Przygotuj pyszny obiad na bogato w długi weekend z Bartkiem Boratynem

Bartosz Boratyn
Przygotuj pyszny obiad na bogato z przepisami Bartka Boratyna
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn przygotował obiad na bogato z okazji długiego weekendu. Przyrządź prawdziwą ucztę, która oczaruje gości i podbije podniebienia. Poznaj jego sposoby na gnocchi, kaczkę, croisanty i ciasto z białym makiem.

Gnocchi z gruszką, serem pleśniowym i orzechami

Składniki:

  • opakowanie gnocchi,
  • 200 g sera pleśniowego,
  • 100 ml białego wina,
  • 4 gruszki,
  • 100 g masła,
  • 3 łyżki miodu,
  • garść posiekanych orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone gruszki oraz miód. Całość karmelizujemy. Na końcu dodajemy wino i gotujemy jeszcze około 3/4 min. Całość blendujemy na gładki sos. W tym czasie gotujemy gnocchi zgodnie z instrukcją na op. (możemy również przygotować sami makaron w domu, lecz będzie to bardziej pracochłonne). Gotowy zblendowany sos przekładamy na patelnię i dodajemy do niego pokrojony ser. Mieszamy do czasu, aż się rozpuści na małym ogniu. Na końcu dodajemy posiekane orzechy włoskie. Do sosu dodajemy ugotowane gnocchi i mieszamy.

Gnocchi z gruszką, serem pleśniowym i orzechami
Gnocchi z gruszką, serem pleśniowym i orzechami
Gnocchi z gruszką, serem pleśniowym i orzechami
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Kaczka air sous vide

Składniki:

  • 2 filety z piersi kaczki,
  • pomarańcza,
  • 8 gałązek tymianku,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 10 jagód jałowca,
  • 2 szalotki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego,
  • 500 ml soku pomarańczowego.

Sposób przygotowania:

Piersi kaczki umyć, osuszyć i przeciąć ostrym nożem po stronie skóry. Umyj pomarańczę, wysusz i pokrój w plasterki. Umyj tymianek i wytrząśnij do sucha. Umieść filety z piersi kaczki razem z plastrami pomarańczy, tymiankiem, ziarnami pieprzu i owocami jałowca w worku próżniowym i zamknij go próżniowo. Włóż worek do piekarnika z funka Air Sous vide i piecz sous-vide przez ok. 120 min. Na krótko przed końcem gotowania szalotki obierz i pokrój w drobną kostkę.

W rondelku roztop masło i zeszklij szalotkę. Zdeglasuj likierem pomarańczowym i zalej sokiem pomarańczowym. Doprowadź wszystko do wrzenia i zredukuj sos do pożądanej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyjmij piersi z kaczki z torebki i osusz mięso. Na rozgrzanej patelni obsmaż piersi kaczki najpierw po stronie skóry, a następnie obróć i zakończ obsmażanie do pożądanego zarumienienia. Pokrój pierś w poprzek i podawaj z sosem.

Kaczka air sous vide
Kaczka air sous vide
Kaczka air sous vide
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Ciasto z białym makiem

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek,
  • szklanka drobnego cukru,
  • 3 szklanki przesianej mąki,
  • 250 g masła temp. pokojowa,
  • 10 łyżek mleka,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg białego maku,
  • 1,5 l wrzącego mleka albo wody,
  • 150 g rozpuszczonego masła,
  • 3 jajka,
  • 180 g cukru pudru,
  • 100 g blanszowanych migdałów,
  • 240 g konfitury pomarańczowej,
  • 200 g marcepanu,
  • 200 g kwaśnej śmietany 22%,
  • 6 biszkoptów,
  • 3 łyżki likieru migdałowego.

Składniki na lukier:

  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 7 łyżek soku z pomarańczy,
  • 2 garstki grubo siekanych orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

Masa makowa: zalewamy mak gorącym mlekiem albo wodą (może być pół na pół) i gotujemy na małym ogniu 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do przestudzenia na minimum 1-2 godziny (można to zrobić wieczorem) Duży durszlak albo sitko wykładamy gazą i przekładamy mak do odsączenia z płynu. Następnie mielimy trzy razy. Przy drugim mieleniu dodajemy do maku biszkopty, marcepan i migdały. Gdy mak będzie już zmielony, do masy dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Ciasto: masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa będzie ładnie połączona, dodajemy na zmianę mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem. Białka ubijamy na sztywno. Do masy dodajemy 2 łyżki białka, delikatnie mieszamy do połączenia, a następnie dodajemy już wszystko. Na blaszkę wykładamy około 60% ciasta, następnie masę makową a na koniec pozostałe ciasto. Wkładamy do piekarnika na około 45 minut (wierzch ciasta powinien być złoty) w 180*C. Studzimy.

Lukier: do cukru pudru dodajemy sok i mieszamy do połączenia. Lukier równomiernie rozprowadzamy na cieście, a na koniec posypujemy orzechami.

Ciasto z białym makiem
Ciasto z białym makiem
Ciasto z białym makiem
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Croissanty z jajecznicą truflową

Składniki:

  • 4 croissanty,
  • 4 jajka,
  • 100 g śmietanki 30%,
  • 2 łyżki pasty truflowej ,
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz .

Sposób przygotowania:

Średnią nieprzywierającą patelnię umieścić na średnim ogniu i dodać masło. Jajka ubij lub roztrzep ze śmietanką oraz pastą truflową i dopraw solą i pieprzem. Gdy patelnia będzie gorąca, a masło się już roztopi, dodaj jajka na patelnię i powoli mieszaj drewnianą łyżką. Gdy jajka zaczną się ścinać, mieszaj do pożądanej konsystencji. Podawaj z croissantami posypane, a całość posyp parmezanem.

Croissanty z jajecznicą truflową
Croissanty z jajecznicą truflową
Croissanty z jajecznicą truflową
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości