Sekretny rodzinny przepis na ulubioną kaczkę Adama Małysza. Były skoczek uwielbia to danie

Sekretny rodzinny przepis na ulubioną kaczkę Adama Małysza. Były skoczek uwielbia to danie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kaczka według przepisu teściowej Adama Małysza
Kaczka według przepisu teściowej Adama Małysza
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Kaczka w czerwonym winie z owocami, kluskami śląskimi i czerwoną kapustą to ulubione danie Adama Małysza. Jest to sekretny przepis jego teściowej, którym zajada się cała rodzina. W kuchni Dzień Dobry TVN były skoczek zaprezentował, jak je przyrządzić. Kulinarnym wsparciem był dla niego David Gaboriaud. Sprawdź recepturę poniżej.

Kaczka w czerwonym winie z owocami, kluskami śląskimi i kapustą czerwoną

Składniki na kaczkę:

  • kaczka,
    • opakowanie majeranku,
      • 10 ząbków czosnku,
        • sól.
          • różne owoce z przewagą jabłek: śliwki, jabłka, gruszki, pomarańcze,
            • czerwone wino półsłodkie.

              Składniki - kapusta:

              • główka kapusty czerwonej,
                • 2 cebule,
                  • 200 g boczku wędzonego,
                    • ocet, sól, pieprz.

                      Składniki na kluski śląskie:

                      • ziemniaki gotowane (2 kg na 10 osób),
                        • mąka ziemniaczana,
                          • jajko.

                            Sposób przygotowania:

                            Kaczka:

                            Kaczkę nacieramy solą, zmiażdżonym czosnkiem i dużą ilością majeranku, także w środku. Nadziewamy owocami i spinamy wykałaczkami. Pieczemy w piekarniku przez około 40 minut i następnie wlewamy około 150 ml wina i dusimy do miękkości.

                            Kapusta:

                            Kapustę drobno poszatkować. Potem ją posolić, ugotować i odcedzić. Boczek przysmażyć, a później cebulkę drobno pokroić. Do ugotowanej kapusty dodać cebulkę, boczek, ocet, sól i pieprz do smaku.

                            Kluski śląskie:

                            Ziemniaki ugotować, posolić, przestudzić. Potem przecisnąć przez praskę do miski. Ciasto w misce podzielić na 4 części, do jednej dodać mąkę ziemniaczaną oraz jajko, wymieszać i uformować małe kuleczki z dziurką w środku. Gotować w osolonej wodzie, wyjąć 2-3 minuty po wypłynięciu.

                            Kaczka w winie z kluskami śląskimi i kapustą czerwoną
                            Kaczka w winie z kluskami śląskimi i kapustą czerwoną
                            Kaczka w winie z kluskami śląskimi i kapustą czerwoną
                            Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                            Zobacz także:

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości