Materiał promocyjny

Mięsna kuchnia Jaśka Kuronia - sprawdź jak zrobić arancini, krążki z cebuli, zapiekankę i faszerowane papryki

Pomysły na pyszne dania z parówek i kiełbasek
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował fenomenalne dania z parówkami i kiełbasą w roli głównej. Sprawdź jego przepisy na arancini faszerowane Polankami, smażone krążki cebuli z Polankami, zapiekankę porowo-ziemniaczaną z Kiełbasiakiem i papryki faszerowane ryżem i Krakowską Suchą.

Arancini faszerowane Polankami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 300 g ugotowanego ryżu arborio,
    • ½ łyżeczki mielonej kurkumy,
      • 20 g masła,
        • cebula pokrojona w kosteczkę,
          • 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
            • łyżka posiekanego świeżego tymianku,
              • 100 ml białego wina,
                • 3 Polanki marki JBB Bałdyga pokrojone w centymetrowe kawałki,
                  • sól, pieprz,
                    • panierka:
                      • mąka pszenna,
                        • 2 roztrzepane jajka,
                          • płaska łyżeczka suszonej ostrej papryki,
                            • bułka tarta.

                              Sposób przygotowania:

                              1. Masło rozpuść w rondlu i zeszklij na nim czosnek i cebulę wraz z tymiankiem.
                                1. Wlej wino i po 2–3 minutach dodaj ryż. Na minimalnym ogniu delikatnie mieszając odparuj wino.
                                  1. Olej rozgrzej do 180 st. C.
                                    1. Zostaw ryż do przestygnięcia. Następnie wymieszaj z kurkumą.
                                      1. W dłoniach formuj kulki, wciskaj w nie po kawałku kabanosa. Zapanieruj (mąka, jajko, papryka, bułka tarta).
                                        1. Smaż do do równomiernego zrumienienia.

                                          Smażone krążki cebuli z Polankami - przepis krok po kroku

                                          Składniki:

                                          • 2 duże czerwone cebule,
                                            • 2 Polanki JBB Bałdyga pokrojone w cienkie pół plastry,
                                              • jajko,
                                                • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
                                                  • 40 g startego żółtego sera np. gruyere lub parmezan,
                                                    • 2 łyżki śmietany 18%,
                                                      • łyżka mąki pszennej,
                                                        • sól, pieprz,
                                                          • olej do smażenia.

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            1. Cebule pokrój na półcentymetrowe plastry. Wyjmij z nich środek, tak aby został tylko zewnętrzny krążek. Wyjęte fragmenty drobno posiekaj.
                                                              1. W miseczce połącz pozostałe składniki (poza olejem) i dobrze wymieszaj. Na rozgrzanym oleju układaj krążki cebuli i wykładaj do nich powstałą masę. Po 3 minutach za pomocą łopatki lub szczypiec przewróć je na drugą stronę.

                                                                Zapiekanka porowo–ziemniaczana z Kiełbasiakiem - przepis krok po kroku

                                                                Składniki:

                                                                • 1 kg obranych i pokrojonych w ½ cm plastry ziemniaków,
                                                                  • 3 łyżki oliwy,
                                                                    • opakowanie Kiełbasiaka pokrojonego w 1 cm kostkę,
                                                                      • duży por posiekany w plasterki,
                                                                        • cebula posiekana w kostkę,
                                                                          • łyżeczka posiekanego świeżego tymianku,
                                                                            • sól, pieprz,
                                                                              • 2 jajka,
                                                                                • 100 ml śmietany 18%,
                                                                                  • płaska łyżeczka pieprzu ziołowego,
                                                                                    • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
                                                                                      • 3 łyżeczki tartego chrzanu,
                                                                                        • sól, pieprz,
                                                                                          • 70 g startego żółtego sera np. cheddara lub gryera.

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            1. Ziemniaki ugotuj, odcedź i odstaw do ostygnięcia.
                                                                                              1. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim Kiełbasiaka do zrumienienia. Dodaj cebulę, pora i tymianek i smaż mieszając przez 5 minut. Możesz delikatnie podlać wodą, żeby nie zbytnio się nie zrumieniło.
                                                                                                1. Piekarnik nagrzej do 170 st. C.
                                                                                                  1. Na dnie naczynia ułóż ziemniaki, przykryj usmażoną masą. Zalej równomiernie masą powstałą z połączenia jajek, śmietany, sera, chrzanu i przypraw. Dopraw solą i pieprzem.
                                                                                                    1. Zapiekaj przez 45 minut.

                                                                                                      Papryki faszerowane ryżem i Krakowską Suchą - przepis krok po kroku

                                                                                                      Składniki:

                                                                                                      • 50 g ryżu (u mnie basmati),
                                                                                                        • 2 łyżki oliwy lub oleju,
                                                                                                          • 150 g Krakowskiej Suchej marki JBB Bałdyga pokrojonej w kostkę,
                                                                                                            • cebula pokrojona w kostkę,
                                                                                                              • 2 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte,
                                                                                                                • 4 spore pieczarki w plastrach,
                                                                                                                  • 1/2 małej cukinii pokrojona w ćwierć plastry,
                                                                                                                    • 200 g pomidorów krojonych w zalewie,
                                                                                                                      • 100 g kukurydzy puszkowej,
                                                                                                                        • łyżka suszonego oregano,
                                                                                                                          • łyżeczka mielonego kuminu,
                                                                                                                            • 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki,
                                                                                                                              • 1/2 pęczka natki pietruszki posiekanej + odrobinę do podania (ew. kolendra),
                                                                                                                                • sól, pieprz.

                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                  1. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
                                                                                                                                    1. Upewnij się, że papryki nie wywracają się pozycji pionowej. Jeśli stoją, to odetnij im „czapeczki”, czyli 1 lub 1,5 cm na samej górze. Tam skąd wystaje ogonek. Jeśli się wywracają, przetnij je wzdłuż na samym środku. W obu przypadkach oczyść środek z błon i nasion. Dopraw delikatnie od środka solą i pieprzem.
                                                                                                                                      1. Ryż przepłucz dokładnie pod zimną wodą. Odstaw do lekkiego wysuszenia i ugotuj do miękkości.
                                                                                                                                        1. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę z krakowską suchą, następnie dodaj pieczarki i pozostałe warzywa. Smaż mieszając kilka minut.
                                                                                                                                          1. Ugotowany i odsączony ryż połącz z warzywami. Dodaj pomidory, natkę pietruszki i tuńczyka, całość wymieszaj.
                                                                                                                                            1. Dopraw oregano, kuminem, wędzoną papryką oraz solą i pieprzem. Znowu wymieszaj.
                                                                                                                                              1. Tak powstałym farszem faszeruj papryki.
                                                                                                                                                1. Naczynie żaroodporne posmaruj delikatnie tłuszczem. Ułóż w nim papryki i wlej odrobinę 100 ml płynu (woda, bulion, wino).
                                                                                                                                                  1. Piecz 40 minut. Serwuj z posiekaną natką pietruszki i ze startym lub pokruszonym serem.

                                                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                                                    Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana