Materiał promocyjny

Przepyszne i proste dania z kiełbasą. Poznaj przepisy Andrzeja Polana

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Kiełbasa w nowej odsłonie – wyjątkowe dania Andrzeja Polana
Źródło: Dzień Dobry TVN

Kiełbasa może być składnikiem wielu przepysznych, prostych, ale jednocześnie kreatywnych dań. Andrzej Polan przygotował kilka interesujących przepisów, w tym na schab duszony faszerowany kiełbasą czy mini kiełbaski w sosie z gorczycy i ziół. Jak wykonać te potrawy? Sprawdź.

Schab duszony faszerowany kiełbasą

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości,
  • kilka kiełbasek JBB bez osłonki,
  • 1 kg jabłek,
  • musztarda ostra,
  • 2 kapusty pekińskie,
  • kilka cebul,
  • 1 op. pomidorków koktajlowych,
  • 3 kopry,
  • szczypiorek,
  • kminek,
  • pieprz czarny,
  • sól,
  • kolendra mielona.

Przygotowanie:

3-4 cebule kroimy w kostkę, schab nacinamy w środku, wypełniamy całymi kiełbaskami. Schab obtaczamy dokładnie w przyprawach i obsmażamy z każdej strony, zdejmujemy z patelni, a na tłuszczu ze smażenia mięsa smażymy cebulę. Do cebuli ponownie przekładamy mięso, podlewamy wodą do wysokości mięsa i dusimy do miękkości. Jabłka całe wstawiamy do pieczenia, po upieczeniu miksujemy na purée i łączymy z musztardą. W rondlu przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną kapustę pekińską i dusimy krótko, na koniec dodajemy koperek i pomidorki.

Schab duszony faszerowany kiełbasą
Schab duszony faszerowany kiełbasą
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Mini kiełbaski w sosie z gorczycy i ziół, panierowane smażone jabłka

Składniki:

  • 10 kiełbasek JBB bez osłonki mini,
  • 6 dużych jabłek,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • bułka tarta do panierowania,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • cebuli,
  • łyżka chrzanu,
  • koperek,
  • natka pietruszki,
  • szczypiorek,
  • 1 op. szpinaku młodego,
  • 200 ml śmietanki 36%,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy cebulę do miękkości, w trakcie dodajemy łyżeczkę soli i cukru. To ułatwi nam proces delikatnego skarmelizowania cebuli. Kiedy cebula będzie już miękka, dodajemy szpinak, śmietankę. Wszystko mieszamy i doprawiamy chrzanem, musztardą. Kiełbaski nacinamy i przesmażamy na złoty kolor. Z jabłek wycinamy podłużne batoniki, które panierujemy w jajku z mąką i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Na gotowym, zielonym sosie podajemy smażone jabłka i kiełbaski. Smacznego!

Mini kiełbaski w sosie z gorczycy i ziół, panierowane smażone jabłka
Mini kiełbaski w sosie z gorczycy i ziół, panierowane smażone jabłka
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Cielaszki z frytkami inaczej i fasolką szparagową

Składniki:

  • kilka kiełbasek JBB cielaszki,
  • kilka większych ziemniaków,
  • włoszczyzna,
  • 2 op. fasolki szparagowej całej,
  • 100 g pieczarek,
  • cebula,
  • łyżka mąki,
  • łyżka masła,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • pieprz czarny,
  • sól,
  • szczypiorek, koper, natka pietruszki,
  • 150 g sera żółtego tartego,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Z włoszczyzny, ale małej ilości gotujemy niedużą ilość bulionu wraz z zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i solą. Kiedy tylko szybki bulion jest gotowy, odlewamy szklankę bulionu i wrzucamy do niego nasze kiełbaski cielaski. Pamiętaj, kiedykolwiek gotujesz kiełbaski w wodzie, nie zapomnij dodać do niego przypraw, to spowoduje, że smak kiełbasy nie pozostanie w wodzie i kiełbasa będzie idealnie smakować. Po kilku minutach grzania, kiełbaski wyjmujemy z bulionu. Z bulionu przygotowujemy sos, dodając masło z mąką. I jeszcze posiekany szczypiorek, natka i koperek. Ziemniaki kroimy w grubsze zapałki jak na frytki, parzymy kilka minut w gorącej wodzie, studzimy i smażymy na złoty kolor przed samym podaniem. Na patelni przesmażamy cebulę, dodajemy fasolkę szparagową, pieczarki, doprawiamy pieprzem i solą. Na koniec, kiedy tylko fasolka jest już al dente, dodajemy nasze kiełbaski do podgrzania. Na część smażonych ziemniaków wykładamy kiełbaski wraz z fasolką i pieczarkami, polewamy naszym sosem, wysypujemy pozostałe ziemniaki, posypujemy serem.

Cielaszki z frytkami inaczej i fasolką szparagową
Cielaszki z frytkami inaczej i fasolką szparagową
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Wspólna patelnia dobroci z suchą krakowską do smaku

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2-3 cebule,
  • 2 czerwone papryki,
  • papryka ostra,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • kminek mielony,
  • 10 jaj,
  • 100 g sera żółtego.

Przygotowuje:

Ziemniaki kroimy w grubsze plastry, papryki w grubszą kostkę, cebulę w kostkę. Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy ziemniaki, papryki. Posypujemy solą, pieprzem, kminkiem. Wszystko zdejmujemy z patelni. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki. część ich dodajemy do naszych składników z patelni. Jajka roztrzepujemy z serem i łączymy ze wszystkimi składnikami, wylewamy na patelnię. Smażymy chwilę, na wierzch wykładamy plasterki pozostałej kiełbasy krakowskiej i wstawiamy na około 12 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Podajemy posypane ziołami, siekanym szpinakiem.

Wspólna patelnia dobroci z suchą krakowską do smaku
Wspólna patelnia dobroci z suchą krakowską do smaku
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości