Naleśniki mocno truskawkowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- ½ szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 2 łyżeczki sody,
- szczypta soli,
- 0,5 kg truskawka świeżych,
- mięta świeża.
Składniki na mus:
- 500 g mrożonych truskawek,
- ¼ szklanki cukru.
Sposób przygotowania:
Truskawki blendujemy z cukrem na mus.
Przesianą mąkę mieszamy z sodą, solą, cukrem trzcinowym i dokładnie mieszamy. Żółtka mieszamy z mlekiem i dodajemy do wymieszanych suchych składników. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Smażymy naleśniki wielkości dłoni na małej ilości masła. Z naleśników wycinamy serduszka i naprzemiennie przekładamy tryskawkami i polewamy musem truskawkowym.
Omlet na słodko z owocami
Składniki:
- 4 jajka,
- 4 łyżki cukru,
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżeczka masła (najlepiej klarowanego),
- 0,5 kg malin,
- 0,5 kg truskawek,
- 100 ml syropu klonowego,
- puszka brzoskwiń w syropie,
- 2 łyżki kremu czekoladowego,
- paczka ciastek maślanych.
Sposób przygotowania:
Ciastka maślne kruszymy na drobno i mieszamy z czekoladą, wałkujemy placek na płasko (średnica omleta) i wkładamy do lodówki. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy cukier i mąkę. Na patelnie (średnio rozgrzaną) wylewamy na patelnie i smażymy około 4 minut, odwracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 4 minuty. Po wysmażeniu wykładamy place z czekolady i ciastek, obsypujemy owocami i polewamy syropem klonowym.
Tosty smażone w jajkach z bekonem
Składniki:
- 6 kromek chleba tostowego,
- 4 jajka,
- 100 g wędzonego boczku,
- łyżka gryczanego miodu,
- garść pomidorków koktajlowych,
- garść orzechów włoskich,
- pęczek szczypiorku,
- 2 łyżki masła,
- ser burrata,
- rukola,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Chleb tostowy moczymy w roztrzepanych jajkach i smażymy na maśle na złoty kolor. Boczek smażymy na chrupko, dodajemy orzechy i miód. Z chleba wykrawamy serca i wykładamy boczek oraz resztę dodatków.
Serduszko ryżowe z jabłkiem, cynamonem i gruszką
Składniki:
- 100 g ryżu parabolicznego,
- puszka tłustego mleka kokosowego 300 ml,
- ½ szklanki mleka,
- 3 słodkie jabłka,
- 3 gruszki,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki miodu gryczanego,
- owoce do dekoracji ( po 100 g malin i truskawek),
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy w mleku kokosowym i zwykłym oraz z masłem, gotujemy aż wchłonie mleko. Z ugotowanego ryżu formujemy serce na blaszce z piekarnika i przekładamy cieniutko pokrojonymi jabłkami, gruszkami, cynamonem i miodem. Serce zapiekamy 15 min w 170 stopniach.
Grzanki w kształcie serca z jajem sadzonym na maśle
Składniki:
- 2 bułki paryskie,
- sałata lodowa,
- ogórek świeży,
- 2 pomidory żółte,
- pomidor czerwony,
- kulka mozzarelli,
- pęczek rzodkiewki,
- 2 łyżki masła,
- awokado,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Z bułek wycinamy serca i podsmażamy na maśle, składniki kroimy na plastry i przekładamy na bułce naprzemiennie. Na samym końcu smażymy jajko sadzone na maśle. Polewamy oliwą z oliwek.
Grillowany torcik serducho z cukinii, halloumi, grzankami i z łososiem
Składniki:
- 2 bułki paryskie,
- 3 sery halloumi (łącznie 600 g),
- 2 cukinie,
- 4 łyżki masła,
- ogórek świeży,
- 2 żółte pomidory,
- puszka czerwonej fasoli,
- 200g wędzonego na zimno łososia,
- garść kopru,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- garść rukoli,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Z bułki paryskiej oraz cukinii wycinamy kształt serca i smażymy na maśle. Ser halloumi grillujemy na złoto i solimy. Bułkę paryską naprzemiennie przekładamy cukinią. Na torcik wykładamy fasolę, pokrojone składanki w plastry i posypujemy rukolą, koprem oraz polewamy oliwa z oliwek.
Zobacz także:
- Z tymi daniami rozkochasz w sobie każdego - oto przepisy Sebastiana Olmy na walentynki
- Małżeńskie gotowanie Jaśka i Anety Kuroń. Co pysznego przyrządzić na kolację walentynkową?
- Kolacja na walentynki - co ugotować? Przepisy i inspiracje
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Patryk Galewski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News