Materiał promocyjny

Co można zrobić z suchej krakowskiej? Sprawdź trzy fenomenalne przepisy Grzegorza Zawieruchy

Śniadanie, przekąska, obiad… szybko i pysznie
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha zaprezentował swoje sposoby na kiełbasę na każdy posiłek, a nawet przekąskę. Sprawdź jego przepisy na suchą krakowską w sosie pomidorowym z cebulką i szpinakiem z purée z ziemniaków, croque madame i pastę z czarnej fasoli z chipsami.

Sucha krakowska w sosie pomidorowym z cebulką i szpinakiem z purée z ziemniaków - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
    • 500 g Suchej Krakowskiej
      • czerwona cebula
        • 1 ząbek czosnku
          • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, oregano i ostrej papryki
            • 2 x 400g puszki pomidorów pellati
              • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
                • 50 g młodych liści szpinaku
                  • sól i pieprz do smaku

                    Składniki na tłuczone ziemniaki:

                    • 1 kg ziemniaków
                      • 2 łyżki kwaśnej śmietany
                        • łyżka masła
                          • łyżka słodkiej śmietany
                            • łyżka musztardy dijon

                              Sposób przygotowania:

                              1. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i obsmażamy na rumiany kolor.
                                1. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na tej samej patelni smażymy cebulę do miękkości z dodatkiem przypraw.
                                  1. Następnie posiekany czosnek. Chwilę smażymy i wlewamy pomidory wraz z bulionem.
                                    1. Przekładamy kiełbaski ponownie na patelnię. Dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
                                      1. Zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez około 10 minut.
                                        1. Dodajemy szpinak i doprawiamy do smaku. Serwujemy z tłuczonymi ziemniakami.

                                          Croque madame z suchą krakowską - przepis krok po kroku

                                          Składniki:

                                          • 12 kromek chleba tostowego
                                            • 300 g sera żółtego gouda
                                              • 60 g masła
                                                • 6 jajek
                                                  • 2 łyżki masła
                                                    • 30 plasterków suchej krakowskiej
                                                      • kiełki pora lub brokuła

                                                        Składniki na sos holenderski:

                                                        • 4 żółtka (w temp. pokoju)
                                                          • łyżka soku z cytryny
                                                            • 100 g masła
                                                              • sól i pieprz do smaku

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                1. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Chleb smarujemy masłem, układamy plasterek sera, kilka plasterków suchej krakowskiej.
                                                                  1. Kładziemy kromkę, dajemy plasterek sera, ponownie suchą krakowską. Przykrywamy kromką chleba.
                                                                    1. Wkładamy kromki chleba na około 15 minut do piekarnika, aż ładnie się zarumienią.
                                                                      1. Jajka smażymy na patelni z dodatkiem masła.
                                                                        1. Polewamy sosem holenderskim i dekorujemy kiełkami.
                                                                          1. Sos holenderski: żółtka ubijamy na puszystą masę z dodatkiem soku z cytryny. Solimy i pieprzymy. Ciągle ubijając, dodajemy stopniowo rozpuszczone i gorące masło. Sos powinien mieć konsystencję majonezu.

                                                                            Pasta z czarnej fasoli z chipsami z suchej krakowskiej - przepis krok po kroku

                                                                            Składniki:

                                                                            • puszka pasty z czarnej fasoli
                                                                              • opakowanie suchej krakowskiej
                                                                                • czerwona cebula
                                                                                  • ½ papryczki habanero
                                                                                    • 2 łyżki soku z limonki
                                                                                      • pieprz i sól do smaku
                                                                                        • kolendra do dekoracji

                                                                                          Chipsy - 1 opakowanie pokrojonej kiełbasy krakowskiej

                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                          1. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy suchą krakowską pokrojoną na ćwiartki.
                                                                                            1. Obsmażamy ok. 2 minuty i dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekaną habanero.
                                                                                              1. Kiedy cebula zmięknie, dodajemy puszkę czerwonej fasoli, sok z limonki oraz pierz i sól do smaku.
                                                                                                1. Całość dobrze mieszamy na patelni i smażymy kolejne 5 minut.
                                                                                                  1. Wyłączamy, przekładamy do miski i serwujemy z chipsami z suchej krakowskiej.
                                                                                                    1. Chipsy z kiełbasy: na papierze do pieczenia rozkładamy plasterki suchej krakowskiej. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C na 10 minut. Wyciągamy i odkładamy do ostygnięcia.

                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                      Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości