Gnocchi z gruszką, serem pleśniowym i orzechami
Składniki:
- opakowanie gnocchi,
- 200 g sera pleśniowego,
- 100 ml białego wina,
- 4 gruszki,
- 100 g masła,
- 3 łyżki miodu,
- garść posiekanych orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone gruszki oraz miód. Całość karmelizujemy. Na końcu dodajemy wino i gotujemy jeszcze około 3/4 min. Całość blendujemy na gładki sos. W tym czasie gotujemy gnocchi zgodnie z instrukcją na op. (możemy również przygotować sami makaron w domu, lecz będzie to bardziej pracochłonne). Gotowy zblendowany sos przekładamy na patelnię i dodajemy do niego pokrojony ser. Mieszamy do czasu, aż się rozpuści na małym ogniu. Na końcu dodajemy posiekane orzechy włoskie. Do sosu dodajemy ugotowane gnocchi i mieszamy.
Kaczka air sous vide
Składniki:
- 2 filety z piersi kaczki,
- pomarańcza,
- 8 gałązek tymianku,
- 10 ziaren pieprzu,
- 10 jagód jałowca,
- 2 szalotki,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki likieru pomarańczowego,
- 500 ml soku pomarańczowego.
Sposób przygotowania:
Piersi kaczki umyć, osuszyć i przeciąć ostrym nożem po stronie skóry. Umyj pomarańczę, wysusz i pokrój w plasterki. Umyj tymianek i wytrząśnij do sucha. Umieść filety z piersi kaczki razem z plastrami pomarańczy, tymiankiem, ziarnami pieprzu i owocami jałowca w worku próżniowym i zamknij go próżniowo. Włóż worek do piekarnika z funka Air Sous vide i piecz sous-vide przez ok. 120 min. Na krótko przed końcem gotowania szalotki obierz i pokrój w drobną kostkę.
W rondelku roztop masło i zeszklij szalotkę. Zdeglasuj likierem pomarańczowym i zalej sokiem pomarańczowym. Doprowadź wszystko do wrzenia i zredukuj sos do pożądanej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyjmij piersi z kaczki z torebki i osusz mięso. Na rozgrzanej patelni obsmaż piersi kaczki najpierw po stronie skóry, a następnie obróć i zakończ obsmażanie do pożądanego zarumienienia. Pokrój pierś w poprzek i podawaj z sosem.
Ciasto z białym makiem
Składniki na ciasto:
- 6 jajek,
- szklanka drobnego cukru,
- 3 szklanki przesianej mąki,
- 250 g masła temp. pokojowa,
- 10 łyżek mleka,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na nadzienie:
- 1 kg białego maku,
- 1,5 l wrzącego mleka albo wody,
- 150 g rozpuszczonego masła,
- 3 jajka,
- 180 g cukru pudru,
- 100 g blanszowanych migdałów,
- 240 g konfitury pomarańczowej,
- 200 g marcepanu,
- 200 g kwaśnej śmietany 22%,
- 6 biszkoptów,
- 3 łyżki likieru migdałowego.
Składniki na lukier:
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- 7 łyżek soku z pomarańczy,
- 2 garstki grubo siekanych orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
Masa makowa: zalewamy mak gorącym mlekiem albo wodą (może być pół na pół) i gotujemy na małym ogniu 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do przestudzenia na minimum 1-2 godziny (można to zrobić wieczorem) Duży durszlak albo sitko wykładamy gazą i przekładamy mak do odsączenia z płynu. Następnie mielimy trzy razy. Przy drugim mieleniu dodajemy do maku biszkopty, marcepan i migdały. Gdy mak będzie już zmielony, do masy dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Ciasto: masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa będzie ładnie połączona, dodajemy na zmianę mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem. Białka ubijamy na sztywno. Do masy dodajemy 2 łyżki białka, delikatnie mieszamy do połączenia, a następnie dodajemy już wszystko. Na blaszkę wykładamy około 60% ciasta, następnie masę makową a na koniec pozostałe ciasto. Wkładamy do piekarnika na około 45 minut (wierzch ciasta powinien być złoty) w 180*C. Studzimy.
Lukier: do cukru pudru dodajemy sok i mieszamy do połączenia. Lukier równomiernie rozprowadzamy na cieście, a na koniec posypujemy orzechami.
Croissanty z jajecznicą truflową
Składniki:
- 4 croissanty,
- 4 jajka,
- 100 g śmietanki 30%,
- 2 łyżki pasty truflowej ,
- łyżka masła,
- sól i pieprz .
Sposób przygotowania:
Średnią nieprzywierającą patelnię umieścić na średnim ogniu i dodać masło. Jajka ubij lub roztrzep ze śmietanką oraz pastą truflową i dopraw solą i pieprzem. Gdy patelnia będzie gorąca, a masło się już roztopi, dodaj jajka na patelnię i powoli mieszaj drewnianą łyżką. Gdy jajka zaczną się ścinać, mieszaj do pożądanej konsystencji. Podawaj z croissantami posypane, a całość posyp parmezanem.
Zobacz także:
- Jak samodzielnie zrobić rogala świętomarcińskiego? Poznaj przepis Beaty Kartowicz
- Na 11 listopada - gęsina i rogale!
- Święto Dziękczynienia po polsku. Ten przepis na kurczaka oczaruje gości
Autor: TS
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News