Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy

Pomysł na obiad w 30 minut
Przepisy na szybkie dania są idealne dla osób, które nie mają wiele czasu na gotowanie. W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował je Sebastian Olma. Potrawy, które przygotował to: zielona pasta z brokułami, szpinakiem i kozim serem, smażony dorsz z patelni z pomidorkami, kaparami i rukolą, a także kaszotto z kurczakiem, szpinakiem i kawałkami dyni piżmowej.

Zielona pasta z brokułami, szpinakiem i kozim serem

Składniki na zieloną pastę z brokułami, szpinakiem i kozim serem:

  • 0,5 kg makaronu orecchiette
    • 50 ml oliwy z oliwek
      • 20 ml oleju do smażenia
        • 5 ząbków czosnku
          • brokuł
            • cukinia
              • małe opakowanie groszku cukrowego
                • 100 g fasolki szparagowej zielonej
                  • 2 zielone papryki
                    • 500 g młodego szpinaku
                      • świeże zioła (natka pietruszki, kolendra, mięta) po pęczku
                        • 100 g pesto bazyliowego
                          • 250 g koziego sera twarogowego
                            • 100 g płatków migdałów
                              • opakowanie roszponki

                                Jak przygotować zieloną pastę z brokułami, szpinakiem i kozim serem:

                                Makaron orecchiette ugotuj w posolonej wodzie, odcedź i przelej zimną wodą kropiąc go oliwą z oliwek. W garnku podsmaż na oleju czosnek, a następnie dodaj do niego zielone warzywa, całość podlej wodą, w której gotował się makaron tak, aby zielone warzywa były lekko zakryte. Przykryj garnek na 5 minut i pozwól dzięki parze ugotować się warzywom. Pod koniec smażenia dodaj liście młodego szpinaku, posiekane świeże zioła, oliwę i pesto bazyliowe. Do warzyw dodaj ugotowany makaron, razem wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego, na wierzch pokrusz kozi ser i wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C z opcją górnego grzania. Gdy makaron się zapiecze z serem, wyjmij, posyp prażonymi migdałami i ułóż na wierzchu liście roszponki.

                                Smażony dorsz z patelni z pomidorkami, kaparami i rukolą

                                Składniki na smażonego dorsza z patelni z pomidorkami, kaparami i rukolą:

                                • 1 kg polędwicy z dorsza
                                  • łyżeczka soli
                                    • 100 g mąki pszennej
                                      • 50 ml oleju roślinnego
                                        • 1 kg pomidorków koktajlowych czerwonych
                                          • 10 ząbków czosnku
                                            • 50 g kaparów
                                              • po 100 g oliwek zielonych i czarnych
                                                • 2 cytryny
                                                  • pęczek natki pietruszki
                                                    • świeże zioła do dekoracji

                                                      Jak przygotować smażonego dorsza z patelni z pomidorkami, kaparami i rukolą:

                                                      Polędwice z dorsza posyp solą i od strony skóry posyp mąką pszenną. Smaż od strony skóry na oleju roślinnym około 3 minut i odłóż na ręcznik papierowy. Dodaj na patelnię pokrojone pomidorki koktajlowe, czosnek posiekany, kapary, oliwki pokrojone, filety z cytryny i natkę pietruszki. Wszystkie składniki smaż na mocnym ogniu kilka minut i dodaj białe wino, czekaj aż odparuje do połowy tworząc gęsty sos. Na duszonych warzywach ułóż filety dorsza i na 3 minut przykryj pokrywką. Na gotową potrawę ułóż ćwiartki cytryn i świeże zioła.

                                                      Kaszotto z kurczakiem, szpinakiem i kawałkami dyni piżmowej

                                                      Składniki na kaszotto z kurczakiem, szpinakiem i kawałkami dyni piżmowej:

                                                      • 0,5 kg kaszy gryczanej niepalonej
                                                        • 5 ząbków czosnku
                                                          • 5 cebul szalotek
                                                            • mały pęczek tymianek
                                                              • dynia piżmowa
                                                                • chili czerwone
                                                                  • 50 g świeżego imbiru
                                                                    • 2 filety kurczaka
                                                                      • 1 l wywaru drobiowego
                                                                        • 200 g parmezanu
                                                                          • opakowanie liści młodego szpinaku
                                                                            • 100 g masła

                                                                              Jak przygotować kaszotto z kurczakiem, szpinakiem i kawałkami dyni piżmowej:

                                                                              Kaszę jasną gryczaną umyj pod bieżącą wodą, odłóż na sitko i poczekaj aż się lekko osuszy. W metalowym garnku podsmaż czosnek i cebulkę szalotkę razem z tymiankiem na złoty kolor. Dodaj pokrojone kawałki dyni piżmowej, chili i posiekany imbir. Następnie do garnka dodaj pokrojonego kurczaka i wszystko razem podsmaż kilka minut. Kaszę dodaj do garnka i podlewając wywarem drobiowym gotuj około 15 minut aż będzie miękka, pod koniec gotowania dodaj tarty parmezan, liście szpinaku i zimne masło. Gotowe kaszotto przełóż na głęboki półmisek.

                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                              >>> Zobacz także:

                                                                              Matteo Brunetti i jego serowe szaleństwo: rolada z mozzarelli, trufle serowe i wiejska zapiekanka

                                                                              Zwykłe dania, które wyglądają jak małe dzieła sztuki. Przepisy Szymona Czerwińskiego

                                                                              Dania na poprawę humoru. Wśród nich przepyszny czekoladowy comber

                                                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                              Autor: Iza Dorf

                                                                              Źródło: Sebastian Olma

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                              Materiał promocyjny

                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana