Pieczarkowe ragu z kiełbaskami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 3 łyżki oliwy,
- 300 g kiełbasek koktajlowych JBB Bałdyga pokrojonych w 2 cm kawałki,
- 4 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego,
- 2 cebule pokrojone w kostkę,
- 3 ząbki czosnku pokrojone w płatki,
- mała cukinia pokrojona w półplastry,
- 200 g pieczarek pokrojonych w grube plasterki,
- łyżeczka suszonego tymianku,
- pół szklanki bulionu,
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
- szklanka passaty,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie zrumień kiełbasę. Dodaj cebulę, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Smaż mieszając przez kilka minut. Dodaj cukinię, pieczarki, tymianek, pieprz ziołowy i bulion. Duś pod przykryciem przez 5 minut. Wlej passatę, dopraw solą i pieprzem i duś kolejne 15 minut.
Pieczarkowe zawijańce imprezowe - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 łyżki oliwy,
- opakowanie Polanek JBB Bałdyga,
- biała część pora,
- 200 g pieczarek,
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
- poł posiekanej papryczki pepperoni,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g startego sera np. Dziugas lub Bursztyn,
- łyżka bułki tartej,
- opakowanie ciasta francuskiego,
- jajko.
Sposób przygotowania:
W blenderze umieść pokrojone pieczarki, musztardę, pepperoni, natkę, czosnek, starty ser. Całość zmiksuj na gładką masę. Na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekanego drobno pora i dodaj do powstałej wcześniej pasty. Dodaj bułkę tartą i całość wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.
Ciasto francuskie potnij na pasy o szerokości 10 cm. Posmaruj masą i posyp drobno posiekanymi Polankami. Zawiń jak roladki, posmaruj rozbełtanym jajkiem i potnij na kawałki. Piecz przez 20 minut.
Nietypowe hot dogi
Składniki:
- Rollsy pomidorowe JBB Bałdyga,
- bułki do hot dogów,
- 2 awokado,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry,
- cebula pokrojona w kostkę,
- puszka fasoli,
- pół łyżeczki mielonego kuminu,
- posiekana papryczka pepperoni,
- kilka tacosów,
- Rollsy musztardowe JBB Bałdyga,
- bułki do hot dogów,
- ogórek,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- czerwona cebula,
- cytryna,
- sałata lodowa,
- kawałek parmezanu.
Faszerowane plastry cukini - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 duże cukinie,
- 2 opakowania Polanek JBB Bałdyga,
- 2 łyżki oliwy,
- cebula pokrojona w kostkę,
- 2 ząbki czosnku posiekane,
- kilkanaście kaparów,
- 40 g startego sera koziego,
- 3 jajka,
- mąka pszenna do obtoczenia,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Cukinię pokrój w 3 mm podłużne plastry. Na rozgrzanej oliwie usmaż cebulę, następnie dodaj czosnek i kapary. Wystudź. W misce połącz składniki z patelni z posiekanymi Polankami, jajkiem i serem. Całość wymieszaj na gładką masę. Wyłóż ją na całą długość plastrów cukinii. Zwiń i obtocz roladki w mące, a następnie w jajku. Smaż w 4 cm warstwie oleju z dwóch stron po 3 – 4 minuty.
Zobacz także:
- Co można zrobić z suchej krakowskiej? Sprawdź trzy fenomenalne przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Jak zrobić domową kiełbasę? Przepisy, które warto znać
- "Powstała przez przypadek". W czym tkwi fenomen białej kiełbasy?
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN