Materiał promocyjny

Mięsna kuchnia Jaśka Kuronia - sprawdź jak zrobić arancini, krążki z cebuli, zapiekankę i faszerowane papryki

Jasiek Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN
Pomysły na pyszne dania z parówek i kiełbasek
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował fenomenalne dania z parówkami i kiełbasą w roli głównej. Sprawdź jego przepisy na arancini faszerowane Polankami, smażone krążki cebuli z Polankami, zapiekankę porowo-ziemniaczaną z Kiełbasiakiem i papryki faszerowane ryżem i Krakowską Suchą.

Arancini faszerowane Polankami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 300 g ugotowanego ryżu arborio,
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy,
  • 20 g masła,
  • cebula pokrojona w kosteczkę,
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • łyżka posiekanego świeżego tymianku,
  • 100 ml białego wina,
  • 3 Polanki marki JBB Bałdyga pokrojone w centymetrowe kawałki,
  • sól, pieprz,
  • panierka:
  • mąka pszenna,
  • 2 roztrzepane jajka,
  • płaska łyżeczka suszonej ostrej papryki,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść w rondlu i zeszklij na nim czosnek i cebulę wraz z tymiankiem.
  2. Wlej wino i po 2–3 minutach dodaj ryż. Na minimalnym ogniu delikatnie mieszając odparuj wino.
  3. Olej rozgrzej do 180 st. C.
  4. Zostaw ryż do przestygnięcia. Następnie wymieszaj z kurkumą.
  5. W dłoniach formuj kulki, wciskaj w nie po kawałku kabanosa. Zapanieruj (mąka, jajko, papryka, bułka tarta).
  6. Smaż do do równomiernego zrumienienia.

Smażone krążki cebuli z Polankami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 duże czerwone cebule,
  • 2 Polanki JBB Bałdyga pokrojone w cienkie pół plastry,
  • jajko,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 40 g startego żółtego sera np. gruyere lub parmezan,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • łyżka mąki pszennej,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cebule pokrój na półcentymetrowe plastry. Wyjmij z nich środek, tak aby został tylko zewnętrzny krążek. Wyjęte fragmenty drobno posiekaj.
  2. W miseczce połącz pozostałe składniki (poza olejem) i dobrze wymieszaj. Na rozgrzanym oleju układaj krążki cebuli i wykładaj do nich powstałą masę. Po 3 minutach za pomocą łopatki lub szczypiec przewróć je na drugą stronę.

Zapiekanka porowo–ziemniaczana z Kiełbasiakiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg obranych i pokrojonych w ½ cm plastry ziemniaków,
  • 3 łyżki oliwy,
  • opakowanie Kiełbasiaka pokrojonego w 1 cm kostkę,
  • duży por posiekany w plasterki,
  • cebula posiekana w kostkę,
  • łyżeczka posiekanego świeżego tymianku,
  • sól, pieprz,
  • 2 jajka,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • płaska łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 3 łyżeczki tartego chrzanu,
  • sól, pieprz,
  • 70 g startego żółtego sera np. cheddara lub gryera.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj, odcedź i odstaw do ostygnięcia.
  2. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim Kiełbasiaka do zrumienienia. Dodaj cebulę, pora i tymianek i smaż mieszając przez 5 minut. Możesz delikatnie podlać wodą, żeby nie zbytnio się nie zrumieniło.
  3. Piekarnik nagrzej do 170 st. C.
  4. Na dnie naczynia ułóż ziemniaki, przykryj usmażoną masą. Zalej równomiernie masą powstałą z połączenia jajek, śmietany, sera, chrzanu i przypraw. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Zapiekaj przez 45 minut.

Papryki faszerowane ryżem i Krakowską Suchą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 50 g ryżu (u mnie basmati),
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • 150 g Krakowskiej Suchej marki JBB Bałdyga pokrojonej w kostkę,
  • cebula pokrojona w kostkę,
  • 2 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte,
  • 4 spore pieczarki w plastrach,
  • 1/2 małej cukinii pokrojona w ćwierć plastry,
  • 200 g pomidorów krojonych w zalewie,
  • 100 g kukurydzy puszkowej,
  • łyżka suszonego oregano,
  • łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki posiekanej + odrobinę do podania (ew. kolendra),
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
  2. Upewnij się, że papryki nie wywracają się pozycji pionowej. Jeśli stoją, to odetnij im „czapeczki”, czyli 1 lub 1,5 cm na samej górze. Tam skąd wystaje ogonek. Jeśli się wywracają, przetnij je wzdłuż na samym środku. W obu przypadkach oczyść środek z błon i nasion. Dopraw delikatnie od środka solą i pieprzem.
  3. Ryż przepłucz dokładnie pod zimną wodą. Odstaw do lekkiego wysuszenia i ugotuj do miękkości.
  4. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę z krakowską suchą, następnie dodaj pieczarki i pozostałe warzywa. Smaż mieszając kilka minut.
  5. Ugotowany i odsączony ryż połącz z warzywami. Dodaj pomidory, natkę pietruszki i tuńczyka, całość wymieszaj.
  6. Dopraw oregano, kuminem, wędzoną papryką oraz solą i pieprzem. Znowu wymieszaj.
  7. Tak powstałym farszem faszeruj papryki.
  8. Naczynie żaroodporne posmaruj delikatnie tłuszczem. Ułóż w nim papryki i wlej odrobinę 100 ml płynu (woda, bulion, wino).
  9. Piecz 40 minut. Serwuj z posiekaną natką pietruszki i ze startym lub pokruszonym serem.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości