Jakie jednak przyprawy do kaczki można użyć, żeby zaskoczyć gości wyjątkowym smakiem głównego dania? Sprawdź!
Dalszą część artykułu znajdziesz pod materiałem wideo.
Przyprawy do kaczki - jakie stosować?
Mięso kaczki doskonale komponuje się ze słodkimi dodatkami, dlatego tak chętnie pieczone jest w towarzystwie jabłek, moreli, śliwek czy żurawiny. Doświadczone gospodynie eksperymentują, dodając do kaczki sos z malin lub z rodzynek.
Do pieczonej kaczki można użyć także słodkich przypraw, takich jak cynamon, miód, goździki, syrop z sosny lub syrop klonowy. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie kardamonu i imbiru. Stosując słodkie syropy, warto najpierw podpiec kaczkę w temperaturze do 140 stopni C. Kiedy mięso stanie się zarumienione, a jego pory zaczną się zamykać, trzeba posmarować kaczkę np. mieszaniną miodu z kardamonem oraz cynamonem i piec dalej w temperaturze 190 stopni. Karmelizowanie cukrów zawartych w miodzie sprawi, że smak przypraw stanie się zdecydowanie wyraźniejszy.
Innym sposobem przyprawienia kaczki, dla osób unikających słodkich dodatków, jest użycie majeranku oraz oregano. Te przyprawy świetnie sprawdzą się w towarzystwie soku z cytrusów oraz soli. Do kaczki pasuje również anyż i chili, warto jednak używać tych przypraw ostrożnie, by nie zdominowały całkowicie smaku mięsa.
Kaczka po azjatycku – jakie przyprawy są potrzebne?
Jedno z popularniejszych dań, których głównym składnikiem jest drób, stanowi kaczka w stylu orientalnym. To typowa potrawa kuchni azjatyckiej, dostępna w barach i restauracjach wietnamskich, którą można samodzielnie odtworzyć w domu. Przyprawy, jakie nadają kaczce orientalny smak, to przede wszystkim sos sojowy, imbir i kolendra. Z powodzeniem można użyć gotowych mieszanek przypraw do potraw chińskich, warto jednak zapoznać się z ich składem, aby wybrać te pozbawione cukru i konserwantów.
Żeby przygotować kaczkę po azjatycku dla 4 osób, należy przygotować:
- 500 g piersi kaczki,
- 3 papryki czerwone lub żółte,
- 1 cebulę czerwoną,
- 500 ml oleju,
- 40 ml sosu sojowego
- kawałek imbiru,
- kilka gałązek świeżej kolendry,
- 100 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- wodę,
- sól i pieprz,
- przyprawę do potraw chińskich.
Potrzebna będzie także patelnia o średnicy około 24 cm oraz rondel o pojemności 1,5 litra. Przygotuj również papierowe ręczniki do odsączenia nadmiaru tłuszczu z mięsa.
Przygotowanie:
- Pierś z kaczki pokrój w paski, następnie natrzyj ją przyprawą do potraw chińskich i odstaw na pół godziny.
- Pokrój paprykę i cebulę w paski.
- W rondelku rozgrzej olej, obtaczaj paski mięsa w mieszaninie mąki pszennej oraz mąki ziemniaczanej i zanurzaj w głębokim tłuszczu. Smaż, aż mięso do chwili zarumienienia, następnie odłóż je na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i podsmaż paprykę oraz cebulę. Kiedy zmiękną, do warzyw dodaj kaczkę. Dolej wody z dodatkiem przyprawy do dań chińskich i duś przez około 10 minut. Pod koniec dodaj sos sojowy oraz imbir starty lub przeciśnięty przez praskę.
- Danie podawaj posypane liśćmi kolendry, jako dodatek sprawdzi się również ryż.
Aromatyczne przyprawy do kaczki pieczonej
Każdy z nas może samodzielnie stworzyć aromatyczną mieszankę przypraw do mięsa z kaczki. Możesz zainspirować się naszym przepisem:
Składniki na danie dla 8 osób:
- cała kaczka,
- 1 litr wody,
- 2 łyżki suszonych płatków chili,
- 30 g soli,
- 80 g cukru,
- drobiowa kostka bulionowa,
- 6 ząbków czosnku,
- 30 g świeżego imbiru,
- dwie butelki piwa,
- łyżka pieprzu w ziarnach,
- 2 laski cynamonu,
- 2 gwiazdki anyżu,
- 2 liście laurowe,
- łyżeczka kuminu,
- łyżeczka kolendry,
- 3 nasiona kardamonu,
- ½ łyżeczki goździków,
- 5 łyżek ciemnego sosu sojowego.
Potrzebny będzie również garnek o pojemności około 5 litrów i brytfanka, w której zmieści się cała kaczka.
Przygotowanie:
- Przygotowanie potrawy rozpocznij od dokładnego umycia kaczki pod strumieniem wody.
- W moździerzu zmiażdż ze sobą pieprz, cynamon, anyż, liście laurowe, kumin, kolendrę, kardamon i goździki.
- Do dużego garnka wlej wodę, wsyp przygotowane przyprawy, dodaj sól, chili, pokrojony na kawałki imbir, a także cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek i kostkę bulionową. Taką zalewę gotuj pod przykryciem około 30 minut, a następnie wyłącz ogień i wlej dwie butelki piwa.
- Do mieszanki włóż kaczkę i odstaw do marynowania na 24–48 godzin.
- Po zamarynowaniu opłucz ją z przypraw, osusz, zaszyj otwory i włóż do brytfanki.
- Przed włożeniem do piekarnika polej ją sosem sojowym. Kaczkę musisz piec przez około 3,5 godziny, odwracając ją co pół godziny.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jesienią warto zrobić cytryny w sosie własnym. Ten domowy syrop wzmocni twoją odporność
- Czy można zrobić placki ziemniaczane bez tarki? Poznaj wyjątkowy przepis w dniu ich święta
- Rozgrzewające dania, które rozpłyną się w ustach. Oto przepisy Darii Ładochy
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: alvarez/Getty Images