Pyszne i szybkie przepisy Szymona Czerwińskiego. Mają tylko 5 składników

Pyszne i szybkie przepisy Szymona Czerwińskiego. Mają tylko 5 składników

Pyszne i szybkie przepisy Szymona Czerwińskiego. Mają tylko 5 składników
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia z 5 składników
Kuchnia z 5 składników
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Szybkie, proste i smaczne potrawy mogą powstać z zaledwie pięciu składników. Udowodnił to Szymon Czerwiński, który w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował przepisy idealne dla zapracowanych i tych, którzy cenią sobie minimalizm.

Kucharz przyrządził sernik z mlekiem skondensowanym, ekspresową tartę z jabłkami, włoskie kluseczki z masłem szałwiowym, brukselkę z kremowym dressingiem, wołowinę smażoną z imbirem oraz mini deserki. Przepisy znajdziesz poniżej.

Sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik z mlekiem skondensowanym
Sernik z mlekiem skondensowanym
Sernik z mlekiem skondensowanym
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego (zmielonego lub z wiaderka),
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego,
  • 6 jajek,
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru,
  • laska wanilii.

Dodatki:

  • puszka kajmaku,
  • owoce: borówki, maliny, truskawki.
Szybki sernik z mlekiem skondensowanym
Szybki sernik z mlekiem skondensowanym
Szybki sernik z mlekiem skondensowanym
Źródło: Anita Walczewska/East News

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Wyłóż tortownicę (ok. 22-24 cm średnicy) papierem do pieczenia lub posmaruj masłem. Białka oddziel od żółtek i ubij na puszystą pianę ze szczyptą soli. W drugiej misce umieść żółtka, twaróg, mleko, budynie oraz wanilię. Zmiksuj do połączenia składników. Do masy serowej dodaj białka i za pomocą szpatułki dokładnie wymieszaj.

Tortownicę wysmaruj masłem, a następnie spód i boki wyłóż papierem do pieczenia. Papier powinien wystawać z formy. Piecz w 170 st. C przez 30 minut. Następnie obniż temperaturę do 140 st. C i piecz przez 50 minut. Sernik powinien wystudzić się w piekarniku. Możesz wstawić do piernika naczynie z wrzącą wodą, aby podnieść wilgotność.

Ekspresowa tarta z jabłkami

Ekspresowa tarta z jabłkami
Ekspresowa tarta z jabłkami
Ekspresowa tarta z jabłkami
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • arkusz zimnego ciasta francuskiego (320 g),
  • 150 g dżemu morelowego,
  • 6 chrupiących jabłek,
  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • łyżeczka cynamonu.

Dodatkowo: lody waniliowe do podania.

Przygotowanie:

Ustaw temperaturę na 200 st. C i przygotuj blachę do pieczenia. Potem rozwiń arkusz ciasta francuskiego i razem z papierem połóż na blasze. Zrób delikatne nacięcie nożem, 1 cm od brzegów, ale uważaj, żeby nie przeciąć ciasta na wylot – powstanie ładna ramka.

W małym garnuszku lekko podgrzej dżem (tylko chwilę, około 30 sekund), aż stanie się bardziej płynny. Mieszaj, żeby się nie przypalił. Następnie usuń gniazda nasienne z jabłek i pokrój owoce w cienkie plasterki. Jeśli masz szatkownicę, użyj jej, żeby były idealnie równe. Plasterki jabłek wymieszaj z ciepłym dżemem, żeby nabrały połysku, i ładnie ułóż je na cieście, zostawiając brzegi puste.

Wstaw tartę na dolną półkę piekarnika i piecz przez około 30 minut, aż brzegi będą złociste i chrupiące. Na 5 minut przed końcem pieczenia posyp wierzch płatkami migdałowymi. Po upieczeniu pokrój tatrę na porcje i serwuj z gałką lodów waniliowych.

Ekspresowa tarta z jabłkami
Ekspresowa tarta z jabłkami
Ekspresowa tarta z jabłkami
Źródło: Anita Walczewska/East News

Włoskie kluseczki z masłem szałwiowym

Składniki:

  • 800 g ricotty twardej na wagę (nie może być z opakowania / pojemniczka),
  • 200 g tartego parmezanu świeżego,
  • 2 jajka,
  • 120 g mąki semolina,
  • gałka muszkatołowa do starcia,
  • 300 g semoliny do podsypania,
  • szczypta soli i pieprzu.

Składniki na sos maślany z szałwią:

  • 100 g masła,
  • 8-10 liści świeżej szałwii,
  • szczypta soli.
Włoskie kluseczki z masłem szałwiowym
Włoskie kluseczki z masłem szałwiowym
Włoskie kluseczki z masłem szałwiowym
Źródło: Anita Walczewska/East News

Przygotowanie:

Ricottę przełóż na sitko wyłożone gazą (lub czystą ściereczką) i odstaw na kilka godzin (najlepiej na noc w lodówce), aby pozbyć się nadmiaru wody. To kluczowe, bo gnudi muszą być zwarte. Potem w dużej misce wymieszaj odsączoną ricottę przeciśniętą przez sito, starty parmezan, jajko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj – ciasto ma być miękkie, ale trzymać formę. Jeżeli jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki.

Posyp blat lub blachę do pieczenia semoliną. Z masy formuj małe kuleczki (ok. 2-3 cm średnicy) za pomocą dwóch łyżek stołowych. Kluseczki ułóż na semolinie i obsyp wierzch ponownie semoliną. Odstaw na 15 minut, aby lekko obeschły. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Kluski gotuj partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze 1-2 minuty. Wyjmuj je łyżką cedzakową.

W dużej patelni rozpuść masło na średnim ogniu. Gdy zacznie delikatnie brązowieć, dodaj liście szałwii. Smaż przez chwilę, aż masło nabierze orzechowego aromatu, a liście staną się chrupiące.

Brukselka z kremowym dressingiem

Brukselka z kremowym dressingiem
Brukselka z kremowym dressingiem
Brukselka z kremowym dressingiem
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 500 g brukselki,
  • 100 g parmezanu,
  • 300 g gęstego greckiego jogurtu,
  • cytryna,
  • pasta z ostrych papryczek,
  • sól i pieprz.

Opcjonalnie: masło do smażenia, chleb na zakwasie.

Przygotowanie:

Brukselki dokładnie umyj, a następnie przekrój na pół. Smaż na maśle z obu stron, a potem dopraw solą i pieprzem. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny i skórką. Dodaj starty parmezan, sól i pieprz. Na głęboki talerz wyłóż jogurt grecki, na nim ułóż brukselki, a potem udekoruj ściętym parmezanem, pastą z papryczek oraz rozpuszczonym masłem. Podawaj z grzankami.  

Wołowina smażona z imbirem

Składniki:

  • 600 g steku z rostbefu,
  • kawałek imbiru,
  • łyżka pasty miso,
  • 2 kapusty pak choi,
  • 2 ząbki czosnku.

Opcjonalnie: sos sojowy, sól i pieprz, ocet z Modeny.

Przygotowanie:

Oczyść mięso, a następnie pokrój w plasterki. Obtocz w paście miso i smaż na rozgrzanej oliwie. Obierz imbir i pokrój go w cienkie plasterki. Potem obierz czosnek i również pokrój go w plastry. Dorzuć imbir i czosnek do mięsa. Dopraw sosem sojowym, octem i pieprzem, a potem smaż przez chwilę. Na drugiej patelni przesmaż przecięte na pół kapusty. Potem ułóż je na talerzu i dodaj mięso.

Mini deserki z 5 składników

Składniki:

  • 500 g twarogu mielonego z wiaderka,
  • 400 ml bitej śmietany 30% lub 36%,
  • 100 g kremu czekoladowego,
  • laska wanilii,
  • 100 g ciasteczek owsianych,
  • 50 g masła.

Dodatki: borówki, maliny, jadalne kwiaty.

Przygotowanie:

Twaróg przełóż do dużej miski, a następnie przy pomocy robota kuchennego lub rózgi cukierniczej połącz pozostałe składniki: krem czekoladowy, ziarna wanilii i 3/4 bitej śmietany (1/4 zostaw do dekoracji). Ubijaj, aż składniki połączą się na jednolitą masę. Jeżeli masz w domu rękaw cukierniczy, przełóż do niego przygotowaną masę. Jak nie masz, użyj łyżki stołowej do wyłożenia kremu.

Ciasteczka owsiane rozgnieć za pomocą wałka kuchennego lub butelki na drobne kawałki. Uważaj, aby nie zamienić ich w pył. Zależy nam, aby były wyczuwalne kawałki. Dodaj rozpuszczone masło i razem wymieszaj. Do wysokich szklanek lub pucharków wyłóż pierwszą warstwę, którą jest masa sernikowa, a następnie warstwę z ciasteczek, masę sernikową i na wierzch odłożoną bitą śmietanę. Całość udekoruj ciasteczkami.

Jabłka pod kruszonką
Jabłka pod kruszonką
Jabłka pod kruszonką
Źródło: Anita Walczewska/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości