Linguiini z krewetkami w sosie śmietanowo maślanym z pietruszką i pomidorkami
Składniki:
- 500 ml oleju do smażenia,
- 100 g pomidorków cherry żółtych,
- 100 g pomidorków cherry czerwonych,
- 1 kg krewetek "black tiger",
- 50 g Masła Łowickiego,
- 5 ząbków czosnku,
- 300 ml Śmietanki Łowickiej 36% UHT,
- 100 g zimnego masła,
- 50 g natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Porcje makaronu ugotuj według zaleceń na opakowaniu w posolonej wodzie.
W małym rondelku zagrzej olej, gdy będzie miał temp. około 160 st. C. włóż pomidorki cherry na gałązce i smaż kilka sekund aż skórka z nich lekko nie pęknie, następnie przełóż na papier i gdy ostygną, zdejmij skórkę.
Krewetki oczyść z pancerza zostawiając głowy (nadadzą one aromatyczny smak). Na patelni zagrzej masło, dodaj krewetki i całe ząbki czosnku. Smaż kilka minut z każdej strony, gdy nabiorą ładnego różowego koloru dodaj słodką śmietanę, gdy sos lekko zgęstnieje i odparuje dodaj posiekaną natkę pietruszki i usmażone wcześniej pomidorki. Na koniec dodaj sól w płatkach i świeżo mielony pieprz.
Na talerzu ułóż porcję makaronu, polej sosem z pomidorkami i udekoruj krewetkami.
Sernik z leśnymi owocami i kruchym orzechowo-czekoladowym spodem
Składniki na spód do sernika:
- 100 g orzechów włoskich,
- 100 g orzechów laskowych,
- 100 g masła,
- tabliczka ciemnej czekolady,
- łyżka suszonego imbiru.
Składniki na masę do sernika:
- 1 kg twarogu półtłustego,
- 150 g masła,
- 250 g cukru,
- 8 jaj,
- 10 ml aromatu migdałowego,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 pomarańcze,
- 50 g cukru pudru.
Leśne owoce:
- 500 g mieszanki owoców leśnych,
- 100 g cukru,
- 50 ml wody,
- łyżka skrobi ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
Orzechy włoskie i laskowe zmiksuj w robocie kuchennym razem z masłem, suszonym imbirem i kawałkami czekolady. Gdy masa będzie lepka, ułóż ją na spodzie formy do pieczenia. Blaszkę wstaw do piekarnika na 15 minut do temp. 185 st. C. Wyjmij i poczekaj aż ostygnie.
W robocie kuchennym za pomocą rózgi utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę, dodając na koniec pokrojone zimne masło i aromat migdałowy. Do utartej masy dodaj twaróg, skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Pozostałe białka ubij na sztywno i dodaj do masy twarogowej delikatnie mieszając.
Wlej masę do wcześniej upieczonego spodu i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 185 st. na około 50-60 minut. Po upieczeniu sernika wbij do niego wykałaczkę, jeśli po wyjęciu będzie sucha to znak że sernik jest już upieczony.
Mieszankę owoców leśnych przelej do miski, dodaj cukier i zagotuj, po zagotowaniu dodaj mieszaninę wody ze skrobią aż całość zgęstnieje jak konfitura. Wycięty kawałek sernika polej tak właśnie przygotowanymi owocami leśnymi i udekoruj świeżą miętą.
Ciasto zapiekane z serem mascarpone i jabłkami
Składniki na ciasto:
- skórka z cytryny,
- 250 g mąki samorosnącej,
- 80 g cukru,
- 150 g masła o temperaturze pokojowej,
- jajko,
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie z mascarpone:
- laska wanilii,
- 100 g curu,
- 325 g serka mascarpone,
- skórka z cytryny (opcjonalnie),
- 2 jajka,
- 100 g mąki,
- 2 jabłka,
- 75 g cukru,
- pół łyżeczki cynamonu.
Składniki do wykończenia:
- 3 łyżki dżemu morelowego,
- 3 łyżki wody.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski (lub robota kuchennego) i zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zawiń w plastikową folię i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
Nasmaruj masłem formę do ciasta (ja używam tortownicy o średnicy 24 cm). Dno wyłóż papierem do pieczenia. Oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto na okrągły kształt nieco większy niż tortownica. Włóż ciasto do formy, również co najmniej 2 cm od podwyższonej krawędzi. Zrób dziury w cieście i włóż do lodówki do czasu użycia. Rozgrzej piekarnik do 180'C z górną i dolną temperaturą.
Mascarpone przełóż do miski i mieszaj z cukrem, ziarenkami z laski wanilii, dodaj po jednym jajku i na koniec dodaj mąkę. Na ciasto wyłóż nadzienie mascarpone tuż pod brzegiem. Obierz jabłka i pokrój je w cienkie plasterki. Włóż plasterki do nadzienia mascarpone, wzdłuż płytek. Cukier wymieszaj z cynamonem i posyp nim plasterki jabłka.
Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut, aż ciasto będzie złociste i gotowe. Pozostaw do ostygnięcia i usuń formę do pieczenia.
Zobacz także:
- Różowa beza na walentynki. Cukiernik podał "świętą proporcję"
- Kuchnia pełna miłości, czyli dania na walentynki według przepisów Agnieszki Cegielskiej
- Walentynki po włosku: makaron i kulki miłości. Mniam!
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News