Kiełbasa może być składnikiem wielu przepysznych, prostych, ale jednocześnie kreatywnych dań. Andrzej Polan przygotował kilka interesujących przepisów, w tym na schab duszony faszerowany kiełbasą czy mini kiełbaski w sosie z gorczycy i ziół. Jak wykonać te potrawy? Sprawdź.
Schab duszony faszerowany kiełbasą
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości,
- kilka kiełbasek JBB bez osłonki,
- 1 kg jabłek,
- musztarda ostra,
- 2 kapusty pekińskie,
- kilka cebul,
- 1 op. pomidorków koktajlowych,
- 3 kopry,
- szczypiorek,
- kminek,
- pieprz czarny,
- sól,
- kolendra mielona.
Przygotowanie:
3-4 cebule kroimy w kostkę, schab nacinamy w środku, wypełniamy całymi kiełbaskami. Schab obtaczamy dokładnie w przyprawach i obsmażamy z każdej strony, zdejmujemy z patelni, a na tłuszczu ze smażenia mięsa smażymy cebulę. Do cebuli ponownie przekładamy mięso, podlewamy wodą do wysokości mięsa i dusimy do miękkości. Jabłka całe wstawiamy do pieczenia, po upieczeniu miksujemy na purée i łączymy z musztardą. W rondlu przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną kapustę pekińską i dusimy krótko, na koniec dodajemy koperek i pomidorki.
Mini kiełbaski w sosie z gorczycy i ziół, panierowane smażone jabłka
Składniki:
- 10 kiełbasek JBB bez osłonki mini,
- 6 dużych jabłek,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki,
- bułka tarta do panierowania,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- cebuli,
- łyżka chrzanu,
- koperek,
- natka pietruszki,
- szczypiorek,
- 1 op. szpinaku młodego,
- 200 ml śmietanki 36%,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy cebulę do miękkości, w trakcie dodajemy łyżeczkę soli i cukru. To ułatwi nam proces delikatnego skarmelizowania cebuli. Kiedy cebula będzie już miękka, dodajemy szpinak, śmietankę. Wszystko mieszamy i doprawiamy chrzanem, musztardą. Kiełbaski nacinamy i przesmażamy na złoty kolor. Z jabłek wycinamy podłużne batoniki, które panierujemy w jajku z mąką i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Na gotowym, zielonym sosie podajemy smażone jabłka i kiełbaski. Smacznego!
Cielaszki z frytkami inaczej i fasolką szparagową
Składniki:
- kilka kiełbasek JBB cielaszki,
- kilka większych ziemniaków,
- włoszczyzna,
- 2 op. fasolki szparagowej całej,
- 100 g pieczarek,
- cebula,
- łyżka mąki,
- łyżka masła,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- pieprz czarny,
- sól,
- szczypiorek, koper, natka pietruszki,
- 150 g sera żółtego tartego,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Z włoszczyzny, ale małej ilości gotujemy niedużą ilość bulionu wraz z zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i solą. Kiedy tylko szybki bulion jest gotowy, odlewamy szklankę bulionu i wrzucamy do niego nasze kiełbaski cielaski. Pamiętaj, kiedykolwiek gotujesz kiełbaski w wodzie, nie zapomnij dodać do niego przypraw, to spowoduje, że smak kiełbasy nie pozostanie w wodzie i kiełbasa będzie idealnie smakować. Po kilku minutach grzania, kiełbaski wyjmujemy z bulionu. Z bulionu przygotowujemy sos, dodając masło z mąką. I jeszcze posiekany szczypiorek, natka i koperek. Ziemniaki kroimy w grubsze zapałki jak na frytki, parzymy kilka minut w gorącej wodzie, studzimy i smażymy na złoty kolor przed samym podaniem. Na patelni przesmażamy cebulę, dodajemy fasolkę szparagową, pieczarki, doprawiamy pieprzem i solą. Na koniec, kiedy tylko fasolka jest już al dente, dodajemy nasze kiełbaski do podgrzania. Na część smażonych ziemniaków wykładamy kiełbaski wraz z fasolką i pieczarkami, polewamy naszym sosem, wysypujemy pozostałe ziemniaki, posypujemy serem.
Wspólna patelnia dobroci z suchą krakowską do smaku
Składniki
- 1 kg ziemniaków,
- 2-3 cebule,
- 2 czerwone papryki,
- papryka ostra,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- kminek mielony,
- 10 jaj,
- 100 g sera żółtego.
Przygotowuje:
Ziemniaki kroimy w grubsze plastry, papryki w grubszą kostkę, cebulę w kostkę. Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy ziemniaki, papryki. Posypujemy solą, pieprzem, kminkiem. Wszystko zdejmujemy z patelni. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki. część ich dodajemy do naszych składników z patelni. Jajka roztrzepujemy z serem i łączymy ze wszystkimi składnikami, wylewamy na patelnię. Smażymy chwilę, na wierzch wykładamy plasterki pozostałej kiełbasy krakowskiej i wstawiamy na około 12 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Podajemy posypane ziołami, siekanym szpinakiem.
Zobacz także:
- Z tymi daniami rozkochasz w sobie każdego - oto przepisy Sebastiana Olmy na walentynki
- Przywitaj w walentynki swoją drugą połówkę niezwykłym śniadaniem z przepisów Patryka Galewskiego
- Walentynkowe przepisy Bartka Boratyna. Te słodkie podarunki zauroczą twoją drugą połówkę [ZOBACZ WIDEO]
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News