Walentynkowe przepisy Bartka Boratyna. Te słodkie podarunki zauroczą twoją drugą połówkę [ZOBACZ WIDEO]

Walentynkowe przepisy Bartka Boratyna. Te słodkie podarunki zauroczą twoją drugą połówkę
Źródło: Dzień Dobry TVN
Słodkości z miłości
Słodkości z miłości
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Czym najprościej zdobyć uczucie drugiej osoby? Oczywiście słodkościami! W końcu nie od dziś wiadomo, że do serca można dotrzeć najszybciej przez żołądek. Ale co, jeśli nie jesteśmy kulinarnymi mistrzami, a czasu jest niewiele, bo walentynki już jutro? Na ratunek przychodzi Bartek Boratyn, który w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał proste przepisy, które na pewno skradną serce każdemu. 

Kucharz i cukiernik przyrządził różyczki jabłkowe, bukiet owocowy, muffinki w kształcie serca, francuskie serca z kremem czekoladowym i truskawkami, a także tort serce.

Różyczki jabłkowe 

Różyczki jabłkowe 
Różyczki jabłkowe 
Różyczki jabłkowe 
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • ciasto francuskie,
  • 2 jabłka,
  • szczypta cynamonu,
  • konfitura z brzoskwiń,
  • 16 g cukru waniliowego.

Przygotowanie:

Jabłka pokrój w cienkie plasterki (nie trzeba obierać ze skórki, ważne, aby usunąć pestki). Do gotującej się wody wrzuć jabłka ( wody nalej do garnka tyle, aby jedynie przykryła jabłka), dodaj odrobinę cynamonu. Gotuj je przez 1-3 minuty, a następnie odcedź.

Ciasto francuskie pokrój wzdłuż. Na środku każdego paska nałóż łyżeczkę konfitury. Na nią nałóż równomiernie jabłka (dół ciasta lekko podwiń) oraz zwiń w kształt róży. Różyczki ułóż równomiernie w odstępach lub piecz w foremce do muffinek. Ich wierzch posyp lekko cukrem waniliowym. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem). Po upieczeniu posyp je cukrem pudrem (opcjonalnie).

Bukiet owocowy

Bukiet owocowy
Bukiet owocowy
Bukiet owocowy
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • owoce: truskawki, maliny, borówki, winogrona, kiwi, ananasy,
  • 1/2 melona,
  • dodatkowo - patyczki do szaszłyków.

Przygotowanie:

Owoce, w zależności od rodzaju, umyj i wysusz lub obierz (cytrusy, kiwi, ananasy). Większe owoce podziel na mniejsze kawałki. Podstawę z melona, w którą wbite będą patyczki, ponakłuwaj, a potem umieść w misce lub wazonie. Na każdy patyczek ponabijaj owoce w taki sposób, by dolna 1/3 patyczka była pusta, a reszta wypełniona. Patyczki wbijaj w podstawę. Bukiet jest świeży przez kilka godzin. Można go przechować w lodówce, ale wówczas powinien być przykryty folią, dla zachowania świeżości i ładnego wyglądu.

Muffinki w kształcie serca

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • łyżeczka soli,
  • szklanka cukru,
  • 1,5 szklanki oleju,
  • 2 jajka,
  • 1/3 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku,
  • szklanka maślanki,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki octu,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 150-200 g białej czekolady,
  • cukrowe serduszka.

Przygotowanie:

Olej zmiksuj z cukrem, a następnie stopniowo dodaj jajka. Potem dodaj barwnik i całość wymieszaj. Mąkę wymieszaj z kakao oraz solą i na przemian z maślanką stopniowo dodaj do oleju z jajkami i cukrem, cały czas miksując. W osobnej miseczce połącz sodę z octem - powstanie piana - i bardzo szybko dodaj je do ciasta. Całość miksuj dosłownie przez 10 sekund, tylko do połączenia składników.

Formę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami i wypełnij ciastem do około 3/4 wysokości. Muffinki piecz w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Następnie przygotuj krem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i połącz ją z serkiem mascarpone. Całość miksuj - dosłownie przez chwilę, tylko do czasu, aż ładnie się połączą. Na wystudzone muffiny wyciśnij krem końcówką cukierniczą w kształcie dużej gwiazdy. Na kremie ułóż cukrowe serduszka.

Francuskie serca z kremem czekoladowym i truskawkami 

Francuskie serca z kremem czekoladowym i truskawkami
Francuskie serca z kremem czekoladowym i truskawkami
Francuskie serca z kremem czekoladowym i truskawkami
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego na maśle (375 g),
  • słoik kremu czekoladowo-orzechowego,
  • 100 g truskawek,
  • cukier puder do oprószenia,
  • posiekane pistacje do oprószenia (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Stolnicę oprósz mąką. Wyłóż na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmróź). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie kurczy się podczas pieczenia). Z ciasta wytnij duże serca, foremką do ciastek o średnicy około 8-10 cm. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na środek każdego serca nałóż pełną łyżeczkę kremu orzechowego i kilka plasterków truskawki. Piec w temperaturze 220 stopni przez 15-17 minut do złotego koloru. Przestudź, oprósz pudrem i posyp pistacjami.  

Tort w kształcie serca

Tort w kształcie serca
Tort w kształcie serca
Tort w kształcie serca
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 270 g mąki pszennej,
  • 65 g mielonych migdałów,
  • 65 g cukru pudru,
  • 160 g zimnego masła,
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • 500 g mascarpone,
  • 400 g śmietanki 36%,
  • cukier puder,
  • świeże maliny, truskawki, borówki.

Przygotowanie:

Przesiej mąkę, dodaj pozostałe składniki i wszystko szybko razem zagnieć na jednolite ciasto. Potem uformuj ciasto w kulę, owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę do schłodzenia. W międzyczasie z papieru do pieczenia wytnij serce, a w jego środku wytnij drugie mniejsze serce. Przygotuj blachę z wyposażenia piekarnika i trzy arkusze papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 190 stopni.

Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Pierwszą rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami wcześniej przygotowanego papieru do pieczenia, na grubość ok 4 mm i na taką wielkość, aby zmieścił się szablon serduszko. Po rozwałkowaniu przenieś ciasto razem z papierem do pieczenia na blachę i zdejmij ostrożnie arkusz papieru z wierzchu. Wstaw ciasto na chwilę do lodówki, aby się nieco schłodziło, dzięki temu łatwiej będzie wyciąć wzór. Następnie wytnij serduszko według szablonu i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 13-14 minut do zrumienienia. Po upieczeniu wystudź. Podobnie postępuj z drugą częścią ciasta.

Śmietankę, mascarpone, cukier i ekstrakt z wanilią umieść razem w naczyniu i ubij (przez chwilę na niższych, a potem na wysokich obrotach miksera) na gęsty krem. Przełóż do woreczka z dużą okrągłą końcówką. Jeden z kruchych blatów ostrożnie ułóż na paterze. Wyciśnij na niego spore kulki kremu, a w krem wyłóż trochę malin i porzeczek dla urozmaicenia. Przykryj drugim blatem kruchego ciasta i znów wciśnij krem. Wierzch udekoruj białymi kwiatami, miętą, owocami i mini bezikami (bezy najlepiej ułożyć tuż przed podaniem, gdyż krem będzie je rozpuszczać).

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości