Kaczka w czerwonym winie z owocami, kluskami śląskimi i kapustą czerwoną
Składniki na kaczkę:
- kaczka,
- opakowanie majeranku,
- 10 ząbków czosnku,
- sól.
- różne owoce z przewagą jabłek: śliwki, jabłka, gruszki, pomarańcze,
- czerwone wino półsłodkie.
Składniki - kapusta:
- główka kapusty czerwonej,
- 2 cebule,
- 200 g boczku wędzonego,
- ocet, sól, pieprz.
Składniki na kluski śląskie:
- ziemniaki gotowane (2 kg na 10 osób),
- mąka ziemniaczana,
- jajko.
Sposób przygotowania:
Kaczka:
Kaczkę nacieramy solą, zmiażdżonym czosnkiem i dużą ilością majeranku, także w środku. Nadziewamy owocami i spinamy wykałaczkami. Pieczemy w piekarniku przez około 40 minut i następnie wlewamy około 150 ml wina i dusimy do miękkości.
Kapusta:
Kapustę drobno poszatkować. Potem ją posolić, ugotować i odcedzić. Boczek przysmażyć, a później cebulkę drobno pokroić. Do ugotowanej kapusty dodać cebulkę, boczek, ocet, sól i pieprz do smaku.
Kluski śląskie:
Ziemniaki ugotować, posolić, przestudzić. Potem przecisnąć przez praskę do miski. Ciasto w misce podzielić na 4 części, do jednej dodać mąkę ziemniaczaną oraz jajko, wymieszać i uformować małe kuleczki z dziurką w środku. Gotować w osolonej wodzie, wyjąć 2-3 minuty po wypłynięciu.
Zobacz także:
- Sprawdzony sposób na kaczkę. Zrób ją z mistrzem "Oddaszfartucha"
- Kaczka pieczona z brzoskwiniami w sosie własnym, czyli sezonowe danie sierpnia
- Sposób na kaczkę, czyli kaczka z modrą kapustą
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Adam Małysz
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News