Plastry owczego sera „bundz” i polnych pomidorów ze staropolskim olejem lnianym
Składniki:
80 g sera owczego
60 g pomidorów
Ząbek czosnku
20 ml oleju lnianego
10 ml oliwy z oliwek
10 g natki pietruszki
5 ml zredukowanego balsamico
Przygotowanie:
Ser owczy marynujemy 1 godzinę w oleju lnianym z ząbkiem czosnku. Kroimy ser i pomidory na plastry, na talerzu dekorujemy balsamico i oliwą.
Sorbet cytrynowy
Składniki:
3 cytryny
50 ml wody
100 g cukru
1 białko
Przygotowanie:
Z wody i cukru przygotowujemy syrop, dodajemy sok z cytryny i ubite białko. Wkładamy do zamrażarki i co kilka min. dokładnie mieszamy. Po 3 godzinach sorbet jest gotowy. Dekorujemy skórką z limonki.
Filet z mazurskiego sandacza podany z duszonymi kurkami i sosem z dzikich raków z koperkiem
Składniki:
160 g sandacza (filet)
60 g kurek
40 g mięsa z raków
1 cebula
10 g przecieru pomidorowego
20 ml śmietany
1 limonka
1 ziemniak
1 gałązka kopru
5 ml miodu
Przygotowanie:
Smażymy filet z sandacza i pieczemy 8 min (180 st. C). Mięso raków smażymy z przecierem pomidorowym i cebulą, dodajemy śmietanę i przyprawiamy. Z ziemniaka formujemy koszyczek, frytujemy i nakładamy kurki. Wszystkie składniki nakładamy na talerz i dekorujemy limonką.
Kaczka pieczona z jabłkami, modrą kapustą i sosem z szarej renety z dodatkiem krupniku
Składniki:
1,5 kaczki barbarie
2 jabłka „Szara reneta”
100 g kapusty czerwonej
20 g orzecha włoskiego
20 g rodzynków
czerwone wino
krupnik
białe wino
1 pomarańcza
Majeranek, czosnek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Marynujemy kaczkę w majeranku i czosnku, nadziewamy pomarańczą oraz jabłkami z czerwonym winem. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 2 godziny. Podajemy bez kości z kapusta i jabłkami z krupnikiem.
Kremówka z malinami
Składniki:
100 g ciasta francuskiego
50 g malin
1 marakuja
10 g mąki
20 ml mleka
20 ml śmietany 36%
laska wanilii
2 żółtka
30 g cukru
10 g cukru pudru
mięta
Przygotowanie:
Upieczone, cienkie plastry ciasta przekładamy kremem waniliowym i malinami. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sosem z marakui.
Palce lizać!
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN