Bigos można przyrządzić na słodko, w wersji kwaskowej lub nawet wytrawnej, dodając do niego nieco alkoholu. Jego fani doceniają w tym daniu możliwość wielokrotnego odgrzewania i to, że sprawdza się na szereg różnych okazji. Zobacz, czym przyprawić bigos, żeby smakował wybornie i jakie inne składniki warto do niego dodać, by nadać mu wyjątkowy aromat.
- Czym doprawić bigos?
- Co zrobić, żeby bigos nie był kwaśny lub zbyt mdły?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym doprawić bigos?
Przyprawy użyte do bigosu mogą złagodzić lub podkreślić smak znajdujących się w nim składników. Zatem co do niego dodać, aby móc stworzyć popisowe danie, które urzeknie kubki smakowe gości? Lista składników jest długa. Dlatego zamiast ryzykować popsucie potrawy, lepiej wiedzieć, jakie zioła do bigosu się sprawdzą i dopiero wtedy wyruszyć na zakupy. Dla tych, którzy nie mają czasu na samodzielne suszenie ziół, można polecić dostępną w sklepach gotową przyprawę do bigosu. Jej skład często zawiera w sobie mieszankę takich ziół, jak: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kminek, pieprz czy tymianek. Zwykle wszystkie dodaje się na początku przyrządzania potrawy, gdy kapusta nieco zmięknie. Jedynie pieprzem doprawia się danie pod sam koniec duszenia.
Bigos z jałowcem to także wyśmienita kulinarna propozycja. Ma on bowiem działanie regulujące trawienie, a do tego wspomaga wątrobę i wydzielanie żółci. Innym sposobem na to, jak doprawić bigos, jest dodanie do niego cząbru. Składnik ten ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, a do tego łagodzi takie objawy ze strony przewodu pokarmowego jak np. odbijanie. Kminek do bigosu to także dobry pomysł, ponieważ ma on działanie wiatropędne, zapobiega więc kolkom i wzdęciom.
Pomysłowość i odwaga w kulinarnych eksperymentach jest mile widziana w czasie przyrządzania potrawy, jaką jest bigos. Przyprawy, jakich się używa, to jedno, zaś czas gotowania, kolejność dodawania składników, właściwe proporcje i szczypta wyczucia najczęściej decydują o finalnym rezultacie tego dania. Często przepis na idealną kompozycję wypracowuje się latami metodą prób i błędów, które na szczęście można na etapie jego przyrządzania korygować. Za dużo pieprzu w bigosie można zniwelować, dodając do całości nieco słodkiej papryki lub miodu. Z kolei dodanie do bigosu ze słodkiej kapusty cynamonu wraz z cukrem, a także jabłka (np. antonówki) sprawi, że po danie chętniej sięgną także dzieci.
Co zrobić, żeby bigos nie był kwaśny lub zbyt mdły?
Podstawą udanego bigosu jest kapusta, która nie powinna być ani za kwaśna, ani za słona. Nie najlepiej o jej jakości świadczy wyczuwalna octowa nuta, więc takiego warzywa lepiej unikać. Problem nadmiernej kwasowości można jednak łatwo rozwiązać. Wystarczy dodać świeżej białej kapusty lub kilka łyżek cukru. Wiele osób jednak stosuje metodę przepłukania kapusty wodą, aby nieco zredukować jej kwaskowatość. Warto jednak pamiętać, że jeśli czynność wykonywana jest zbyt długo, bywa i tak, że warzywo straci smak i stanie się mdłe. Jak w takiej sytuacji uratować danie? Czym zakwasić bigos? W takim przypadku można dodać do niego sok z kapusty kiszonej, który przywróci utracony smak.
Niezależnie od tego, czy chcemy uzyskać bigos kwaskowy czy słodki, nie zaleca się doprawiać go solą. Mięsa, które się w nim umieszcza, często już ją posiadają, więc lepiej nie przesadzać z jej ilością. Dobrze wybrać więc te dobre jakościowo i dość tłuste, bo zbyt chude mogą ulec w czasie gotowania zbytniemu wysuszeniu. Ważna jest też różnorodność mięs. Sprawdzi się przede wszystkim dziczyzna, ale także kiełbasa, boczek czy kawałki wieprzowiny.
Co do bigosu? Najlepiej sprawdzą się te aromatyczne składniki
Doprawianie bigosu to nie tylko aromatyczne przyprawy, lecz także dodatki, które powodują, że potrawa nabiera niezwykłego smaku. Do tego rodzaju dania na pewno świetnie sprawdzą się grzyby. Dobrze jest je wcześniej namoczyć i lekko obgotować. Wywar zaś przyda się do ewentualnego podlania bigosu, jeśli zajdzie taka potrzeba. Dodanie miodu gryczanego do bigosu nada zaś mu słodkiego akcentu.
Kolejny sposób na to, jak doprawić bigos z kiszonej kapusty, to dodanie do niego pokrojonych suszonych śliwek i rodzynek. Potrawa zyska dzięki nim jeszcze bogatszy smak. Śliwki sprawią też, że nie będzie tak ciężkostrawna, bo świetnie wpływają na trawienie.
Innym pomysłem na przyprawienie bigosu może być także zastosowanie wędzonej papryki czy suszonych pomidorów. Co ciekawe, niektórzy dodają musztardę sarepską czy przecier pomidorowy. Danie to nie obędzie się także bez posiekanej w pióra, karmelizowanej cebuli.
Miłośnikom wytrawnych rozwiązań poleca się dodanie do bigosu nieco czerwonego wina lub odrobiny smakowej nalewki. Tutaj zalecany jest jednak umiar, ponieważ zbyt duża ilość trunku może skutecznie popsuć smak całej potrawy.
Zobacz także:
- Niedocenione przyprawy. Szefowie kuchni o tych, które są szczególnie wartościowe
- Najlepsze przyprawy do kaczki na różne sposoby. Jak podbić smak mięsa?
- Nie tylko cynamon, czyli jesienne przyprawy, które odmieniają potrawy
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Angelika Mostova/GettyImages