Materiał promocyjny

Małżeńskie gotowanie Jaśka i Anety Kuroń. Co pysznego przyrządzić na kolację walentynkową?

IMG_5846
Małżeńskie gotowanie
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek i Aneta Kuroniowie przygotowali dania, które idealnie sprawdzą się podczas romantycznej kolacji walentynkowej. Sprawdź, jak przygotować pieczarkowe ragu z kiełbaskami, pieczarkowe zawijańce, nietypowe hot dogi i faszerowane plastry cukinii.

Pieczarkowe ragu z kiełbaskami - przepis krok po kroku

Pieczarkowe ragu z kiełbaskami
Pieczarkowe ragu z kiełbaskami
Pieczarkowe ragu z kiełbaskami
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy,
  • 300 g kiełbasek koktajlowych JBB Bałdyga pokrojonych w 2 cm kawałki,
  • 4 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 cebule pokrojone w kostkę,
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w płatki,
  • mała cukinia pokrojona w półplastry,
  • 200 g pieczarek pokrojonych w grube plasterki,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • pół szklanki bulionu,
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • szklanka passaty,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie zrumień kiełbasę. Dodaj cebulę, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Smaż mieszając przez kilka minut. Dodaj cukinię, pieczarki, tymianek, pieprz ziołowy i bulion. Duś pod przykryciem przez 5 minut. Wlej passatę, dopraw solą i pieprzem i duś kolejne 15 minut.

Pieczarkowe zawijańce imprezowe - przepis krok po kroku

Pieczarkowe zawijańce imprezowe
Pieczarkowe zawijańce imprezowe
Pieczarkowe zawijańce imprezowe
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy,
  • opakowanie Polanek JBB Bałdyga,
  • biała część pora,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
  • poł posiekanej papryczki pepperoni,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g startego sera np. Dziugas lub Bursztyn,
  • łyżka bułki tartej,
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • jajko.

Sposób przygotowania:

W blenderze umieść pokrojone pieczarki, musztardę, pepperoni, natkę, czosnek, starty ser. Całość zmiksuj na gładką masę. Na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekanego drobno pora i dodaj do powstałej wcześniej pasty. Dodaj bułkę tartą i całość wymieszaj.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.

Ciasto francuskie potnij na pasy o szerokości 10 cm. Posmaruj masą i posyp drobno posiekanymi Polankami. Zawiń jak roladki, posmaruj rozbełtanym jajkiem i potnij na kawałki. Piecz przez 20 minut.

Nietypowe hot dogi

Nietypowe hot dogi
Nietypowe hot dogi
Nietypowe hot dogi
Źródło: Wojciech Olkuśnik/Dzień Dobry TVN

Składniki:

  • Rollsy pomidorowe JBB Bałdyga,
  • bułki do hot dogów,
  • 2 awokado,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry,
  • cebula pokrojona w kostkę,
  • puszka fasoli,
  • pół łyżeczki mielonego kuminu,
  • posiekana papryczka pepperoni,
  • kilka tacosów,
  • Rollsy musztardowe JBB Bałdyga,
  • bułki do hot dogów,
  • ogórek,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • czerwona cebula,
  • cytryna,
  • sałata lodowa,
  • kawałek parmezanu.

Faszerowane plastry cukini - przepis krok po kroku

Faszerowane plastry cukini
Faszerowane plastry cukini
Faszerowane plastry cukini
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 2 duże cukinie,
  • 2 opakowania Polanek JBB Bałdyga,
  • 2 łyżki oliwy,
  • cebula pokrojona w kostkę,
  • 2 ząbki czosnku posiekane,
  • kilkanaście kaparów,
  • 40 g startego sera koziego,
  • 3 jajka,
  • mąka pszenna do obtoczenia,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Cukinię pokrój w 3 mm podłużne plastry. Na rozgrzanej oliwie usmaż cebulę, następnie dodaj czosnek i kapary. Wystudź. W misce połącz składniki z patelni z posiekanymi Polankami, jajkiem i serem. Całość wymieszaj na gładką masę. Wyłóż ją na całą długość plastrów cukinii. Zwiń i obtocz roladki w mące, a następnie w jajku. Smaż w 4 cm warstwie oleju z dwóch stron po 3 – 4 minuty.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości