Najlepsze przyprawy do kaczki na różne sposoby. Jak podbić smak mięsa?

kaczka
Najlepsze przyprawy do kaczki na różne sposoby. Jak podbić smak mięsa?
Źródło: alvarez/Getty Images
Polacy jedzą dużo drobiu, ale najczęściej wybierają kurczaka lub indyka. Warto sięgać również po kaczkę, ponieważ ma wyjątkowy smak oraz aromat i można z niej stworzyć wiele pysznych dań. Jakich przypraw użyć, by przygotować kaczkę na słodko lub słono? W tym celu doskonale sprawdzą się zarówno zioła, jak i owoce czy warzywa.

Jakie jednak przyprawy do kaczki można użyć, żeby zaskoczyć gości wyjątkowym smakiem głównego dania? Sprawdź!

Dalszą część artykułu znajdziesz pod materiałem wideo.

Kaczka według przepisu teściowej Adama Małysza
Kaczka według przepisu teściowej Adama Małysza
Źródło: Dzień Dobry TVN

Przyprawy do kaczki - jakie stosować?

Mięso kaczki doskonale komponuje się ze słodkimi dodatkami, dlatego tak chętnie pieczone jest w towarzystwie jabłek, moreli, śliwek czy żurawiny. Doświadczone gospodynie eksperymentują, dodając do kaczki sos z malin lub z rodzynek.

Do pieczonej kaczki można użyć także słodkich przypraw, takich jak cynamon, miód, goździki, syrop z sosny lub syrop klonowy. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie kardamonu i imbiru. Stosując słodkie syropy, warto najpierw podpiec kaczkę w temperaturze do 140 stopni C. Kiedy mięso stanie się zarumienione, a jego pory zaczną się zamykać, trzeba posmarować kaczkę np. mieszaniną miodu z kardamonem oraz cynamonem i piec dalej w temperaturze 190 stopni. Karmelizowanie cukrów zawartych w miodzie sprawi, że smak przypraw stanie się zdecydowanie wyraźniejszy.

Innym sposobem przyprawienia kaczki, dla osób unikających słodkich dodatków, jest użycie majeranku oraz oregano. Te przyprawy świetnie sprawdzą się w towarzystwie soku z cytrusów oraz soli. Do kaczki pasuje również anyż i chili, warto jednak używać tych przypraw ostrożnie, by nie zdominowały całkowicie smaku mięsa.

Kaczka po azjatycku – jakie przyprawy są potrzebne?

Jedno z popularniejszych dań, których głównym składnikiem jest drób, stanowi kaczka w stylu orientalnym. To typowa potrawa kuchni azjatyckiej, dostępna w barach i restauracjach wietnamskich, którą można samodzielnie odtworzyć w domu. Przyprawy, jakie nadają kaczce orientalny smak, to przede wszystkim sos sojowy, imbir i kolendra. Z powodzeniem można użyć gotowych mieszanek przypraw do potraw chińskich, warto jednak zapoznać się z ich składem, aby wybrać te pozbawione cukru i konserwantów.

Żeby przygotować kaczkę po azjatycku dla 4 osób, należy przygotować:

  • 500 g piersi kaczki,
  • 3 papryki czerwone lub żółte,
  • 1 cebulę czerwoną,
  • 500 ml oleju,
  • 40 ml sosu sojowego
  • kawałek imbiru,
  • kilka gałązek świeżej kolendry,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • wodę,
  • sól i pieprz,
  • przyprawę do potraw chińskich.

Potrzebna będzie także patelnia o średnicy około 24 cm oraz rondel o pojemności 1,5 litra. Przygotuj również papierowe ręczniki do odsączenia nadmiaru tłuszczu z mięsa.

Przygotowanie:

  1. Pierś z kaczki pokrój w paski, następnie natrzyj ją przyprawą do potraw chińskich i odstaw na pół godziny.
  2. Pokrój paprykę i cebulę w paski.
  3. W rondelku rozgrzej olej, obtaczaj paski mięsa w mieszaninie mąki pszennej oraz mąki ziemniaczanej i zanurzaj w głębokim tłuszczu. Smaż, aż mięso do chwili zarumienienia, następnie odłóż je na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i podsmaż paprykę oraz cebulę. Kiedy zmiękną, do warzyw dodaj kaczkę. Dolej wody z dodatkiem przyprawy do dań chińskich i duś przez około 10 minut. Pod koniec dodaj sos sojowy oraz imbir starty lub przeciśnięty przez praskę.
  5. Danie podawaj posypane liśćmi kolendry, jako dodatek sprawdzi się również ryż.

Aromatyczne przyprawy do kaczki pieczonej

Każdy z nas może samodzielnie stworzyć aromatyczną mieszankę przypraw do mięsa z kaczki. Możesz zainspirować się naszym przepisem:

Składniki na danie dla 8 osób:

  • cała kaczka,
  • 1 litr wody,
  • 2 łyżki suszonych płatków chili,
  • 30 g soli,
  • 80 g cukru,
  • drobiowa kostka bulionowa,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 30 g świeżego imbiru,
  • dwie butelki piwa,
  • łyżka pieprzu w ziarnach,
  • 2 laski cynamonu,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • 2 liście laurowe,
  • łyżeczka kuminu,
  • łyżeczka kolendry,
  • 3 nasiona kardamonu,
  • ½ łyżeczki goździków,
  • 5 łyżek ciemnego sosu sojowego.

Potrzebny będzie również garnek o pojemności około 5 litrów i brytfanka, w której zmieści się cała kaczka.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie potrawy rozpocznij od dokładnego umycia kaczki pod strumieniem wody.
  2. W moździerzu zmiażdż ze sobą pieprz, cynamon, anyż, liście laurowe, kumin, kolendrę, kardamon i goździki.
  3. Do dużego garnka wlej wodę, wsyp przygotowane przyprawy, dodaj sól, chili, pokrojony na kawałki imbir, a także cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek i kostkę bulionową. Taką zalewę gotuj pod przykryciem około 30 minut, a następnie wyłącz ogień i wlej dwie butelki piwa.
  4. Do mieszanki włóż kaczkę i odstaw do marynowania na 24–48 godzin.
  5. Po zamarynowaniu opłucz ją z przypraw, osusz, zaszyj otwory i włóż do brytfanki.
  6. Przed włożeniem do piekarnika polej ją sosem sojowym. Kaczkę musisz piec przez około 3,5 godziny, odwracając ją co pół godziny.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości