Poznaj jego propozycję menu na cały dzień - przepisy na jesienną zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i sosem aurore, grzanki z pasztetem i karmelizowanymi figami, śniadaniowe niespodzianki z Cielaszkami oraz roladki ze schabu z szynką, serem i masłem pomidorowym.

Jesienna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i sosem aurore - przepis

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
    • 3 łyżki oliwy,
      • 400 g Kiełbasy Gospodarskiej marki JBB Bałdyga pokrojonej w pół plastry,
        • duża cebula posiekana w piórka,
          • biała część pora posiekana,
            • 4 ząbki czosnku posiekane w płatki,
              • łyżka posiekanego świeżego tymianku,
                • 100 g żółtego sera,
                  • sól, pieprz.

                    Składniki na sos:

                    • 40 g masła,
                      • średnia cebula pokrojona w kostkę,
                        • 40 g mąki pszennej,
                          • 500 ml mleka,
                            • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
                              • sól, pieprz.

                                Sposób przygotowania:

                                Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Ziemniaki obierz i potnij w cienkie plastry. Formę nasmaruj tłuszczem. Ułóż dwie warstwy plasterków na spodzie i po bokach naczynia żaroodpornego.

                                Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż kiełbasę na rumiany kolor. Dodaj cebulę, czosnek, tymianek i pora. Smaż na niewielkim ogniu. Kiedy składniki zmiękną, układaj w naczyniu warstwę ziemniaków i warstwę podsmażonych warzyw i kiełbasy. Wykładaj tak na zmianę, do zakończenia składników. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.

                                W rondlu rozpuść masło, zeszklij cebulę i dodaj mąkę pszenną. Dobrze wymieszaj, wlej mleko i na niewielkim ogniu podgrzewaj sos. Kiedy zacznie gęstnieć, dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Zamieszaj i zdejmij z ognia.

                                Zapiekankę w naczyniu zalej sosem i wstaw do pieca na 30 minut. Po tym czasie na wierzchu ułóż starty żółty ser i zapiekaj jeszcze 15 minut.

                                zapiekanka
                                Jesienna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i sosem aurore
                                zapiekanka
                                Źródło: East News/Michał Woźniak

                                Grzanki z pasztetem i karmelizowanymi figami - przepis

                                Składniki:

                                • bagietka,
                                  • 2 opakowania Pasztetu Delikatesowego Extra z Szynką JBB Bałdyga,
                                    • 6 fig,
                                      • 2 łyżki masła,
                                        • 3 łyżki miodu,
                                          • 100 g rukoli,
                                            • 50 g orzechów włoskich ,
                                              • kilkanaście pomidorków koktajlowych.

                                                Sposób przygotowania:

                                                Bagietkę pokrój. Na suchej patelni przygotuj grzanki, kiedy ostygną, posmaruj je Pasztetem Delikatesowym.

                                                Na tej samej, suchej patelni upraż orzechy włoskie. Po zdjęciu orzechów rozpuść na patelni masło, figi przetnij na połówki i smaż 2 minuty z jednej strony na niewielkim ogniu. Dodaj miód i obróć figi na płaską stronę, smaż 2-3 minuty w zależności od dojrzałości owoców.

                                                Na grzance z pasztetem układaj ćwiartkę karmelizowanej figi, uprażonego orzecha, połówkę pomidorka oraz rukolę.

                                                grzanki
                                                Grzanki z pasztetem i karmelizowanymi figami
                                                grzanki
                                                Źródło: East News/Michał Woźniak

                                                Śniadaniowe niespodzianki z Cielaszkami - przepis

                                                Składniki:

                                                • opakowanie parówek Cielaszki marki JBB Bałdyga,
                                                  • kilkanaście kuleczek mozzarelli z zalewy,
                                                    • kilka pomidorów suszonych z zalewy,
                                                      • opakowanie ciasta francuskiego.

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Cielaszki natnij wzdłuż pionowo i poziomo, ale tak, aby nacięcia kończyły się centymetr przed obiema końcówkami. Chwyć parówkę tak, aby kciuk i palec wskazujący naciskały oba końce i delikatnie naciśnij. W parówce utworzy się „koszyczek” umieść w nim kuleczkę mozzarelli oraz paseczek suszonego pomidora. Za pomocą paska ciasta francuskiego owiń serowo – pomidorowy wkład.

                                                        Tak przygotowane Cielaszki możesz zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C lub smażyć na głębokim oleju.

                                                        Śniadaniowe niespodzianki z Cielaszkami
                                                        Śniadaniowe niespodzianki z Cielaszkami
                                                        Śniadaniowe niespodzianki z Cielaszkami
                                                        Źródło: East News/Michał Woźniak

                                                        Roladki ze schabu z szynką, serem i masłem pomidorowym - przepis

                                                        Składniki:

                                                        • kilkanaście plastrów Szynki zapiekanej na maśle marki JBB Bałdyga,
                                                          • 8 plastrów schabu po 160 g,
                                                            • 150 g masła,
                                                              • 5 suszonych posiekanych pomidorów z zalewy,
                                                                • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
                                                                  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte,
                                                                    • 8 plastrów żółtego sera,
                                                                      • sól, pieprz,
                                                                        • olej do smażenia.

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Przygotuj masło smakowe: połącz posiekane pomidory, czosnek, natkę pietruszki i masło. Dopraw solą i dobrze wymieszaj. Masło wyłóż na folię spożywczą i uformuj wałek, tocząc masło w przód i tył. Schowaj je do lodówki na pół godziny lub zamrażarki na 15 minut.

                                                                          Piekarnik rozgrzej do 160 st. C. Schab rozklep na grubość 4 mm (uważaj, aby nie zrobić dziury). Dopraw solą i pieprzem. Na każdym kawałku schabu ułóż po plastrze szynki, sera i sporym krążku masła smakowego. Boki mięsa złóż do środka, a następnie zwiń roladki. Możesz zabezpieczyć je wykałaczkami, ale lepszym rozwiązaniem jest związanie końców, za pomocą sznurka gastronomicznego.

                                                                          Obsmaż roladki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony, następnie przełóż do pieca i piecz 10 minut. Nie zapomnij o zdjęciu sznurka/wykałaczek przed podaniem.

                                                                          roladki
                                                                          Roladki ze schabu z szynką, serem i masłem pomidorowym
                                                                          roladki
                                                                          Źródło: East News/Michał Woźniak

                                                                          Zobacz także:

                                                                          Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                          Materiał promocyjny
                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                          Materiał promocyjny

                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana