Sucha krakowska w sosie pomidorowym z cebulką i szpinakiem z purée z ziemniaków - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g Suchej Krakowskiej
- czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, oregano i ostrej papryki
- 2 x 400g puszki pomidorów pellati
- 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
- 50 g młodych liści szpinaku
- sól i pieprz do smaku
Składniki na tłuczone ziemniaki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżka masła
- łyżka słodkiej śmietany
- łyżka musztardy dijon
Sposób przygotowania:
- Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i obsmażamy na rumiany kolor.
- Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na tej samej patelni smażymy cebulę do miękkości z dodatkiem przypraw.
- Następnie posiekany czosnek. Chwilę smażymy i wlewamy pomidory wraz z bulionem.
- Przekładamy kiełbaski ponownie na patelnię. Dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
- Zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez około 10 minut.
- Dodajemy szpinak i doprawiamy do smaku. Serwujemy z tłuczonymi ziemniakami.
Croque madame z suchą krakowską - przepis krok po kroku
Składniki:
- 12 kromek chleba tostowego
- 300 g sera żółtego gouda
- 60 g masła
- 6 jajek
- 2 łyżki masła
- 30 plasterków suchej krakowskiej
- kiełki pora lub brokuła
Składniki na sos holenderski:
- 4 żółtka (w temp. pokoju)
- łyżka soku z cytryny
- 100 g masła
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Chleb smarujemy masłem, układamy plasterek sera, kilka plasterków suchej krakowskiej.
- Kładziemy kromkę, dajemy plasterek sera, ponownie suchą krakowską. Przykrywamy kromką chleba.
- Wkładamy kromki chleba na około 15 minut do piekarnika, aż ładnie się zarumienią.
- Jajka smażymy na patelni z dodatkiem masła.
- Polewamy sosem holenderskim i dekorujemy kiełkami.
- Sos holenderski: żółtka ubijamy na puszystą masę z dodatkiem soku z cytryny. Solimy i pieprzymy. Ciągle ubijając, dodajemy stopniowo rozpuszczone i gorące masło. Sos powinien mieć konsystencję majonezu.
Pasta z czarnej fasoli z chipsami z suchej krakowskiej - przepis krok po kroku
Składniki:
- puszka pasty z czarnej fasoli
- opakowanie suchej krakowskiej
- czerwona cebula
- ½ papryczki habanero
- 2 łyżki soku z limonki
- pieprz i sól do smaku
- kolendra do dekoracji
Chipsy - 1 opakowanie pokrojonej kiełbasy krakowskiej
Sposób przygotowania:
- Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy suchą krakowską pokrojoną na ćwiartki.
- Obsmażamy ok. 2 minuty i dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekaną habanero.
- Kiedy cebula zmięknie, dodajemy puszkę czerwonej fasoli, sok z limonki oraz pierz i sól do smaku.
- Całość dobrze mieszamy na patelni i smażymy kolejne 5 minut.
- Wyłączamy, przekładamy do miski i serwujemy z chipsami z suchej krakowskiej.
- Chipsy z kiełbasy: na papierze do pieczenia rozkładamy plasterki suchej krakowskiej. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C na 10 minut. Wyciągamy i odkładamy do ostygnięcia.
Zobacz także:
- Jak zrobić domową kiełbasę? Przepisy, które warto znać
- "Powstała przez przypadek". W czym tkwi fenomen białej kiełbasy?
- Pyszne dania z kiełbasą krakowską: tarta, bigos i szakszuka
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
Materiał promocyjny
podziel się: