Materiał promocyjny

Z tymi daniami rozkochasz w sobie każdego - oto przepisy Sebastiana Olmy na walentynki

Z tymi daniami rozkochasz w sobie każdego - oto przepisy Sebastiana Olmy na walentynki
Przepisy dla zakochanych
Źródło: Dzień Dobry TVN
Walentynki to idealny moment na przygotowanie romantycznej kolacji. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy z kuchni Dzień Dobry TVN, dzięki którym podsycisz miłość. W końcu, jak mówi pewne porzekadło - "przez żołądek do serca".

Linguiini z krewetkami w sosie śmietanowo maślanym z pietruszką i pomidorkami

Linguiini z krewetkami  w sosie śmietanowo maślanym z pietruszką i pomidorkami
Linguiini z krewetkami w sosie śmietanowo maślanym z pietruszką i pomidorkami
Linguiini z krewetkami w sosie śmietanowo maślanym z pietruszką i pomidorkami
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 500 ml oleju do smażenia,
    • 100 g pomidorków cherry żółtych,
      • 100 g pomidorków cherry czerwonych,
        • 1 kg krewetek "black tiger",
          • 50 g Masła Łowickiego,
            • 5 ząbków czosnku,
              • 300 ml Śmietanki Łowickiej 36% UHT,
                • 100 g zimnego masła,
                  • 50 g natki pietruszki,
                    • sól i pieprz do smaku.

                      Sposób przygotowania:

                      Porcje makaronu ugotuj według zaleceń na opakowaniu w posolonej wodzie.

                      W małym rondelku zagrzej olej, gdy będzie miał temp. około 160 st. C. włóż pomidorki cherry na gałązce i smaż kilka sekund aż skórka z nich lekko nie pęknie, następnie przełóż na papier i gdy ostygną, zdejmij skórkę.

                      Krewetki oczyść z pancerza zostawiając głowy (nadadzą one aromatyczny smak). Na patelni zagrzej masło, dodaj krewetki i całe ząbki czosnku. Smaż kilka minut z każdej strony, gdy nabiorą ładnego różowego koloru dodaj słodką śmietanę, gdy sos lekko zgęstnieje i odparuje dodaj posiekaną natkę pietruszki i usmażone wcześniej pomidorki. Na koniec dodaj sól w płatkach i świeżo mielony pieprz.

                      Na talerzu ułóż porcję makaronu, polej sosem z pomidorkami i udekoruj krewetkami.

                      Sernik z leśnymi owocami i kruchym orzechowo-czekoladowym spodem

                      Sernik z leśnymi owocami i kruchym orzechowo-czekoladowym spodem
                      Sernik z leśnymi owocami i kruchym orzechowo-czekoladowym spodem
                      Sernik z leśnymi owocami i kruchym orzechowo-czekoladowym spodem
                      Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                      Składniki na spód do sernika:

                      • 100 g orzechów włoskich,
                        • 100 g orzechów laskowych,
                          • 100 g masła,
                            • tabliczka ciemnej czekolady,
                              • łyżka suszonego imbiru.

                                Składniki na masę do sernika:

                                • 1 kg twarogu półtłustego,
                                  • 150 g masła,
                                    • 250 g cukru,
                                      • 8 jaj,
                                        • 10 ml aromatu migdałowego,
                                          • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
                                            • 2 pomarańcze,
                                              • 50 g cukru pudru.

                                                Leśne owoce:

                                                • 500 g mieszanki owoców leśnych,
                                                  • 100 g cukru,
                                                    • 50 ml wody,
                                                      • łyżka skrobi ziemniaczanej.

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Orzechy włoskie i laskowe zmiksuj w robocie kuchennym razem z masłem, suszonym imbirem i kawałkami czekolady. Gdy masa będzie lepka, ułóż ją na spodzie formy do pieczenia. Blaszkę wstaw do piekarnika na 15 minut do temp. 185 st. C. Wyjmij i poczekaj aż ostygnie.

                                                        W robocie kuchennym za pomocą rózgi utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę, dodając na koniec pokrojone zimne masło i aromat migdałowy. Do utartej masy dodaj twaróg, skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Pozostałe białka ubij na sztywno i dodaj do masy twarogowej delikatnie mieszając.

                                                        Wlej masę do wcześniej upieczonego spodu i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 185 st. na około 50-60 minut. Po upieczeniu sernika wbij do niego wykałaczkę, jeśli po wyjęciu będzie sucha to znak że sernik jest już upieczony.

                                                        Mieszankę owoców leśnych przelej do miski, dodaj cukier i zagotuj, po zagotowaniu dodaj mieszaninę wody ze skrobią aż całość zgęstnieje jak konfitura. Wycięty kawałek sernika polej tak właśnie przygotowanymi owocami leśnymi i udekoruj świeżą miętą.

                                                        Ciasto zapiekane z serem mascarpone i jabłkami

                                                        Składniki na ciasto:

                                                        • skórka z cytryny,
                                                          • 250 g mąki samorosnącej,
                                                            • 80 g cukru,
                                                              • 150 g masła o temperaturze pokojowej,
                                                                • jajko,
                                                                  • szczypta soli.

                                                                    Składniki na nadzienie z mascarpone:

                                                                    • laska wanilii,
                                                                      • 100 g curu,
                                                                        • 325 g serka mascarpone,
                                                                          • skórka z cytryny (opcjonalnie),
                                                                            • 2 jajka,
                                                                              • 100 g mąki,
                                                                                • 2 jabłka,
                                                                                  • 75 g cukru,
                                                                                    • pół łyżeczki cynamonu.

                                                                                      Składniki do wykończenia:

                                                                                      • 3 łyżki dżemu morelowego,
                                                                                        • 3 łyżki wody.

                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                          Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski (lub robota kuchennego) i zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zawiń w plastikową folię i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.

                                                                                          Nasmaruj masłem formę do ciasta (ja używam tortownicy o średnicy 24 cm). Dno wyłóż papierem do pieczenia. Oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto na okrągły kształt nieco większy niż tortownica. Włóż ciasto do formy, również co najmniej 2 cm od podwyższonej krawędzi. Zrób dziury w cieście i włóż do lodówki do czasu użycia. Rozgrzej piekarnik do 180'C z górną i dolną temperaturą.

                                                                                          Mascarpone przełóż do miski i mieszaj z cukrem, ziarenkami z laski wanilii, dodaj po jednym jajku i na koniec dodaj mąkę. Na ciasto wyłóż nadzienie mascarpone tuż pod brzegiem. Obierz jabłka i pokrój je w cienkie plasterki. Włóż plasterki do nadzienia mascarpone, wzdłuż płytek. Cukier wymieszaj z cynamonem i posyp nim plasterki jabłka.

                                                                                          Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut, aż ciasto będzie złociste i gotowe. Pozostaw do ostygnięcia i usuń formę do pieczenia.

                                                                                          Zobacz także:

                                                                                          Źródło: Sebastian Olma

                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości