Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Porady dietetyków
Dubajska czekolada podbija internet
W sieci pojawiło się mnóstwo filmików z dubajską czekoladą. Smakołyk nie jest jednak do kupienia, a do zrobienia samodzielnie. W niektórych miejscach na świecie można go już dostać w kawiarniach i cukierniach, ale w Polsce jeszcze się nie pojawił. Mamy jednak na to sposób - z tym przepisem będzie można cieszyć się orientalnym smakiem.
Ciasto kataifi
Kataifi to finezyjne ciasto, które pochodzi wcale nie z Dubaju... a z Grecji. Ze względu na jego wygląd jest idealną bazą do różnych deserów. Zachowuje się podobnie, jak ciasto filo - jest niezwykle chrupkie, a to dlatego, że technicznie jest to właśnie to ciasto, jedynie pocięte na wąskie paski.
Zatem, jeśli ciężko nam jest dostać ciasto kataifi, możemy wykorzystać zwykłe ciasto filo, dostępne w wielu dyskontach i marketach - wyjaśnia Natalia Maszkowska na Instagramie.
Jak zrobić dubajską czekoladę? Poznaj przepis Natalii Maszkowskiej
Składniki:
- ciasto filo,
- czekolada (gotowa, według uznania),
- masło,
- kremy: pistacjowy i z orzechów laskowych.
Potrzebna będzie też silikonowa foremka. Może być w kształcie tabliczki czekolady, ale nie musi.
Sposób przygotowania:
Połowę czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie wylewamy do foremki, tak, aby stworzyć skorupkę. Należy czekoladę rozprowadzić równomiernie po formie, aby powstało "naczynie" na farsz. Całość wkładamy do lodówki do pełnego zastygnięcia.
Masło rozpuszczamy na patelni, a w tym czasie ciasto filo kroimy na drobne paseczki. Te następnie kroimy w poprzek, aby powstały nam krótkie nitki ciasta. Wrzucamy je na patelnie i podsmażamy, aż całość się zezłoci i zrobi chrupkie.
Następnie dodajemy pasty orzechowe - pistacjową i opcjonalnie pastę z orzechów laskowych. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Kiedy wystygnie - przekładamy do foremki wysmarowanej czekoladą.
Ponownie rozpuszczamy pozostałą czekoladę i zalewamy nią foremkę, aby przykryć naszą warstwę ciasta kataifi. Pozostawiamy do schłodzenia - po 4 godzinach w lodówce będzie gotowa do zjedzenia.
Smacznego.
Zobacz także:
- Tego nie wiesz o właściwościach czekolady. "Tych substancji jest ponad 600"
- Sprawdzony przepis na gorącą czekoladę. "Najlepsza, jaką piłem w życiu"
- Czekolada łagodzi bóle menstruacyjne? Są nowe badania
Źródło: instagram.com/nathallae
Źródło zdjęcia głównego: Photography By Tonelson/Getty Images/instagram.com/nathallae