- Taste Atlas to popularny internetowy przewodnik kulinarny, który regularnie publikuje rankingi dotyczące dań, produktów, kuchni i restauracji z całego świata.
- Zestawienia oparte są na opiniach internautów oraz rekomendacjach ekspertów.
- Polska kuchnia często jest w nich doceniana.
Dalsza część tekstu pod wideo:
50 najlepszych kiełbas na świecie - ranking Taste Atlas
Po najlepszych daniach z cielęciny i zupach serwis Tasteatlas.com wziął na warsztat kiełbasy gotowane. Na liście TOP 50 na pierwszym miejscu znalazła się włoska salsiccia, którą wytwarza się z mielonego mięsa wieprzowego, słoniny i licznych przypraw. Tuż za nią uplasowała się hiszpańska chistorra. To szybko dojrzewająca kiełbasa z wieprzowiny. Występuje ona w Kraju Basków, Aragonii i Nawarze. Podium zamknął południowoafrykański przysmak formowany w rulon - boerewors. Musi on zawierać co najmniej 90% mięsa, a pozostałe 10% stanowią przyprawy (gałka muszkatołowa, ziele angielskie, goździki, czarny pieprz...).
Na kolejnych pozycjach w pierwszej dziesiątce znalazły się:
- Aalheira de Mirandela (Portugalia) - połączenie małych kawałków mięsa i chleba,
- Alheira de Vinhais (Portugalia) - wędzona kiełbasa wytwarzana z gotowanego mięsa,
- Chorizo - hiszpańska kiełbasa składająca się z siekanego mięsa wieprzowego i tłuszczu, doprawiona papryką i czosnkiem,
- Sucuk (Turcja) - półsucha, pikantna kiełbasa,
- Nürnberger Bratwürste (Niemcy) - małe, cienkie kiełbaski pochodzące z Norymbergii,
- Merguez (Algieria) - pikantna, aromatyczna kiełbasa pochodząca z Afryki Północnej,
- Chorizo a la parrilla (Argentyna) - składa się z chorizo, świeżej kiełbasy wieprzowej (lub wołowej albo wieprzowo-wołowej) doprawionej papryką, pieprzem, oregano i czosnkiem. Jest ona krótko moczona w wodzie, a następnie grillowana.
Polskie kiełbasy wyróżnione w światowym rankingu
W światowym rankingu Taste Atlas doceniono aż trzy polskie kiełbasy. Pierwsza z nich - kiełbasa wędzona - zajęła wysokie 11. miejsce (na 50 - red.). Kto wie, może w przyszłym roku trafi do pierwszej dziesiątki? Z kolei na 25. pozycji znajdziemy kiełbasę polską (powszechnie nazywaną kiełbasą starowiejską). Dwa oczka dalej (27. miejsce) uplasowała się kiełbasa wiejska, która jest zazwyczaj przygotowywana z tłustych okrawek oraz połączenia mielonej wieprzowiny i cielęciny, a następnie obficie doprawiana czosnkiem i majerankiem.
Oto pełne zestawienie:
Zobacz także:
- Suche kiełbasy znów zyskują na popularności. Poznaj ich nową odsłonę
- Przepyszne i proste dania z kiełbasą. Poznaj przepisy Andrzeja Polana
- Masz ochotę na kiełbasę, ale nie wiesz, jak ją zrobić? Oto propozycje mistrza kuchni Davida Gaboriauda
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: tasteatlas.com
Źródło zdjęcia głównego: Esilzengin/Getty Images