Materiał promocyjny

Z tymi daniami rozkochasz w sobie każdego - oto przepisy Sebastiana Olmy na walentynki

Z tymi daniami rozkochasz w sobie każdego - oto przepisy Sebastiana Olmy na walentynki
Przepisy dla zakochanych
Źródło: Dzień Dobry TVN
Walentynki to idealny moment na przygotowanie romantycznej kolacji. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy z kuchni Dzień Dobry TVN, dzięki którym podsycisz miłość. W końcu, jak mówi pewne porzekadło - "przez żołądek do serca".

Linguiini z krewetkami w sosie śmietanowo maślanym z pietruszką i pomidorkami

Linguiini z krewetkami  w sosie śmietanowo maślanym z pietruszką i pomidorkami
Linguiini z krewetkami w sosie śmietanowo maślanym z pietruszką i pomidorkami
Linguiini z krewetkami w sosie śmietanowo maślanym z pietruszką i pomidorkami
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 500 ml oleju do smażenia,
  • 100 g pomidorków cherry żółtych,
  • 100 g pomidorków cherry czerwonych,
  • 1 kg krewetek "black tiger",
  • 50 g Masła Łowickiego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 300 ml Śmietanki Łowickiej 36% UHT,
  • 100 g zimnego masła,
  • 50 g natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Porcje makaronu ugotuj według zaleceń na opakowaniu w posolonej wodzie.

W małym rondelku zagrzej olej, gdy będzie miał temp. około 160 st. C. włóż pomidorki cherry na gałązce i smaż kilka sekund aż skórka z nich lekko nie pęknie, następnie przełóż na papier i gdy ostygną, zdejmij skórkę.

Krewetki oczyść z pancerza zostawiając głowy (nadadzą one aromatyczny smak). Na patelni zagrzej masło, dodaj krewetki i całe ząbki czosnku. Smaż kilka minut z każdej strony, gdy nabiorą ładnego różowego koloru dodaj słodką śmietanę, gdy sos lekko zgęstnieje i odparuje dodaj posiekaną natkę pietruszki i usmażone wcześniej pomidorki. Na koniec dodaj sól w płatkach i świeżo mielony pieprz.

Na talerzu ułóż porcję makaronu, polej sosem z pomidorkami i udekoruj krewetkami.

Sernik z leśnymi owocami i kruchym orzechowo-czekoladowym spodem

Sernik z leśnymi owocami i kruchym orzechowo-czekoladowym spodem
Sernik z leśnymi owocami i kruchym orzechowo-czekoladowym spodem
Sernik z leśnymi owocami i kruchym orzechowo-czekoladowym spodem
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki na spód do sernika:

  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g orzechów laskowych,
  • 100 g masła,
  • tabliczka ciemnej czekolady,
  • łyżka suszonego imbiru.

Składniki na masę do sernika:

  • 1 kg twarogu półtłustego,
  • 150 g masła,
  • 250 g cukru,
  • 8 jaj,
  • 10 ml aromatu migdałowego,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 pomarańcze,
  • 50 g cukru pudru.

Leśne owoce:

  • 500 g mieszanki owoców leśnych,
  • 100 g cukru,
  • 50 ml wody,
  • łyżka skrobi ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

Orzechy włoskie i laskowe zmiksuj w robocie kuchennym razem z masłem, suszonym imbirem i kawałkami czekolady. Gdy masa będzie lepka, ułóż ją na spodzie formy do pieczenia. Blaszkę wstaw do piekarnika na 15 minut do temp. 185 st. C. Wyjmij i poczekaj aż ostygnie.

W robocie kuchennym za pomocą rózgi utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę, dodając na koniec pokrojone zimne masło i aromat migdałowy. Do utartej masy dodaj twaróg, skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Pozostałe białka ubij na sztywno i dodaj do masy twarogowej delikatnie mieszając.

Wlej masę do wcześniej upieczonego spodu i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 185 st. na około 50-60 minut. Po upieczeniu sernika wbij do niego wykałaczkę, jeśli po wyjęciu będzie sucha to znak że sernik jest już upieczony.

Mieszankę owoców leśnych przelej do miski, dodaj cukier i zagotuj, po zagotowaniu dodaj mieszaninę wody ze skrobią aż całość zgęstnieje jak konfitura. Wycięty kawałek sernika polej tak właśnie przygotowanymi owocami leśnymi i udekoruj świeżą miętą.

Ciasto zapiekane z serem mascarpone i jabłkami

Składniki na ciasto:

  • skórka z cytryny,
  • 250 g mąki samorosnącej,
  • 80 g cukru,
  • 150 g masła o temperaturze pokojowej,
  • jajko,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie z mascarpone:

  • laska wanilii,
  • 100 g curu,
  • 325 g serka mascarpone,
  • skórka z cytryny (opcjonalnie),
  • 2 jajka,
  • 100 g mąki,
  • 2 jabłka,
  • 75 g cukru,
  • pół łyżeczki cynamonu.

Składniki do wykończenia:

  • 3 łyżki dżemu morelowego,
  • 3 łyżki wody.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski (lub robota kuchennego) i zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zawiń w plastikową folię i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.

Nasmaruj masłem formę do ciasta (ja używam tortownicy o średnicy 24 cm). Dno wyłóż papierem do pieczenia. Oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto na okrągły kształt nieco większy niż tortownica. Włóż ciasto do formy, również co najmniej 2 cm od podwyższonej krawędzi. Zrób dziury w cieście i włóż do lodówki do czasu użycia. Rozgrzej piekarnik do 180'C z górną i dolną temperaturą.

Mascarpone przełóż do miski i mieszaj z cukrem, ziarenkami z laski wanilii, dodaj po jednym jajku i na koniec dodaj mąkę. Na ciasto wyłóż nadzienie mascarpone tuż pod brzegiem. Obierz jabłka i pokrój je w cienkie plasterki. Włóż plasterki do nadzienia mascarpone, wzdłuż płytek. Cukier wymieszaj z cynamonem i posyp nim plasterki jabłka.

Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut, aż ciasto będzie złociste i gotowe. Pozostaw do ostygnięcia i usuń formę do pieczenia.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości