Ranking najlepszych kiełbas na świecie. Aż trzy polskie produkty wyróżnione

Kiełbasy
Ranking najlepszych kiełbas na świecie. Aż trzy polskie produkty wyróżnione
Źródło: Esilzengin/Getty Images
Kolejne polskie rarytasy trafiły na listę najlepszych produktów przewodnika kulinarnego Taste Atlas. Tym razem doceniono nasze kiełbasy. Jakie i na których miejscach się uplasowały w rankingu? Oto zestawienie TOP 50.
Kluczowe fakty:
  • Taste Atlas to popularny internetowy przewodnik kulinarny, który regularnie publikuje rankingi dotyczące dań, produktów, kuchni i restauracji z całego świata.
  • Zestawienia oparte są na opiniach internautów oraz rekomendacjach ekspertów.
  • Polska kuchnia często jest w nich doceniana.

Dalsza część tekstu pod wideo:

DD_20250216_Kuchnia_REP
Kiełbasa w nowej odsłonie – wyjątkowe dania Andrzeja Polana
Źródło: Dzień Dobry TVN

50 najlepszych kiełbas na świecie - ranking Taste Atlas

Po najlepszych daniach z cielęciny i zupach serwis Tasteatlas.com wziął na warsztat kiełbasy gotowane. Na liście TOP 50 na pierwszym miejscu znalazła się włoska salsiccia, którą wytwarza się z mielonego mięsa wieprzowego, słoniny i licznych przypraw. Tuż za nią uplasowała się hiszpańska chistorra. To szybko dojrzewająca kiełbasa z wieprzowiny. Występuje ona w Kraju Basków, Aragonii i Nawarze. Podium zamknął południowoafrykański przysmak formowany w rulon - boerewors. Musi on zawierać co najmniej 90% mięsa, a pozostałe 10% stanowią przyprawy (gałka muszkatołowa, ziele angielskie, goździki, czarny pieprz...).

Na kolejnych pozycjach w pierwszej dziesiątce znalazły się:

  • Aalheira de Mirandela (Portugalia) - połączenie małych kawałków mięsa i chleba,
  • Alheira de Vinhais (Portugalia) -  wędzona kiełbasa wytwarzana z gotowanego mięsa,
  • Chorizo - hiszpańska kiełbasa składająca się z siekanego mięsa wieprzowego i tłuszczu, doprawiona papryką i czosnkiem,
  • Sucuk (Turcja) -  półsucha, pikantna kiełbasa,
  • Nürnberger Bratwürste (Niemcy) - małe, cienkie kiełbaski pochodzące z Norymbergii,
  • Merguez (Algieria) - pikantna, aromatyczna kiełbasa pochodząca z Afryki Północnej,
  • Chorizo a la parrilla (Argentyna) - składa się z chorizo, świeżej kiełbasy wieprzowej (lub wołowej albo wieprzowo-wołowej) doprawionej papryką, pieprzem, oregano i czosnkiem. Jest ona krótko moczona w wodzie, a następnie grillowana.

Polskie kiełbasy wyróżnione w światowym rankingu

W światowym rankingu Taste Atlas doceniono aż trzy polskie kiełbasy. Pierwsza z nich - kiełbasa wędzona - zajęła wysokie 11. miejsce (na 50 - red.). Kto wie, może w przyszłym roku trafi do pierwszej dziesiątki? Z kolei na 25. pozycji znajdziemy kiełbasę polską (powszechnie nazywaną kiełbasą starowiejską). Dwa oczka dalej (27. miejsce) uplasowała się kiełbasa wiejska, która jest zazwyczaj przygotowywana z tłustych okrawek oraz połączenia mielonej wieprzowiny i cielęciny, a następnie obficie doprawiana czosnkiem i majerankiem.

Oto pełne zestawienie:

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości