Przywitaj w walentynki swoją drugą połówkę niezwykłym śniadaniem z przepisów Patryka Galewskiego

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia od serca – walentynkowe śniadanie
Kuchnia od serca – walentynkowe śniadanie
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski przygotował słodkie śniadania w sam raz na walentynki i nie tylko. Poznajcie jego sposoby na naleśniki, omlet, tosty, ryżowe serduszko, grzanki w kształcie serca i grillowany torcik z cukinii.

Naleśniki mocno truskawkowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
    • ½ szklanki mleka,
      • 2 jajka,
        • 3 łyżki masła,
          • 2 łyżki cukru trzcinowego,
            • 2 łyżeczki sody,
              • szczypta soli,
                • 0,5 kg truskawka świeżych,
                  • mięta świeża.

                    Składniki na mus:

                    • 500 g mrożonych truskawek,
                      • ¼ szklanki cukru.

                        Sposób przygotowania:

                        Truskawki blendujemy z cukrem na mus.

                        Przesianą mąkę mieszamy z sodą, solą, cukrem trzcinowym i dokładnie mieszamy. Żółtka mieszamy z mlekiem i dodajemy do wymieszanych suchych składników. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Smażymy naleśniki wielkości dłoni na małej ilości masła. Z naleśników wycinamy serduszka i naprzemiennie przekładamy tryskawkami i polewamy musem truskawkowym.

                        Naleśniki mocno truskawkowe
                        Naleśniki mocno truskawkowe
                        Naleśniki mocno truskawkowe
                        Źródło: Michał Woźniak/East News

                        Omlet na słodko z owocami

                        Składniki:

                        • 4 jajka,
                          • 4 łyżki cukru,
                            • 4 płaskie łyżki mąki pszennej,
                              • 2 łyżeczka masła (najlepiej klarowanego),
                                • 0,5 kg malin,
                                  • 0,5 kg truskawek,
                                    • 100 ml syropu klonowego,
                                      • puszka brzoskwiń w syropie,
                                        • 2 łyżki kremu czekoladowego,
                                          • paczka ciastek maślanych.

                                            Sposób przygotowania:

                                            Ciastka maślne kruszymy na drobno i mieszamy z czekoladą, wałkujemy placek na płasko (średnica omleta) i wkładamy do lodówki. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy cukier i mąkę. Na patelnie (średnio rozgrzaną) wylewamy na patelnie i smażymy około 4 minut, odwracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 4 minuty. Po wysmażeniu wykładamy place z czekolady i ciastek, obsypujemy owocami i polewamy syropem klonowym.

                                            Omlet na słodko z owocami
                                            Omlet na słodko z owocami
                                            Omlet na słodko z owocami
                                            Źródło: Michał Woźniak/East News

                                            Tosty smażone w jajkach z bekonem

                                            Składniki:

                                            • 6 kromek chleba tostowego,
                                              • 4 jajka,
                                                • 100 g wędzonego boczku,
                                                  • łyżka gryczanego miodu,
                                                    • garść pomidorków koktajlowych,
                                                      • garść orzechów włoskich,
                                                        • pęczek szczypiorku,
                                                          • 2 łyżki masła,
                                                            • ser burrata,
                                                              • rukola,
                                                                • sól, pieprz do smaku.

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Chleb tostowy moczymy w roztrzepanych jajkach i smażymy na maśle na złoty kolor. Boczek smażymy na chrupko, dodajemy orzechy i miód. Z chleba wykrawamy serca i wykładamy boczek oraz resztę dodatków.

                                                                  Tosty smażone w jajkach z bekonem
                                                                  Tosty smażone w jajkach z bekonem
                                                                  Tosty smażone w jajkach z bekonem
                                                                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                  Serduszko ryżowe z jabłkiem, cynamonem i gruszką

                                                                  Składniki:

                                                                  • 100 g ryżu parabolicznego,
                                                                    • puszka tłustego mleka kokosowego 300 ml,
                                                                      • ½ szklanki mleka,
                                                                        • 3 słodkie jabłka,
                                                                          • 3 gruszki,
                                                                            • 2 łyżki masła,
                                                                              • 2 łyżki miodu gryczanego,
                                                                                • owoce do dekoracji ( po 100 g malin i truskawek),
                                                                                  • sól do smaku.

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    Ryż gotujemy w mleku kokosowym i zwykłym oraz z masłem, gotujemy aż wchłonie mleko. Z ugotowanego ryżu formujemy serce na blaszce z piekarnika i przekładamy cieniutko pokrojonymi jabłkami, gruszkami, cynamonem i miodem. Serce zapiekamy 15 min w 170 stopniach.

                                                                                    Serduszko ryżowe z jabłkiem, cynamonem i gruszką
                                                                                    Serduszko ryżowe z jabłkiem, cynamonem i gruszką
                                                                                    Serduszko ryżowe z jabłkiem, cynamonem i gruszką
                                                                                    Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                    Grzanki w kształcie serca z jajem sadzonym na maśle

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • 2 bułki paryskie,
                                                                                      • sałata lodowa,
                                                                                        • ogórek świeży,
                                                                                          • 2 pomidory żółte,
                                                                                            • pomidor czerwony,
                                                                                              • kulka mozzarelli,
                                                                                                • pęczek rzodkiewki,
                                                                                                  • 2 łyżki masła,
                                                                                                    • awokado,
                                                                                                      • oliwa z oliwek,
                                                                                                        • sól, pieprz do smaku.

                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                          Z bułek wycinamy serca i podsmażamy na maśle, składniki kroimy na plastry i przekładamy na bułce naprzemiennie. Na samym końcu smażymy jajko sadzone na maśle. Polewamy oliwą z oliwek.

                                                                                                          Grzanki w kształcie serca z jajem sadzonym na maśle
                                                                                                          Grzanki w kształcie serca z jajem sadzonym na maśle
                                                                                                          Grzanki w kształcie serca z jajem sadzonym na maśle
                                                                                                          Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                                          Grillowany torcik serducho z cukinii, halloumi, grzankami i z łososiem

                                                                                                          Składniki:

                                                                                                          • 2 bułki paryskie,
                                                                                                            • 3 sery halloumi (łącznie 600 g),
                                                                                                              • 2 cukinie,
                                                                                                                • 4 łyżki masła,
                                                                                                                  • ogórek świeży,
                                                                                                                    • 2 żółte pomidory,
                                                                                                                      • puszka czerwonej fasoli,
                                                                                                                        • 200g wędzonego na zimno łososia,
                                                                                                                          • garść kopru,
                                                                                                                            • 2 łyżki oliwy z oliwek,
                                                                                                                              • garść rukoli,
                                                                                                                                • sól, pieprz do smaku.

                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                  Z bułki paryskiej oraz cukinii wycinamy kształt serca i smażymy na maśle. Ser halloumi grillujemy na złoto i solimy. Bułkę paryską naprzemiennie przekładamy cukinią. Na torcik wykładamy fasolę, pokrojone składanki w plastry i posypujemy rukolą, koprem oraz polewamy oliwa z oliwek.

                                                                                                                                  Grillowany torcik serducho z cukinii, halloumi, grzankami i z łososiem
                                                                                                                                  Grillowany torcik serducho z cukinii, halloumi, grzankami i z łososiem
                                                                                                                                  Grillowany torcik serducho z cukinii, halloumi, grzankami i z łososiem
                                                                                                                                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                                  Źródło: Patryk Galewski

                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana