Kulki miłości
Składniki:
400 g suchych herbatników
100 g prażonych orzechów laskowych
100 g mleka
60 g masła
20 g gorzkiego kakao
30 g cukru
60 g rumu
Ziarna orzechów laskowych lub gorzkie kakao do dekoracji lub wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Roztopić masło (roztopić można je nawet w kuchence mikrofalowej- wystarczy 40 sekund przy maksymalnej mocy). Drobno pokruszyć herbatniki. Posiekać orzechy laskowe.Włożyć herbatniki oraz orzechy laskowe do miski, dodać roztopione masło oraz pozostałe składniki i mieszać, aż otrzymamy dobrze wymieszane ciasto.
Do ręki wziąć trochę ciasta (ok 25 gram)i formować kuleczki (jeśli chcesz umieść w środku cały orzech laskowy). Gotowe kulki obtaczamy w cukrze, gorzkim kakao, lub zmiażdżonych orzechach.
Tagliatelle nero z sepią i krewetkami
Składniki:
350 g mąki 00
8 g atramentu z sepii
2 jajka
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki, ugniatamy energicznie rękoma ciasto. Jak będzie gotowe przekładamy do lodówki żeby odpoczęło na minimum 30-40 minut (owinięte np. w folię).
Na sos:
16 krewetek
Seler
Cebula
Pomidor
0,2 l białego wina
Skórka z 1 cytryny
Suszone chili i pietruszka
Oliwa z oliwek
Sól
Czosnek
Sposób przygotowania:
Krewetki oczyszczamy i odrywamy głowy, które następnie smażymy na patelni z czosnkiem, selerem, cebulą i pomidorem. Gdy będą złociste dodajemy wino, gdy alkohol odparuje dolewamy gorącej wody (0,2 l) i gotujemy ok. 20 minut.
Po tym czasie odcedzamy bulion na drobnym sitku, pozostałą resztę wyciskamy aż wszystkie soki będziemy mieli w naszym bulionie. Krewetki bez głów smażymy na patelni z czosnkiem i oliwą z oliwek. Po 3 minutach dolewamy bulion.
Makaron gotujemy, gdy będzie al. Dente odcedzamy i dodajemy nasz sos. Serwujemy posypując skórką z cytryny i pietruszka.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN