Czym najprościej zdobyć uczucie drugiej osoby? Oczywiście słodkościami! W końcu nie od dziś wiadomo, że do serca można dotrzeć najszybciej przez żołądek. Ale co, jeśli nie jesteśmy kulinarnymi mistrzami, a czasu jest niewiele, bo walentynki już jutro? Na ratunek przychodzi Bartek Boratyn, który w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał proste przepisy, które na pewno skradną serce każdemu.
Kucharz i cukiernik przyrządził różyczki jabłkowe, bukiet owocowy, muffinki w kształcie serca, francuskie serca z kremem czekoladowym i truskawkami, a także tort serce.
Różyczki jabłkowe
Składniki:
- ciasto francuskie,
- 2 jabłka,
- szczypta cynamonu,
- konfitura z brzoskwiń,
- 16 g cukru waniliowego.
Przygotowanie:
Jabłka pokrój w cienkie plasterki (nie trzeba obierać ze skórki, ważne, aby usunąć pestki). Do gotującej się wody wrzuć jabłka ( wody nalej do garnka tyle, aby jedynie przykryła jabłka), dodaj odrobinę cynamonu. Gotuj je przez 1-3 minuty, a następnie odcedź.
Ciasto francuskie pokrój wzdłuż. Na środku każdego paska nałóż łyżeczkę konfitury. Na nią nałóż równomiernie jabłka (dół ciasta lekko podwiń) oraz zwiń w kształt róży. Różyczki ułóż równomiernie w odstępach lub piecz w foremce do muffinek. Ich wierzch posyp lekko cukrem waniliowym. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem). Po upieczeniu posyp je cukrem pudrem (opcjonalnie).
Bukiet owocowy
Składniki:
- owoce: truskawki, maliny, borówki, winogrona, kiwi, ananasy,
- 1/2 melona,
- dodatkowo - patyczki do szaszłyków.
Przygotowanie:
Owoce, w zależności od rodzaju, umyj i wysusz lub obierz (cytrusy, kiwi, ananasy). Większe owoce podziel na mniejsze kawałki. Podstawę z melona, w którą wbite będą patyczki, ponakłuwaj, a potem umieść w misce lub wazonie. Na każdy patyczek ponabijaj owoce w taki sposób, by dolna 1/3 patyczka była pusta, a reszta wypełniona. Patyczki wbijaj w podstawę. Bukiet jest świeży przez kilka godzin. Można go przechować w lodówce, ale wówczas powinien być przykryty folią, dla zachowania świeżości i ładnego wyglądu.
Muffinki w kształcie serca
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki kakao,
- łyżeczka soli,
- szklanka cukru,
- 1,5 szklanki oleju,
- 2 jajka,
- 1/3 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku,
- szklanka maślanki,
- 1,5 łyżeczki sody,
- 2 łyżeczki octu,
- 500 g serka mascarpone,
- 150-200 g białej czekolady,
- cukrowe serduszka.
Przygotowanie:
Olej zmiksuj z cukrem, a następnie stopniowo dodaj jajka. Potem dodaj barwnik i całość wymieszaj. Mąkę wymieszaj z kakao oraz solą i na przemian z maślanką stopniowo dodaj do oleju z jajkami i cukrem, cały czas miksując. W osobnej miseczce połącz sodę z octem - powstanie piana - i bardzo szybko dodaj je do ciasta. Całość miksuj dosłownie przez 10 sekund, tylko do połączenia składników.
Formę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami i wypełnij ciastem do około 3/4 wysokości. Muffinki piecz w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Następnie przygotuj krem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i połącz ją z serkiem mascarpone. Całość miksuj - dosłownie przez chwilę, tylko do czasu, aż ładnie się połączą. Na wystudzone muffiny wyciśnij krem końcówką cukierniczą w kształcie dużej gwiazdy. Na kremie ułóż cukrowe serduszka.
Francuskie serca z kremem czekoladowym i truskawkami
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego na maśle (375 g),
- słoik kremu czekoladowo-orzechowego,
- 100 g truskawek,
- cukier puder do oprószenia,
- posiekane pistacje do oprószenia (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Stolnicę oprósz mąką. Wyłóż na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmróź). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie kurczy się podczas pieczenia). Z ciasta wytnij duże serca, foremką do ciastek o średnicy około 8-10 cm. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na środek każdego serca nałóż pełną łyżeczkę kremu orzechowego i kilka plasterków truskawki. Piec w temperaturze 220 stopni przez 15-17 minut do złotego koloru. Przestudź, oprósz pudrem i posyp pistacjami.
Tort w kształcie serca
Składniki:
- 270 g mąki pszennej,
- 65 g mielonych migdałów,
- 65 g cukru pudru,
- 160 g zimnego masła,
- jajko,
- szczypta soli,
- 500 g mascarpone,
- 400 g śmietanki 36%,
- cukier puder,
- świeże maliny, truskawki, borówki.
Przygotowanie:
Przesiej mąkę, dodaj pozostałe składniki i wszystko szybko razem zagnieć na jednolite ciasto. Potem uformuj ciasto w kulę, owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę do schłodzenia. W międzyczasie z papieru do pieczenia wytnij serce, a w jego środku wytnij drugie mniejsze serce. Przygotuj blachę z wyposażenia piekarnika i trzy arkusze papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 190 stopni.
Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Pierwszą rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami wcześniej przygotowanego papieru do pieczenia, na grubość ok 4 mm i na taką wielkość, aby zmieścił się szablon serduszko. Po rozwałkowaniu przenieś ciasto razem z papierem do pieczenia na blachę i zdejmij ostrożnie arkusz papieru z wierzchu. Wstaw ciasto na chwilę do lodówki, aby się nieco schłodziło, dzięki temu łatwiej będzie wyciąć wzór. Następnie wytnij serduszko według szablonu i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 13-14 minut do zrumienienia. Po upieczeniu wystudź. Podobnie postępuj z drugą częścią ciasta.
Śmietankę, mascarpone, cukier i ekstrakt z wanilią umieść razem w naczyniu i ubij (przez chwilę na niższych, a potem na wysokich obrotach miksera) na gęsty krem. Przełóż do woreczka z dużą okrągłą końcówką. Jeden z kruchych blatów ostrożnie ułóż na paterze. Wyciśnij na niego spore kulki kremu, a w krem wyłóż trochę malin i porzeczek dla urozmaicenia. Przykryj drugim blatem kruchego ciasta i znów wciśnij krem. Wierzch udekoruj białymi kwiatami, miętą, owocami i mini bezikami (bezy najlepiej ułożyć tuż przed podaniem, gdyż krem będzie je rozpuszczać).
Zobacz także:
- Z tymi daniami rozkochasz w sobie każdego - oto przepisy Sebastiana Olmy na walentynki
- Przywitaj w walentynki swoją drugą połówkę niezwykłym śniadaniem z przepisów Patryka Galewskiego
- Przepisy dla zakochanych: tosty francuskie z bekonem, ravioli z płynnym żółtkiem i brownie z solonym karmelem
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Michał Wójcik/East News