Grzanki z ogórkiem kiszonym i ricottą - przepis
Składniki:
- 300 g ogórków kiszonych,
- 1 bagietka,
- 10 łyżek oliwy z oliwek,
- 300 g ricotty,
- 1½ cebuli,
- 1½ pęczka koperku,
- 3 ząbki czosnku,
- sól i pieprz.
Jak zrobić grzanki z ogórkiem kiszonym i ricottą?
- Bagietki pokrój na kromki po lekkim skosie, by grzanki były eleganckie, natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku, skrop delikatnie oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 5 minut, aż będą chrupkie.
- Ogórki i cebule pokrój w drobną kostkę. Pół ząbka czosnku i koperek drobno posiekaj, wymieszaj z oliwą i dopraw solą i pieprzem.
- Grzanki posmaruj ricottą, salsę z ogórków ułóż na wierzchu. Dekoruj kiełkami.
Zobacz także:
- Grzanki zapiekane z błękitnym serem i orzechami nerkowca i... brzoskwiniami. To połączenie Cię zaskoczy!
- Pyszne grzanki i zapiekanki. Przepisy Darii Ładochy
- Szparagowe grzanki z jajkiem z grilla – przepis Andrzeja Polana
Źródło: Mikołaj Rey
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: