Materiał promocyjny

Sposób na kaczkę, czyli kaczka z modrą kapustą

Nowa La Boheme to ulubiona restauracja prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Kucharze tej restauracji przyrządzali potrawy na prezydencką galę. Dziś przygotowali je dla widzów Dzień dobry TVN.

Plastry owczego sera „bundz” i polnych pomidorów ze staropolskim olejem lnianym

Składniki:

80 g sera owczego

60 g pomidorów

Ząbek czosnku

20 ml oleju lnianego

10 ml oliwy z oliwek

10 g natki pietruszki

5 ml zredukowanego balsamico

Przygotowanie:

Ser owczy marynujemy 1 godzinę w oleju lnianym z ząbkiem czosnku. Kroimy ser i pomidory na plastry, na talerzu dekorujemy balsamico i oliwą.

Sorbet cytrynowy

Składniki:

3 cytryny

50 ml wody

100 g cukru

1 białko

Przygotowanie:

Z wody i cukru przygotowujemy syrop, dodajemy sok z cytryny i ubite białko. Wkładamy do zamrażarki i co kilka min. dokładnie mieszamy. Po 3 godzinach sorbet jest gotowy. Dekorujemy skórką z limonki.

Filet z mazurskiego sandacza podany z duszonymi kurkami i sosem z dzikich raków z koperkiem

Składniki:

160 g sandacza (filet)

60 g kurek

40 g mięsa z raków

1 cebula

10 g przecieru pomidorowego

20 ml śmietany

1 limonka

1 ziemniak

1 gałązka kopru

5 ml miodu

Przygotowanie:

Smażymy filet z sandacza i pieczemy 8 min (180 st. C). Mięso raków smażymy z przecierem pomidorowym i cebulą, dodajemy śmietanę i przyprawiamy. Z ziemniaka formujemy koszyczek, frytujemy i nakładamy kurki. Wszystkie składniki nakładamy na talerz i dekorujemy limonką.

Kaczka pieczona z jabłkami, modrą kapustą i sosem z szarej renety z dodatkiem krupniku

Składniki:

1,5 kaczki barbarie

2 jabłka „Szara reneta”

100 g kapusty czerwonej

20 g orzecha włoskiego

20 g rodzynków

czerwone wino

krupnik

białe wino

1 pomarańcza

Majeranek, czosnek, sól, pieprz

Przygotowanie:

Marynujemy kaczkę w majeranku i czosnku, nadziewamy pomarańczą oraz jabłkami z czerwonym winem. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 2 godziny. Podajemy bez kości z kapusta i jabłkami z krupnikiem.

Kremówka z malinami

Składniki:

100 g ciasta francuskiego

50 g malin

1 marakuja

10 g mąki

20 ml mleka

20 ml śmietany 36%

laska wanilii

2 żółtka

30 g cukru

10 g cukru pudru

mięta

Przygotowanie:

Upieczone, cienkie plastry ciasta przekładamy kremem waniliowym i malinami. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sosem z marakui.

Palce lizać!

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości