Łosoś w cieście francuskim
Składniki:
- cebula,
- masło,
- 5 ząbków czosnku,
- opakowanie mrożonych liści szpinaku,
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 500 g świeżego łososia,
- 300 g krewetek,
- łyżka sosu sojowego,
- łyżka ostrego sosu np. sriracha,
- jajko,
- sezam.
Przygotowanie:
Cebulę podsmażyć na maśle. Następnie dodać posiekany czosnek i dusić przez chwilę. Na patelnie dodać szpinak i dusić, aż ze szpinaku odparuje woda. W tym czasie łososia i krewetki pokroić w 1 cm kostkę. Wymieszać z sosem sojowym i srirachą. Z ciasta francuskiego wyciąć 10 różnych kwadratów około 8 cm. Na środku każdego kawałka ułożyć dużą łyżkę szpinaku, na szpinaku ułożyć łososia z krewetkami. Dwa rogi ciasta nałożyć na górę i zlepić. Ciasto posmarować jajkiem i posypać sezamem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC.
Tarte flambe
Składniki:
Ciasto:
- 10 g drożdży,
- 300 ml/g wody,
- 500 g mąki pszennej typ 750,
- 0,5 łyżeczki soli.
Nadzienie:
- 4 duże cebule,
- 2 łyżki masła,
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany,
- 100 g kanapkowego serka śmietankowego,
- 150 g wędzonego boczku.
Przygotowanie:
W misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać, aż z ciasta powstanie jednolita masa. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, wyrobić przez 5-7 minut. Włożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc lub dzień (12-24 h) do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, lekko zagnieść ciasto, odstawić na 1,5 godziny, aby ciasto się ogrzało. Następnie podzielić ciasto na 8 części i odstawić na godzinę do garowania. W tym czasie posiekać cebule w kostkę i zeszklić na maśle, śmietanę wymieszać z serkiem, a boczek pokroić w kostkę. Każdy kawałek ciasta cienko rozwałkować i ułożyć na obsypanych mąką blachach. Wierzch ciasta posmarować śmietaną wymieszaną z serkiem, posypać cebulą lub kostkami boczku. Piec w maksymalnie rozgrzanym piekarniku kilka minut (6-10), aż brzegi ciasta będą mocno przypieczone. Rozgrzać piekarnik do temperatury 250ºC (jeśli możecie na wyższą temperaturę, to to zróbcie). Wstawić blachę do piekarnika i piec 6-7 minut, aż boki ciasta będą mocno przyrumienione. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pokroić w poprzek na paski, podawać ciepłe.
Pastel de nata
Składniki:
- 500 ml mleka 3,2%,
- 150 g cukru,
- 20 g mąki pszennej,
- 20 g mąki ziemniaczanej,
- 6 żółtek,
- obrana skórka z jednej cytryny,
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego dobrej jakości (około 350 g wystarczy).
Przygotowanie:
Czterysta mililitrów mleka i 100 g cukru podgrzać w rondelku. Z resztą mleka wymieszać obie mąki. Żółtka utrzeć z resztą cukru na kogel mogel. Gdy mleko się zagotuje, dolać resztę mleka z mąkami i gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa budyniowa zgęstnieje. Pod koniec dodać w trzech porcjach żółtka i energicznie wymieszać z budyniem. Wszystkie składniki wymieszać w Thermomoxie i gotować na obr. 2 w temperaturze 90°C przez 10 minut. Ciasto francuskie lekko rozwałkować i wyciąć okręgi trochę większe od foremek do muffinek. Wyłożyć dokładnie nim foremkę i nałożyć do pełna krem. Piekarnik rozgrzać do 250°C i piec przez 10-12 minut. Po tym czasie można włączyć termoobieg, żeby lekko dopiec krem.
Gruszkowa tarta tatin
Składniki na ciasto:
- 100 g zimnego masła,
- 80 g cukru,
- 200 g mąki pszennej,
- żółtko,
- szczypta soli,
- karmel,
- 4 łyżki cukru,
- łyżka wody,
- 5-6 gruszek.
Przygotowanie:
Masło z cukrem, mąką i solą posiekać nożem na mniejsze kawałki, tak aby masło zaczęło łączyć się z suchymi składnikami. Następnie palcami połączyć wszystkie składniki, aż będą przypominać kruszonkę. Dodać żółtko i zagnieść w jednolitą kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. Obrać gruszki, wydrążyć i pokroić wzdłuż na cztery części. Na dużej patelni, którą można wstawić do piekarnika, rozgrzać cukier z wodą, aż zamieni się w płynny karmel. Na karmelu ułożyć ściśle gruszki. Następnie pozwolić im się powoli gotować na wolnym ogniu przez 4-5 minut. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Ciasto rozwałkować na średnicę podobnej wielkości co patelnia i zgrabnym ruchem ułożyć na gruszkach. Całą patelnię wstawić do piekarnika i piec przez około 25-30 minut. Wyciągnąć z piekarnika na 10 minut, aby ostygła i żeby stwardniało ciasto. Na patelni ułożyć talerz o średnicy ciasta. Przytrzymać go jedną ręką, drugą obrócić patelnie, aby ciasto opadło na talerz.
Zobacz także:
- Sylwestrowe przekąski - proste przepisy dla każdego
- Szybkie, zdrowe przekąski – propozycje dla zapracowanych
- Karnawał w kuchni - przepisy na słodkie i wytrawne przekąski
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN