Przyrządził tatara z łososia wędzonego na chipach z papieru ryżowego, deskę pełną antipasti, muszle pełne smaku, sałatkę z tortellini, przekąski z ciasta francuskiego, mini kuleczki z mięsa mielonego w sosie hoisin oraz owoce w czekoladzie.
Tatar z łososia wędzonego na chipach z papieru ryżowego
Składniki na dwie porcje: 400 g łososia wędzonego.
Składniki na marynatę:
- 10 ml sos rybny
- 5 ml oleju sezamowego
- 10 ml sos sriracha
- 10 ml sosu sojowego ciemnego
- 5 cm pora
Składniki na mus:
- 1/2 sztuki awokado miękkie
- 1/2 sztuki dymki
- 1/2 sztuki limonki sok
Dodatki:
- 1 opakowanie papieru ryżowego
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżka prażony sezam
- 2 kromki pumpernikiel mały okrągły pokrojony
- Zioła i kwiatki do ozdoby
- 4 jajka przepiórcze
- 1 łyżeczka czarnego kawioru
- Koperek pęczek
- 300 ml oleju rzepakowego
- 100 ml majonezu
- 200 g serek śniadaniowy
Składniki na marynowaną cebulę:
- 4 cebule czerwone duże
- 200 ml octu z białego wina
- 100 ml wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka płatków chili
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz i pokrój na cienkie plastry za pomocą szatkownicy lub ostrego noża. Przełóż do miski. W garnku zagotuj: wodę, ocet i cukier, Wystudź marynatę. Następnie zalej nią cebule. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 2h, aby się przegryzło.
Łososia oczyść i pokrój w kostkę. Pamiętaj, aby nie pokroić ryby zbyt drobno, aby nie zrobiła się z niej miazga.
Do posiekanego łososia dodaj sos rybny, olej sezamowy, srirache, sos sojowy oraz posiany drobno por. Dokładnie wymieszaj.
Jaka przepiórcze ugotuj, wkładając je do gotującej się wody osolonej. Gotuj przez 5 minut. Ugotowane jajka przełóż do zimnej wody i poczekaj, aż ostygną. Następnie lekko zmiażdż skorupkę, turlając jaja za pomocą dłoni na desce do krojenia. Obierz jajko i przekrój na pół.
Dojrzałe awokado pokrój w drobną kostkę, cebulę dymkę posiekaj drobno, wyciśnij sok z limonki. Zielony ogórek obierz, przekrój na cztery i usuń gniazda nasienne, następnie posikaj. Umieść składniki w misce i połącz ze sobą. Dopraw solą i pieprzem.
Biały sezam upraż na suchej patelni. Przełóż do miseczki.
Na pumpernikiel wyłóż porcję tatara, następnie mus z awokado, posyp sezamem, jajko przepiórcze a na nie kawior. Udekoruj mikro ziołami.
Drugą wersją jest podanie na papierze ryżowym. Papier ryżowy pokrój na mniejsze kawałki. Następnie olej rozgrzej na patelni. Wrzucaj na rozgrzany olej na 3 sekundy. Wyjmuj od razu, jak tylko zrobi się z niego chips. Serwuj wypełnione tatarem z łososia.
Deska pełna Antipasti - przekąsek
Składniki:
- 2 opakowania pomidorów cherry
- 30 plastrów dobrego salami
- 30 mini mozzarelli kuleczek
- 30 zielonych oliwek bez pestek
- 30 czarnych oliwek bez pestek
- 2 opakowania feta
- 1 słoik małych ogórków konserwowych
- 6-calowe szaszłyki
- 4 pęczki świeże rozmarynu
- patyczki do nadziewania
Sposób przygotowania:
Na małe szaszłyki nadziej pomidorki cherry, mini kulkami mozzarelli, oliwkami bez pestek i złożonymi plasterkami salami. Ułóż szaszłyki w okrąg wokół dużej okrągłej deski, tworząc kształt wianka. Dekoruj rozmarynem.
Muszle pełne smaku
Składniki:
- 20 muszli makaronowych
- 1 średnia cebula
- 1 średnia marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 150 g cienkich plasterków pancetty (lub wędzonego boczku, cienko pokrojonego)
- 1000 g mielonej wołowiny
- 200 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 800 g pomidorowej passaty
- 100 ml mleka
- garść świeżej bazylii
- 1 łyżka oregano suszonego
- 500 g tartego sera mozzarella
- sól, pieprz
- 2 opakowania rurek cannelloni
Dodatkowo:
- 2 główki sałaty rzymskiej
- 2 cykorie
Sposób przygotowania:
Warzywa dokładnie umyj i obetrzyj ze skóry. Marchewkę zetrzyj na tarce, cebulę oraz seler naciowy pokrój w kostkę. Pancettę lub boczek pokrój również w kostkę.
W średnim garnku rozgrzej 3-4 łyżki oliwy, następnie dodaj warzywa oraz pancettę i smaż na małym ogniu przez około 20 - 25 minut. Co pewien czas mieszaj, aby się nie przypaliło.
W tym samym czasie na patelni rozpocznij smażenie mięsa wołowego - smaż tak długo, aż odparuje cała woda, a mięso będzie widocznie przysmażone.
Po tym czasie dodaj do smażonych warzyw mięso, wlej czerwone wino dopraw pieprzem i solą i odparuj alkohol. Dodaj pomidory, oregano oraz poszatkowane lub porwane liście bazylii. Gotuj na małym ogniu przez koło 3 godziny, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Na koniec gotowania dodaj mleko dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Odstaw sos do wystygnięcia.
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotuj w osolonej wodzie przez czas wskazany przez producenta. Następnie wyjmij i ostudź.
Muszle nadziej przygotowanym farszem i posyp cienko pokrojonym szczypiorem.
Sałatka z tortellini
Składniki:
- 1 opakowanie tortellini z mięsem
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 świeży ogórek
- 100 g szynki
- 100 g sera żółtego tartego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotuj Tortellini zgodnie z przepisem na opakowaniu - zajmuje to dosłownie chwilę. Do wystudzonych w misce pierożków dodaj kukurydzę, poszatkowany w kostkę zielony ogórek, pokrojoną w paski szynkę i starty ser żółty. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj następnie przeciśnięty przez prasę czosnek i majonez. Połącz ze sobą składniki za pomocą łyżki i dopraw solą i pieprzem.
Wierzch sałatki udekoruj poszatkowanym szczypiorem. Schłodź sałatkę przed podaniem na stół.
Przekąski z ciasta francuskiego
Składniki:
- 2 rolki ciasta francuskiego
- 2 żółtka
- 1 rolada kozia
- 2 paczki boczku w kostkę
- 4 szalotki
- 1 pęczek szczypioru cienkiego
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwiń, następnie za pomocą foremki wytnij z ciasta francuskiego gwiazdkę lub okrąg, taki sam wytnij, ale mniejszy z tego samego ciasta. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Posmaruj daną warstwę jajkiem rozbełtanym, przyklej mniejszą i ponownie posmaruj jajkiem. Możesz obsypać czarnuszką lub sezamem. Na środek wyłóż plasterek sera koziego, boczek oraz szalotkę. Dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 20 minut.
Mini kuleczki z mięsa mielonego w sosie hoisin
Składniki:
- 300 g mielona wieprzowina
- 300 g mielona wołowina
- 2 łyżeczki olej sezamowy
- 1/2 szklanki panko
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek pietruszki
- 3 szalotki
- prażone ziarna sezamy
Składniki na sos sezamowy:
- 200 ml sosu hoisin
- 1/4 szklanki octu ryżowego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez prasę
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. W dużej misce wymieszaj składniki klopsików, aż dobrze się połączą. Uformuj małe kulki. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Ułóż na niej klopsiki i przez 15 - 20 minut. Podczas gdy klopsiki się pieczą, wymieszaj wszystkie składniki sosu, aż się połączą. Upieczone klosiki załóż w przygotowanym sosie. Nadziej widelczyku i posyp dodatkami.
Owoce w czekoladzie
Składniki:
- 10 mandarynek
- 3 kiwi dojrzałe
- 2 banany dojrzałe
- 1 paczka pianek marshmallow
- 1 paczka małych preclów (paluszki precle)
- 4 czekolady mleczne
- 4 czekolady gorzkie
- 4 czekolady białe
- garść orzechów laskowych
- garść wiórków kokosowych
- 30 patyczków jak do lodów lub lizaków
- garść płatków migdałów
Sposób przygotowania:
Czekolady każdy rodzaj oddzielnie rozpuść w kąpieli wodnej. Owoce pokrój na grubsze plastry, na każdy nadziej patyczek i obtocz w czekoladzie. Następnie posyp posypkami oraz orzechami, wiórkami.
Poczekaj, aż czekolada wystygnie.
Zobacz także:
- Wystrzałowe przekąski na sylwestra. Przepisy Piotra Kucharskiego
- Przekąski sylwestrowe dla miłośników serów. Przepisy Jaśka Kuronia na dania z mascarpone, goudą i fetą
- Mięsne przekąski na sylwestra. Przepisy Bartka Boratyna
Autor: Teofila Siewko/Regina Łukasiewicz
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News