Wystrzałowe przekąski na sylwestra. Przepisy Piotra Kucharskiego

Wystrzałowe przekąski na sylwestra. Przepisy Piotra Kucharskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dziś nam się upiecze
Dziś nam się upiecze
Jogurt w roli głównej
Jogurt w roli głównej
Naleśniki na 100 sposobów
Naleśniki na 100 sposobów
Pomidor w roli głównej
Pomidor w roli głównej
Fasolka szparagowa – warzyw królowa
Fasolka szparagowa – warzyw królowa
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Szybkie obiady dla zbieganych
Szybkie obiady dla zbieganych
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Serowe królestwo
Serowe królestwo
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Sylwester tuż tuż. Przed nami wiele domówek i prywatek, na których rządziła będzie zarówno dobra zabawa, jak i pyszne jedzenie. Chcesz zachwycić gości przekąskami, które nie tylko doskonale smakują, ale też pięknie wyglądają? Sprawdź przepisy Piotra Kucharskiego na łososia w cieście francuskim, tarte flambe, pastel de nata i gruszkową tartę tatin.

Łosoś w cieście francuskim

Składniki:

  • cebula,
  • masło,
  • 5 ząbków czosnku,
  • opakowanie mrożonych liści szpinaku,
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 500 g świeżego łososia,
  • 300 g krewetek,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżka ostrego sosu np. sriracha,
  • jajko,
  • sezam.

Przygotowanie:

Cebulę podsmażyć na maśle. Następnie dodać posiekany czosnek i dusić przez chwilę. Na patelnie dodać szpinak i dusić, aż ze szpinaku odparuje woda. W tym czasie łososia i krewetki pokroić w 1 cm kostkę. Wymieszać z sosem sojowym i srirachą. Z ciasta francuskiego wyciąć 10 różnych kwadratów około 8 cm. Na środku każdego kawałka ułożyć dużą łyżkę szpinaku, na szpinaku ułożyć łososia z krewetkami. Dwa rogi ciasta nałożyć na górę i zlepić. Ciasto posmarować jajkiem i posypać sezamem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC.

Łosoś w cieście francuskim
Łosoś w cieście francuskim
Łosoś w cieście francuskim
Źródło: Michał Woźniak/East News

Tarte flambe

Składniki:

Ciasto:

  • 10 g drożdży,
  • 300 ml/g wody,
  • 500 g mąki pszennej typ 750,
  • 0,5 łyżeczki soli.

Nadzienie:

  • 4 duże cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany,
  • 100 g kanapkowego serka śmietankowego,
  • 150 g wędzonego boczku.

Przygotowanie:

W misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać, aż z ciasta powstanie jednolita masa. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, wyrobić przez 5-7 minut. Włożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc lub dzień (12-24 h) do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, lekko zagnieść ciasto, odstawić na 1,5 godziny, aby ciasto się ogrzało. Następnie podzielić ciasto na 8 części i odstawić na godzinę do garowania. W tym czasie posiekać cebule w kostkę i zeszklić na maśle, śmietanę wymieszać z serkiem, a boczek pokroić w kostkę. Każdy kawałek ciasta cienko rozwałkować i ułożyć na obsypanych mąką blachach. Wierzch ciasta posmarować śmietaną wymieszaną z serkiem, posypać cebulą lub kostkami boczku. Piec w maksymalnie rozgrzanym piekarniku kilka minut (6-10), aż brzegi ciasta będą mocno przypieczone. Rozgrzać piekarnik do temperatury 250ºC (jeśli możecie na wyższą temperaturę, to to zróbcie). Wstawić blachę do piekarnika i piec 6-7 minut, aż boki ciasta będą mocno przyrumienione. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pokroić w poprzek na paski, podawać ciepłe.

Tarte flambe
Tarte flambe
Tarte flambe
Źródło: Michał Woźniak/East News

Pastel de nata

Składniki:

  • 500 ml mleka 3,2%,
  • 150 g cukru,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 20 g mąki ziemniaczanej,
  • 6 żółtek,
  • obrana skórka z jednej cytryny,
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego dobrej jakości (około 350 g wystarczy).

Przygotowanie:

Czterysta mililitrów mleka i 100 g cukru podgrzać w rondelku. Z resztą mleka wymieszać obie mąki. Żółtka utrzeć z resztą cukru na kogel mogel. Gdy mleko się zagotuje, dolać resztę mleka z mąkami i gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa budyniowa zgęstnieje. Pod koniec dodać w trzech porcjach żółtka i energicznie wymieszać z budyniem. Wszystkie składniki wymieszać w Thermomoxie i gotować na obr. 2 w temperaturze 90°C przez 10 minut. Ciasto francuskie lekko rozwałkować i wyciąć okręgi trochę większe od foremek do muffinek. Wyłożyć dokładnie nim foremkę i nałożyć do pełna krem. Piekarnik rozgrzać do 250°C i piec przez 10-12 minut. Po tym czasie można włączyć termoobieg, żeby lekko dopiec krem.

Gruszkowa tarta tatin

Składniki na ciasto:

  • 100 g zimnego masła,
  • 80 g cukru,
  • 200 g mąki pszennej,
  • żółtko,
  • szczypta soli,
  • karmel,
  • 4 łyżki cukru,
  • łyżka wody,
  • 5-6 gruszek.

Przygotowanie:

Masło z cukrem, mąką i solą posiekać nożem na mniejsze kawałki, tak aby masło zaczęło łączyć się z suchymi składnikami. Następnie palcami połączyć wszystkie składniki, aż będą przypominać kruszonkę. Dodać żółtko i zagnieść w jednolitą kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. Obrać gruszki, wydrążyć i pokroić wzdłuż na cztery części. Na dużej patelni, którą można wstawić do piekarnika, rozgrzać cukier z wodą, aż zamieni się w płynny karmel. Na karmelu ułożyć ściśle gruszki. Następnie pozwolić im się powoli gotować na wolnym ogniu przez 4-5 minut. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Ciasto rozwałkować na średnicę podobnej wielkości co patelnia i zgrabnym ruchem ułożyć na gruszkach. Całą patelnię wstawić do piekarnika i piec przez około 25-30 minut. Wyciągnąć z piekarnika na 10 minut, aby ostygła i żeby stwardniało ciasto. Na patelni ułożyć talerz o średnicy ciasta. Przytrzymać go jedną ręką, drugą obrócić patelnie, aby ciasto opadło na talerz.

Gruszkowa tarta tatin
Gruszkowa tarta tatin
Gruszkowa tarta tatin
Źródło: Michał Woźniak/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości