Materiał promocyjny

Małżeńskie gotowanie Jaśka i Anety Kuroń. Co pysznego przyrządzić na kolację walentynkową?

Małżeńskie gotowanie
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek i Aneta Kuroniowie przygotowali dania, które idealnie sprawdzą się podczas romantycznej kolacji walentynkowej. Sprawdź, jak przygotować pieczarkowe ragu z kiełbaskami, pieczarkowe zawijańce, nietypowe hot dogi i faszerowane plastry cukinii.

Pieczarkowe ragu z kiełbaskami - przepis krok po kroku

Pieczarkowe ragu z kiełbaskami
Pieczarkowe ragu z kiełbaskami
Pieczarkowe ragu z kiełbaskami
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy,
    • 300 g kiełbasek koktajlowych JBB Bałdyga pokrojonych w 2 cm kawałki,
      • 4 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego,
        • 2 cebule pokrojone w kostkę,
          • 3 ząbki czosnku pokrojone w płatki,
            • mała cukinia pokrojona w półplastry,
              • 200 g pieczarek pokrojonych w grube plasterki,
                • łyżeczka suszonego tymianku,
                  • pół szklanki bulionu,
                    • pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
                      • szklanka passaty,
                        • sól, pieprz.

                          Sposób przygotowania:

                          Na rozgrzanej oliwie zrumień kiełbasę. Dodaj cebulę, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Smaż mieszając przez kilka minut. Dodaj cukinię, pieczarki, tymianek, pieprz ziołowy i bulion. Duś pod przykryciem przez 5 minut. Wlej passatę, dopraw solą i pieprzem i duś kolejne 15 minut.

                          Pieczarkowe zawijańce imprezowe - przepis krok po kroku

                          Pieczarkowe zawijańce imprezowe
                          Pieczarkowe zawijańce imprezowe
                          Pieczarkowe zawijańce imprezowe
                          Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                          Składniki:

                          • 2 łyżki oliwy,
                            • opakowanie Polanek JBB Bałdyga,
                              • biała część pora,
                                • 200 g pieczarek,
                                  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
                                    • poł posiekanej papryczki pepperoni,
                                      • pół pęczka natki pietruszki,
                                        • 2 ząbki czosnku,
                                          • 50 g startego sera np. Dziugas lub Bursztyn,
                                            • łyżka bułki tartej,
                                              • opakowanie ciasta francuskiego,
                                                • jajko.

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  W blenderze umieść pokrojone pieczarki, musztardę, pepperoni, natkę, czosnek, starty ser. Całość zmiksuj na gładką masę. Na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekanego drobno pora i dodaj do powstałej wcześniej pasty. Dodaj bułkę tartą i całość wymieszaj.

                                                  Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.

                                                  Ciasto francuskie potnij na pasy o szerokości 10 cm. Posmaruj masą i posyp drobno posiekanymi Polankami. Zawiń jak roladki, posmaruj rozbełtanym jajkiem i potnij na kawałki. Piecz przez 20 minut.

                                                  Nietypowe hot dogi

                                                  Nietypowe hot dogi
                                                  Nietypowe hot dogi
                                                  Nietypowe hot dogi
                                                  Źródło: Wojciech Olkuśnik/Dzień Dobry TVN

                                                  Składniki:

                                                  • Rollsy pomidorowe JBB Bałdyga,
                                                    • bułki do hot dogów,
                                                      • 2 awokado,
                                                        • ząbek czosnku,
                                                          • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry,
                                                            • cebula pokrojona w kostkę,
                                                              • puszka fasoli,
                                                                • pół łyżeczki mielonego kuminu,
                                                                  • posiekana papryczka pepperoni,
                                                                    • kilka tacosów,
                                                                      • Rollsy musztardowe JBB Bałdyga,
                                                                        • bułki do hot dogów,
                                                                          • ogórek,
                                                                            • kilka pomidorków koktajlowych,
                                                                              • czerwona cebula,
                                                                                • cytryna,
                                                                                  • sałata lodowa,
                                                                                    • kawałek parmezanu.

                                                                                      Faszerowane plastry cukini - przepis krok po kroku

                                                                                      Faszerowane plastry cukini
                                                                                      Faszerowane plastry cukini
                                                                                      Faszerowane plastry cukini
                                                                                      Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                      Składniki:

                                                                                      • 2 duże cukinie,
                                                                                        • 2 opakowania Polanek JBB Bałdyga,
                                                                                          • 2 łyżki oliwy,
                                                                                            • cebula pokrojona w kostkę,
                                                                                              • 2 ząbki czosnku posiekane,
                                                                                                • kilkanaście kaparów,
                                                                                                  • 40 g startego sera koziego,
                                                                                                    • 3 jajka,
                                                                                                      • mąka pszenna do obtoczenia,
                                                                                                        • olej do smażenia.

                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                          Cukinię pokrój w 3 mm podłużne plastry. Na rozgrzanej oliwie usmaż cebulę, następnie dodaj czosnek i kapary. Wystudź. W misce połącz składniki z patelni z posiekanymi Polankami, jajkiem i serem. Całość wymieszaj na gładką masę. Wyłóż ją na całą długość plastrów cukinii. Zwiń i obtocz roladki w mące, a następnie w jajku. Smaż w 4 cm warstwie oleju z dwóch stron po 3 – 4 minuty.

                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                          Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana