Arancini faszerowane Polankami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 300 g ugotowanego ryżu arborio,
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy,
- 20 g masła,
- cebula pokrojona w kosteczkę,
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
- łyżka posiekanego świeżego tymianku,
- 100 ml białego wina,
- 3 Polanki marki JBB Bałdyga pokrojone w centymetrowe kawałki,
- sól, pieprz,
- panierka:
- mąka pszenna,
- 2 roztrzepane jajka,
- płaska łyżeczka suszonej ostrej papryki,
- bułka tarta.
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść w rondlu i zeszklij na nim czosnek i cebulę wraz z tymiankiem.
- Wlej wino i po 2–3 minutach dodaj ryż. Na minimalnym ogniu delikatnie mieszając odparuj wino.
- Olej rozgrzej do 180 st. C.
- Zostaw ryż do przestygnięcia. Następnie wymieszaj z kurkumą.
- W dłoniach formuj kulki, wciskaj w nie po kawałku kabanosa. Zapanieruj (mąka, jajko, papryka, bułka tarta).
- Smaż do do równomiernego zrumienienia.
Smażone krążki cebuli z Polankami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 duże czerwone cebule,
- 2 Polanki JBB Bałdyga pokrojone w cienkie pół plastry,
- jajko,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 40 g startego żółtego sera np. gruyere lub parmezan,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- łyżka mąki pszennej,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cebule pokrój na półcentymetrowe plastry. Wyjmij z nich środek, tak aby został tylko zewnętrzny krążek. Wyjęte fragmenty drobno posiekaj.
- W miseczce połącz pozostałe składniki (poza olejem) i dobrze wymieszaj. Na rozgrzanym oleju układaj krążki cebuli i wykładaj do nich powstałą masę. Po 3 minutach za pomocą łopatki lub szczypiec przewróć je na drugą stronę.
Zapiekanka porowo–ziemniaczana z Kiełbasiakiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg obranych i pokrojonych w ½ cm plastry ziemniaków,
- 3 łyżki oliwy,
- opakowanie Kiełbasiaka pokrojonego w 1 cm kostkę,
- duży por posiekany w plasterki,
- cebula posiekana w kostkę,
- łyżeczka posiekanego świeżego tymianku,
- sól, pieprz,
- 2 jajka,
- 100 ml śmietany 18%,
- płaska łyżeczka pieprzu ziołowego,
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 3 łyżeczki tartego chrzanu,
- sól, pieprz,
- 70 g startego żółtego sera np. cheddara lub gryera.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj, odcedź i odstaw do ostygnięcia.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim Kiełbasiaka do zrumienienia. Dodaj cebulę, pora i tymianek i smaż mieszając przez 5 minut. Możesz delikatnie podlać wodą, żeby nie zbytnio się nie zrumieniło.
- Piekarnik nagrzej do 170 st. C.
- Na dnie naczynia ułóż ziemniaki, przykryj usmażoną masą. Zalej równomiernie masą powstałą z połączenia jajek, śmietany, sera, chrzanu i przypraw. Dopraw solą i pieprzem.
- Zapiekaj przez 45 minut.
Papryki faszerowane ryżem i Krakowską Suchą - przepis krok po kroku
Składniki:
- 50 g ryżu (u mnie basmati),
- 2 łyżki oliwy lub oleju,
- 150 g Krakowskiej Suchej marki JBB Bałdyga pokrojonej w kostkę,
- cebula pokrojona w kostkę,
- 2 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte,
- 4 spore pieczarki w plastrach,
- 1/2 małej cukinii pokrojona w ćwierć plastry,
- 200 g pomidorów krojonych w zalewie,
- 100 g kukurydzy puszkowej,
- łyżka suszonego oregano,
- łyżeczka mielonego kuminu,
- 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki,
- 1/2 pęczka natki pietruszki posiekanej + odrobinę do podania (ew. kolendra),
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
- Upewnij się, że papryki nie wywracają się pozycji pionowej. Jeśli stoją, to odetnij im „czapeczki”, czyli 1 lub 1,5 cm na samej górze. Tam skąd wystaje ogonek. Jeśli się wywracają, przetnij je wzdłuż na samym środku. W obu przypadkach oczyść środek z błon i nasion. Dopraw delikatnie od środka solą i pieprzem.
- Ryż przepłucz dokładnie pod zimną wodą. Odstaw do lekkiego wysuszenia i ugotuj do miękkości.
- Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę z krakowską suchą, następnie dodaj pieczarki i pozostałe warzywa. Smaż mieszając kilka minut.
- Ugotowany i odsączony ryż połącz z warzywami. Dodaj pomidory, natkę pietruszki i tuńczyka, całość wymieszaj.
- Dopraw oregano, kuminem, wędzoną papryką oraz solą i pieprzem. Znowu wymieszaj.
- Tak powstałym farszem faszeruj papryki.
- Naczynie żaroodporne posmaruj delikatnie tłuszczem. Ułóż w nim papryki i wlej odrobinę 100 ml płynu (woda, bulion, wino).
- Piecz 40 minut. Serwuj z posiekaną natką pietruszki i ze startym lub pokruszonym serem.
Zobacz także:
- Jak zrobić domową kiełbasę? Przepisy, które warto znać
- Co można zrobić z suchej krakowskiej? Sprawdź trzy fenomenalne przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Andrzej Polan i kiełbasa z grilla na 4 sposoby
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
Materiał promocyjny
podziel się: