Grzanki z ogórkiem kiszonym i ricottą - prosty przepis Mikołaja Reya

Grzanki z warzywną salsą
Grzanki z warzywną salsą
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Po świętach i sylwestrze wiele osób poszukuje odpowiedniej dla siebie, lekkiej diety. Kuchnia Dzień Dobry TVN to kopalnia inspiracji na takie (i inne) dania. Jak zrobić grzanki z ogórkiem kiszonym i ricottą? Sprawdź przepis Mikołaja Reya.

Grzanki z ogórkiem kiszonym i ricottą - przepis

Składniki:

  • 300 g ogórków kiszonych,
    • 1 bagietka,
      • 10 łyżek oliwy z oliwek,
        • 300 g ricotty,
          • 1½ cebuli,
            • 1½ pęczka koperku,
              • 3 ząbki czosnku,
                • sól i pieprz.

                  Jak zrobić grzanki z ogórkiem kiszonym i ricottą?

                  1. Bagietki pokrój na kromki po lekkim skosie, by grzanki były eleganckie, natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku, skrop delikatnie oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 5 minut, aż będą chrupkie.
                    1. Ogórki i cebule pokrój w drobną kostkę. Pół ząbka czosnku i koperek drobno posiekaj, wymieszaj z oliwą i dopraw solą i pieprzem.
                      1. Grzanki posmaruj ricottą, salsę z ogórków ułóż na wierzchu. Dekoruj kiełkami.

                        Zobacz także:

                        Źródło: Mikołaj Rey

                        Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości