Dubajska czekolada podbija internet. Z łatwością przygotujesz ją w domu

Kataifi
Dubajska czekolada podbija internet. Z łatwością przygotujesz ją w domu
Źródło: Photography By Tonelson/Getty Images/instagram.com/nathallae
Dubajska czekolada podbija internet. Nie tylko jest w jednym, z najbardziej "gorących" smaków tego sezonu - pistacji, ale do tego ma w sobie niesamowite nadzienie. Jak zrobić tę czekoladę? Czy można zastąpić tajemniczy składnik? Sekret zdradziła Natalia Maszkowska, uczestniczka 7. edycji programu MasterChef, na swoim kanale "Natalia Maszkowska Food & Travel".

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Porady dietetyków

DD_20211025_Makaron_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Dubajska czekolada podbija internet

W sieci pojawiło się mnóstwo filmików z dubajską czekoladą. Smakołyk nie jest jednak do kupienia, a do zrobienia samodzielnie. W niektórych miejscach na świecie można go już dostać w kawiarniach i cukierniach, ale w Polsce jeszcze się nie pojawił. Mamy jednak na to sposób - z tym przepisem będzie można cieszyć się orientalnym smakiem.

Ciasto kataifi

Kataifi to finezyjne ciasto, które pochodzi wcale nie z Dubaju... a z Grecji. Ze względu na jego wygląd jest idealną bazą do różnych deserów. Zachowuje się podobnie, jak ciasto filo - jest niezwykle chrupkie, a to dlatego, że technicznie jest to właśnie to ciasto, jedynie pocięte na wąskie paski.

Zatem, jeśli ciężko nam jest dostać ciasto kataifi, możemy wykorzystać zwykłe ciasto filo, dostępne w wielu dyskontach i marketach - wyjaśnia Natalia Maszkowska na Instagramie.

Jak zrobić dubajską czekoladę? Poznaj przepis Natalii Maszkowskiej

Składniki:

  • ciasto filo,
  • czekolada (gotowa, według uznania),
  • masło,
  • kremy: pistacjowy i z orzechów laskowych.

Potrzebna będzie też silikonowa foremka. Może być w kształcie tabliczki czekolady, ale nie musi.

Sposób przygotowania:

Połowę czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie wylewamy do foremki, tak, aby stworzyć skorupkę. Należy czekoladę rozprowadzić równomiernie po formie, aby powstało "naczynie" na farsz. Całość wkładamy do lodówki do pełnego zastygnięcia.

Masło rozpuszczamy na patelni, a w tym czasie ciasto filo kroimy na drobne paseczki. Te następnie kroimy w poprzek, aby powstały nam krótkie nitki ciasta. Wrzucamy je na patelnie i podsmażamy, aż całość się zezłoci i zrobi chrupkie.

Następnie dodajemy pasty orzechowe - pistacjową i opcjonalnie pastę z orzechów laskowych. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Kiedy wystygnie - przekładamy do foremki wysmarowanej czekoladą.

Ponownie rozpuszczamy pozostałą czekoladę i zalewamy nią foremkę, aby przykryć naszą warstwę ciasta kataifi. Pozostawiamy do schłodzenia - po 4 godzinach w lodówce będzie gotowa do zjedzenia.

Smacznego.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości