Grzanki z ogórkiem kiszonym i ricottą - prosty przepis Mikołaja Reya

Grzanki z warzywną salsą
Grzanki z warzywną salsą
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Po świętach i sylwestrze wiele osób poszukuje odpowiedniej dla siebie, lekkiej diety. Kuchnia Dzień Dobry TVN to kopalnia inspiracji na takie (i inne) dania. Jak zrobić grzanki z ogórkiem kiszonym i ricottą? Sprawdź przepis Mikołaja Reya.

Grzanki z ogórkiem kiszonym i ricottą - przepis

Składniki:

  • 300 g ogórków kiszonych,
  • 1 bagietka,
  • 10 łyżek oliwy z oliwek,
  • 300 g ricotty,
  • 1½ cebuli,
  • 1½ pęczka koperku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.

Jak zrobić grzanki z ogórkiem kiszonym i ricottą?

  1. Bagietki pokrój na kromki po lekkim skosie, by grzanki były eleganckie, natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku, skrop delikatnie oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 5 minut, aż będą chrupkie.
  2. Ogórki i cebule pokrój w drobną kostkę. Pół ząbka czosnku i koperek drobno posiekaj, wymieszaj z oliwą i dopraw solą i pieprzem.
  3. Grzanki posmaruj ricottą, salsę z ogórków ułóż na wierzchu. Dekoruj kiełkami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości